Érdekes pletykák két érkező Nvidia Ampere videokártyával kapcsolatban

Mivel nem hivatalos forrásból származó információról van szó, így érdemes egészséges gyanakvással tekinteni a napvilágot látott adatokra. Később persze mindenképpen érdemes lesz visszanézni, mennyire voltak hitelesek az egyes források.

Érdekes pletykák két érkező Nvidia Ampere videokártyával kapcsolatban

Az Nvidia Turing sorozata már elég régen forgalomban van, amennyiben az első videokártyák megjelenését vesszük alapul, igaz, azóta bővült is a kínálat annak érdekében, hogy az AMD termékei ellen minél jobb termékpalettát vonultathasson fel a vállalat. A Turing generációt várhatóan az Ampere váltja majd, méghozzá nem is olyan sokára, hiszen a pletykák szerint már idén márciusban bemutatkozhatnak egyes modellek, még ha csak formálisan is. A VideoCardz munkatársai iparági pletykák alapján szedték össze, nagyjából mire lehet számítani az első két Ampere alapú videokártya esetében, amelyek feltehetően a GeForce RTX 3070 és a GeForce RTX 3080 típusjelzést viselik majd.

Az Ampere architektúra köré épülő grafikus processzorok várhatóan a Samsung műhelyében, 7 nm-es csíkszélességgel készülnek majd, ami elég nagy mozgásteret ad, már ami az erőforrás-növelést illeti, hiszen az előző generáció még csak 12 nm-es gyártástechnológiát használt, így komoly mértékben növekedhet a tranzisztorsűrűség, amit új funkciók beépítésére, valamint a régi felépítés bővítésére is lehet használni. Az egyik újítás a PCI Express 4.0-s támogatás bevezetése lesz, de ezen felül egyéb változásokra is lehet számítani.

Galéria megnyitása
A két GPU várható blokkvázlata

A jelek szerint a GA103-as és a GA0104-es kódnévre keresztelt újdonságok, amelyek sorrendben a GeForce RTX 3080-as és a GeForce RTX 3070-es kártyát takarják, elég komoly erőforrás-növelésen esnek át. A GA104-es megoldás GPU-ja várhatóan 48 SM tömbbel rendelkezhet, ami 3072 CUDA mag jelenlétét eredményezheti, míg a GA103 esetében már 60 aktív SM tömb lehet a fedélzeten, ami 3840 CUDA magot jelent.

A pletyka szerint a GeForce RTX 3070 GPU-ja 256-bites memória-adatsínt használhat, amelyre 8 vagy 16 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória kerülhet. Ezzel szemben a GeForce RTX 3080 már egy 320-bites memória-adatsínt kaphat, így 10 vagy 20 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória kerülhet rá.

Órajelekkel, TDP kerettel, várható teljesítménnyel és várható árazással kapcsolatban egyelőre nincs hír, de ez talán nem is meglepő. A pletykák szerint az Ampere architektúráról leghamarabb a GTC 2020 alkalmával eshet szó, amely március 22-én kerül megrendezésre. Az egyelőre nem világos, hogy ekkor konkrét termékeket is bejelentenek-e, és ha igen, akkor a rajt formális lesz-e, de idővel erre is fény derülhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap