USB-vel csatlakoztatható génszekvenáló

A Humán Genom Projekt befejezése óta a génszekvenálási technológia ugrásszerű fejlődésnek indult. Egyre gyorsabb és olcsóbb készülékek bukkannak fel a piacon, és itt a legújabb mérföldkő.

USB-vel csatlakoztatható génszekvenáló

A Humán Genom Projekt befejezése óta a génszekvenálási technológia ugrásszerű fejlődésnek indult. Egyre gyorsabb és olcsóbb készülékek bukkannak fel a piacon, de az Oxford Nanopore legújabb terméke még ezek között is mérföldkőnek számít: az általuk gyártott egyszer használatos, gyors, hordozható szekvenálót csak rádugjuk a számítógépre egy USB-porton keresztül, amely egyrészt energiával látja el a készüléket, másrészt platformot biztosít az analízis elvégzéséhez.

A MinION-nak elnevezett készülék 150 millió bázispár leolvasására képes hatórás élettartama alatt. A vizsgálandó minta lehet vér, plazma vagy vérsavó. A készülék legfontosabb része a nanopórus, amely egy szerves molekulán található pár nanométer átmérőjű nyílás. A molekula egy két molekularéteg vastagságú szintetikus polimer membránba van ágyazva, amelyen csak a póruson keresztül lehetséges az átjárás. A vizsgálni kívánt DNS-t egy enzimeket tartalmazó oldathoz adja a MinION, majd feszültséget futtat végig az oldaton és a pórushoz irányítja azt.

Az enzimek letekerik a kettős spirál egyik szálát, és kicsomagolt állapotban juttatják a pórus belsejébe. A póruson áthaladó bázisok egyedi elektromos karakterisztikája megváltoztatja a töltésáramlás mértékét, a készülék pedig ez alapján azonosítja, hogy a négy bázis (adenin, citozin, guanin és timin) közül pontosan melyik haladt át.

A készülék összesen 512 nanopórust tartalmaz, így 7500 bázist azonosít másodpercenként. A szekvenálót a 48 500 bázispárt tartalmazó lambda bakteriofágon tesztelték. A MinION elsődlegesen célja az egyszerűbb vírusok és baktériumok génállományának gyors feltérképezése lesz, de rendkívül sok gyógyászaton kívüli területen is alkalmazható lehet, például ásatásokon talált minták faji azonosítására.

A MinION fejlesztés alatt álló „nagy testvére”, a GridION is ezen az elven fog működni, csak ez utóbbi jóval több nanopórust tartalmaz majd. Az elsődlegesen laborvizsgálatokra tervezett készülék végső formájában 15 perc alatt lesz képes szekvenálni a teljes emberi genomot.

A MinION még ebben az évben piacra kerül 900 dollár körüli áron, és ennek további csökkenése várható, ahogy beindul a tömegtermelés.

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward