180 millió éves páfránysejteket találtak

A svédországi lelet egy vulkánkitörés eredményeként szinte hihetetlen minőségben őrződött meg: a növény sejtjei az osztódás különböző fázisaiban fosszilizálódtak.

180 millió éves páfránysejteket találtak

Rendkívüli minőségben megőrződött páfránymaradványokra akadt rá egy svéd kutatócsoport egy jura kori vulkánkitörés során keletkezett rétegben. A hirtelen jött katasztrófa eredményeként a növények a sejtek szintjéig épen maradtak, és még az osztódás során különváló kromoszómák is megfigyelhetők bennük. A mai páfrányokkal való összehasonlítás pedig még a faj ősi eredetének ismeretében is kifejezetten meglepő eredményt hozott: a növény genomja az elmúlt 180 millió évben nem ment keresztül nagyobb változásokon.

A Svédország déli részén fellelt maradványok a királypáfrányfélék (vagy királyharasztfélék) családjába tartoznak. Az ide sorolt fajokról a szakértők régóta tudták, hogy élő kövületek, hiszen külsőre alig változtak az elmúlt 220 millió év során. A fellelt fosszíliák többsége a megszólalásig hasonlít a növények ma élő példányaihoz.

Ritka azonban, hogy egy növény olyan minőségben őrződjön meg fosszíliaként, hogy a szövetek, sőt a sejtek belső részletei is felismerhetők maradjanak. A most felfedezett maradványokban a sejtosztódás különböző fázisaiban álló sejtek figyelhetők meg, többek közt az is látszik, ahogy a kromoszómák sötét, sűrű anyaga két részre bomlik, hogy létrehozza a leendő utódsejtek genetikai anyagát.

Bár a DNS pontos tartalma ennyi év után nem olvasható le, annak mennyiségéből meglehetősen pontos következtetéseket lehet levonni azzal kapcsolatban, hogy mennyiben változott a páfrányok genetikai állománya az évmilliók során. A jelek szerint nem sokban: a fosszilis sejtmagokban gyakorlatilag pontosan ugyanannyi örökítőanyag található, mint a ma élő királypáfrányok sejtjeiben. Ez persze nem jelenti azt, hogy a DNS egyáltalán nem változott, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy a 180 millió éve már létező recept nagyrészt bevált hosszú távon is.

Páfránysejtek 180 millió éve (balra) és ma (jobbra)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward