Végleges az USB 3.2-es szabvány, duplázódik a sebesség

Az USB-IF csapata elkészült a munkával, így rövidesen érkezhetnek az első USB 3.2-es eszközök, amelyek új vezérlőket használnak.

Végleges az USB 3.2-es szabvány, duplázódik a sebesség

Az USB szabvány mögött álló USB Implementers Forum már a nyár közepén bejelentette, hamarosan elkészül az USB szabvány legfrissebb kiadása, amely a 3.2-es verziószámot viseli. A szabvány véglegesítésére a héten sor is került, így most már a gyártókon múlik, mikor találkozhatunk kereskedelmi forgalomban az első USB 3.2-es megoldásokkal.

Galéria megnyitásaAz USB 3.2 esetében az USB-C csatlakozóra esett a választás, ugyanis ennél a csatlakozónál, illetve kábeltípusnál a meglévő lábkiosztás használatával is biztosítható a sávszélesség-növelés, elég csak munkára fogni a második adatcsatornát. Mert az USB 3.2 gyakorlatilag csak ebben, vagyis az adatcsatornák számában különbözik az egyre inkább terjedő USB 3.1-től: a két csatorna jóvoltából vezérlőtől függően 2 x 5 Gbps-os vagy 2 x 10 Gbps-os adatátviteli sávszélesség elérésére van mód. A gyorsulástól eltekintve semmilyen jelentősebb változásra nem számíthatunk, viszont ez is elég ahhoz, hogy az USB szabvány versenyképesebbé váljon, illetve tartani tudja a lépést a felhasználói oldalról jelentkező egyre nagyobb sávszélesség-igénnyel.

Az USB 3.2-es portok természetesen visszafelé kompatibilisek lesznek a korábbi USB szabványokkal, ahogy az lenni szokott, de az USB 3.2-es szabványban rejlő lehetőségek maradéktalan kiaknázásához új vezérlőkre és új eszközökre lesz szükség, a régi kábelek azonban továbbra is használhatóak maradnak. Az új vezérlők esetében rövidesen megindulhatnak a hitelesítési eljárások, így az elkövetkező hónapok során az első USB 3.2 támogatással rendelkező eszközök is elérhetővé válhatnak. Ezeknél a maximális adatátviteli sávszélesség 20 Gbps lesz, ami 2,5 GB/s-os tempót takar. Ez egyébként még mindig csak a fele annak, amit a Thunderbolt 3 szabvány kínál, ami szintén USB-C kábelen keresztül dolgozik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward