Ütős mobil csúcsprocesszor lesz az Intel Core i9-10980HK

A korábban kiszivárgott adatok egy részét most megerősítette egy dokumentumrészlet. A többi adatra várhatóan április másodikán derülhet fény.

Ütős mobil csúcsprocesszor lesz az Intel Core i9-10980HK

Az Intel gamer noteszgépeket célzó processzorkínálatában jelenleg a Core i9-9980HK képviseli a csúcsot, amely nyolc maggal és tizenhat szállal rendelkezik. A 14 nm-es csíkszélességgel készülő processzor esetében a magórajel 2,4 GHz-es, míg a maximális Turbo Boost órajel 5 GHz-es értéket képvisel. A fedélzeten van még Intel UHD Graphics 630 sorozatú iGPU is, ami 350 MHz-es alap- és 1250 MHz-es maximális boost órajelet használhat. Az 583 dolláros processzor 45 W-os TDP kerettel rendelkezik és kifejezetten a gamer noteszgépeket veszi célba, azok közül is az abszolút csúcsmodelleket, de akár mobil munkaállomásokban is lehet kamatoztatni az általa kínált teljesítményt.

Galéria megnyitásaA fentebb részletezett processzor rövidesen nyugdíjba vonulhat, ugyanis a friss pletykák szerint április másodikán mutatkoznak be a Comet Lake-H sorozat tagjai. Ezek között már a Core i9-10980HK képviseli a csúcsot, ami természetesen továbbra is 14 nm-es csíkszélességgel készül és 45 W-os TDP kerettel rendelkezik. A processzormagok száma továbbra is 8 lesz, a Hyper-Threading támogatásnak hála azonban továbbra is maximum 16 szálon dolgozhat a termék, ám az órajeleket meg fogják emelni. A korábbi pletykák alapján az új modell már 3,1 GHz-es magórajelet alkalmazhat, ami 600 MHz-es előrelépés az elődhöz képest, de ezzel együtt a maximális Turbo Boost órajelet is megemelik, így az 5,3 GHz-ig skálázódhat – természetesen terheléstől függően. Egy kiszivárgott dokumentumrészlet alapján a szóban forgó processzor valóban 8 maggal és 16 szállal rendelkezhet, valamint valóban 5,3 GHz-es maximális boost órajelen ketyeghet. Arról egyelőre nincs szó, hogy az iGPU órajeleit emelik-e, de mivel úgyis gamer notebookokba szánt megoldásról van szó, ahol az iGPU teljesítménye nem igazán szempont, könnyen lehet, hogy a Core i9-9980HK-nál részletezett értékek köszönnek majd vissza itt is.

A Core i9-10980HK várhatóan az asztali Core i7-9700 és a Core i9-9900K közötti szinten helyezkedhet majd el teljesítményben, játékok terén azonban már utóbbihoz lehet közelebb, hiszen 300 MHz-cel magasabb maximális Turbo Boost órajelet vethet be. Már amennyiben erre az adott noteszgép tápellátása és hűtése is lehetőséget ad elég hosszú ideig.

Az új processzor várhatóan április másodikán jelenhet meg, természetesen társaival együtt. Ezen a napon egyébként az Nvidia GeForce RTX 20 Super sorozatának mobil kiadásai is debütálhatnak, így a következő generációs gamer noteszgépekről teljes egészében lehullhat a lepel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap