„Visszafejlődtek” a madagaszkári tükörpontyok

A szigetre 1912-ben betelepített, pikkelymentes halak vad leszármazottai 40 generáció alatt újra pikkelyekkel borított testre tettek szert.

„Visszafejlődtek” a madagaszkári tükörpontyok

Az evolúciós folyamatok rendszerint évezredeket vagy akár évmilliókat is igénybe vesznek, mire látható eredményt produkálnak, de időnként ennél sokkal gyorsabban is végbe mehetnek. Ez utóbbira kiváló példa a tükörpontyok esete. A közönséges, pikkellyel sűrűn fedett pontyokat középkori európai szerzetesek kezdték szeletíven tenyészteni, hogy az újabb generációk tagjai minél kevesebb pikkelyt hordozzanak, és így könnyebb legyen feldolgozni az állatokat.

Így jöttek létre és terjedtek el a sima bőrű tükörpontyok. 1912-ben ilyen állatokat telepítettek-be Madagaszkár vizeibe, ahol korábban nem éltek hasonló halak. A tükörpontyok gyorsan elterjedtek az egész szigeten, az 1950-es évek vége felé azonban a helyiek valami különösre lettek figyelmesek. A vadon élő pontyokon egyre több pikkely jelent meg, mintha visszafordult volna a több évszázados tenyésztési folyamat.

Egy francia, magyar és madagaszkári szakértőkből álló kutatócsoport most kiderítette, hogy mi történt. A tudósok 700 vadon és halfarmokon élő ponty pikkelymintázatát és genomját vizsgálták meg, és úgy találták, hogy a vadon élő, tükörpontyoktól leszármazott állatok 65 százaléka mára teljesen pikkelyessé vált. Ezek az állatok ugyanakkor továbbra is hordozzák azt a genetikai mutációt, ami lehetővé tette a tükörpontyok létrejöttét.

A jelek szerint tehát a madagaszkári pontyok más gének révén növesztették vissza pikkelyeiket, mint a tükörpontyok elődei. És ehhez meglepően kevés időre, mindössze 100 évre, avagy durván 40 pontygenerációra volt szükségük. A pikkelyes halak a vizsgálatok tanúsága szerint jobb túlélési esélyekkel rendelkeznek a vadonban, mint a tükörpontyok, mivel az erősebb kültakaró hatékonyabb védelmet biztosít a ragadozók és a paraziták ellen is. Úgy tűnik, hogy ez a nyomás akkora volt Madagaszkáron, hogy rendkívül gyors evolúciós változásokat eredményezett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward