USB 3.2 sebesség-bemutató a Synopsys szakembereitől

A 20 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességgel kecsegtető USB 3.2-es szabvány képességeit most először lehetett megcsodálni, hála a Synopsys szakembereinek.

USB 3.2 sebesség-bemutató a Synopsys szakembereitől

Napjainkban a 3.1 Gen2 a leggyorsabb használatban lévő USB szabvány, ez 10 Gbps-os tempót tesz elérhetővé. Az USB 3.1 Gen2 portok szerencsére már egyre szélesebb körben elérhetőek a különböző eszközökön, de még messze nem olyan elterjedtek, mint USB 3.0-s társaik. Pedig tavaly szeptemberben már véglegesítették a legújabb USB szabványt, az USB 3.2-t, amely tovább fokozza a tempót, egész konkrétan újra dupláz, tehát 20 Gbps-os sávszélességet nyújt. Ezt úgynevezett channel-bonding, vagyis csatorna-összekötés segítségével érik el, tehát két darab USB 3.1 Gen2-es sávot kapcsolnak össze.

Galéria megnyitása

Az USB 3.2-es szabványában rejlő lehetőségeket a világon elsőként mutatták meg a Synopsys szakemberei, akik a szabványnak megfelelően két darab USB 3.1 Gen2 sávot egyesítettek egy prototípus rendszerben, amin Windows 10 operációs rendszer futott. A prototípus esetében az USB 3.2-es kiszolgáló vezérlőt a vállalat HAPS-80-as FPGA rendszere alkotta, ami egy speciális, prototípus feladatok ellátásához készített, célhardverből álló tesztplatform.Ehhez egy közönséges Belkin USB-C kábelen keresztül egy másik HAPS-80 FPGA rendszer kapcsolódott, ami USB 3.2-es eszközként viselkedett. Utóbbin Linux operációs rendszer futott, ami egy USB 3.2-es külső eszközt – jelen esetben külső SSD-t – szimulált.

Galéria megnyitása

A kiszolgáló rendszer alapját egy friss Windows 10-es operációs rendszer képezte, ami az alapértelmezett driverek segítségével szolgálta ki az USB 3.2-es adattároló igényeit. A teszt során 1,6 GB/s-os folyamatos adatátviteli sebességet mértek, amit ráadásul hosszú perceken keresztül tudott stabilan tartani a tesztrendszer – a mérés a videó elkészítése során folyamatosan futott a háttérben. Az eredményről videó is készült, ami az alábbiakban tekinthető meg.

Az USB 3.2-es szabvány esetében fontos megjegyezni, hogy használatához a jelenlegi (legalábbis a jó minőségű) USB-C kábelek ugyan megfelelőek lesznek, ám az aktuális USB 3.1 Gen2 vezérlők helyére USB 3.2 kompatibilis vezérlők kellenek mind a kiszolgálók, mind pedig az eszközök oldalán. Érdelesség, hogy bár az új szabvány jelentősen gyorsabb lesz, mint elődje, még így is csak fele olyan gyors lesz, mint a szintén USB-C csatlakozást használó Thunderbolt 3.

Az USB 3.2-es szabványra támaszkodó eszközök és kiszolgálók 2019 folyamán jelenthetnek meg, elsőként azonban nem az átlagfelhasználói, hanem a professzionális piacot vehetik célba, de ez aligha meglepő, ugyanis leginkább professzionális felhasználás terén lehet kamatoztatni a 2,5 GB/s-os maximális adatátviteli tempót.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward