„Zöldül” a farmergyártás is

Egy svájci cég új gyártástechnológiája révén a farmergyártás során felhasznált vízmennyiség akár 92 százalékkal is csökkenthetővé válik. 

„Zöldül” a farmergyártás is

A farmergyártás egy kicsit olyan, mint a húsipar: a végeredményt szeretjük, de az előállítás pontos lépéseiről szívünk szerint inkább nem vennénk tudomást. Egyes becslések szerint egy darab farmernadrág előállításához nagyjából 10 ezer liter vízre, fél kiló vegyszerre és persze tetemes mennyiségű energiára van szükség. Évente 2 milliárd legyártott farmerrel számolva nem nehéz belátni, hogy a farmeripar jelentős részt vállal a világ szennyvíztermeléséből és az üvegházhatású gázkibocsátásából.

Szerencsére elterjedőben vannak a környezettel szemben barátságosabban viselkedő vegyi procedúrák, és ezek egyike komoly változásokat hozhat a farmeriparban is. Az Advanced Denim néven futó módszerrel a jelenleg használatos vízmennyiség akár 92 százalékkal is csökkenthetővé válik, a gyártás során felhasznált energia pedig kétharmadára redukálódik. A módszer kifejlesztője Miguel Sanchez, a svájci Clariant cég textilipari mérnöke. Az új metódus ráadásul 87 százalékkal kevesebb pamuthulladékot generál, amelyet rendszerint elégetnek, tovább terhelve a légkört.

A hagyományos farmerszövet gyártása során 15 festőkádra és rengeteg vegyszerre van szükség. Az új technológia csak egy kádat használ, és újfajta, környezetbarát, folyékony kénszármazékokkal végzik a festést, amelyek mellett csak egyetlen, cukor alapú redukáló ágens alkalmazása szükséges. Az összes többi gyártási lépés kimarad, mondja Sanchez.

Ha a világ farmereinek negyedét az új módszerrel gyártanák, azzal a jelentős vízmennyiség mellett 220 millió kilowattóra energiát lehetne megspórolni. A módszer segítségével ezen kívül jelenleg még nem létező új árnyalatok és anyaghatások is elérhetők, a kutató elmondása szerint. A Clariant a világ számos nagy farmergyárának áll kapcsolatban, és közülük már többen is kifejezték érdeklődésüket a technológia iránt.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward