Végre lerántja a leplet az AMD a nagy NAVI GPU-ról?

Az már biztos, hogy március elején szó esik az RDNA 2 architektúráról, az viszont egyelőre rejtély, hogy ezzel egy időben új videokártyákat is bejelent-e a vállalat. A friss információk ismeretében már utóbbira is van egy kis esély.

Végre lerántja a leplet az AMD a nagy NAVI GPU-ról?

Nemrégiben néhány érdekes bejegyzés tűnt fel a Korean RRA (Radio Research Agency) adatbázisában, amelyek arra utalnak, hogy az AMD rövidesen bemutathat néhány új, második generációs RDNA architektúra köré épülő videokártyát, amelyek között a nagy NAVI is jelen lehet. A tanúsítványok igazából nem adnak túl sok információt az érkező videokártyákkal kapcsolatban, ám az erősen valószínű, hogy nagyjából egy hónapon belül kerülhet sor hivatalos bejelentésükre, még ha csak formális rajtról van szó, legalábbis a korábbi modelleknél ez volt a gyakorlat.

Az adatbázisba viszonylag frissen bekerült modellek közül a D32310-es jelölésűt már február 3-án bejegyezték, míg a második verziót, amely a D30201-es kódot kapta, éppen február 19-én, azaz tegnap publikálták. Ebből kiindulva nagy esély van rá, hogy a következő Financial Analyst Day alkalmával, amely március 5-én kerül megrendezésre, ezek a videokártyák is felbukkanhatnak, legalább említés szintjén. Az már eddig sem volt titok, hogy az esemény alkalmával szóba kerül az RDNA 2 architektúra, ezt ugyanis maguk az AMD illetékesei árulták el, így a Korean RRA bejegyzéseinek időzítése sem lehet véletlen. Reméljük, tényleg a nagy NAVI mutatkozik majd be, nem valami olyan termék, ami Apple-exkluzív megoldás lesz.

Galéria megnyitása

Korábban egyébként nagyjából egy hónap telt el a Korean RRA bejegyzéseinek publikálása és az új AMD videokártyák rajtja között. Tavaly júniusban például két kártyát regisztráltak, amelyek a D16302-es és a D18206-os jelölést kapták, majd egy hónappal később, július folyamán el is rajtoltak a Radeon RX 5700-as család tagjai. A Radeon RX 5500 XT-hez tartozó D18902-es kódot 2019. november 27-én publikálták, majd néhány hét múlva az új videokártya hivatalos rajtjára is sor került. Hasonló dolog történt a Radeon RX 5600 XT esetében is, azaz december harmadikán bejegyezték a D32501-es kódot, majd január 21-én bemutatkozott az új videokártya.

Galéria megnyitása

Érdekes lehet, hogy a két RDNA2-es modell számozása alacsonyabb, mint a Radeon RX 5600 XT-é (D32310, D30201 vs. D32501), ami azért lehetséges, mert a Radeon 5600 XT kiadásának gondolata már a két nagy NAVI után merült fel, ugyanis az AMD reagálni szeretett volna a GeForce GTX 1660 Ti és a GeForce GTX 1660 Super megjelenésére.

Március 5-én tehát mindenképpen számíthatunk némi információra a második generációs RDNA architektúrával kapcsolatban, plusz remélhetőleg a fentebb említett két videokártyáról is szó esik, még ha csak formális bejelentésről lesz is szó. Az RDNA 2 egyébként azért is bír nagy jelentőséggel, mert a várakozások szerint már Microsoft DXR kompatibilis megoldás lesz, azaz elérhetővé teszi a valós idejű sugárkövetést a Radeon sorozatban. Amennyiben tényleg érkeznek a nagy NAVI GPU köré épülő termékek, érdekes lesz látni, hogyan reagál a rajtra az Nvidia. Utóbbi éppen az Ampere architektúra köré épülő generáció rajtjának előkészítésén munkálkodik, vagyis az AMD újdonságai új riválisokkal is versenyezhetnek majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap