Ürülékre hasonlító maggal veri át a ganajtúrókat egy növény

A perjevirágúak közé tartozó növény magja a ganajtúrók számára kinézetében és szagában is megtévesztésig hasonlít a tarka lantszarvú antilop ürülékére.

Ürülékre hasonlító maggal veri át a ganajtúrókat egy növény

Az elmúlt évek során egyre több kutatás tárta fel, hogy növények passzivitása mennyire látszólagos. Ezek az organizmusok magas szinten képesek kommunikálni környezetükkel és érzékelni a körülmények változásait, biológiai hadviselést folytatnak maguk megóvása érdekében, és a rendkívül összetett, megtévesztő célú mimikri sem idegen tőlük. A növényi átverés egy új példájára derített fényt egy új kutatás, amelyből kiderült, hogy a perjevirágúak közé tartozó Ceratocaryum argenteum olyan magokat hoz létre, amelyek rendkívüli módon hasonlítanak az antilopok ürülékére, így a ganajtúró bogarak elhordják a magokat az anyanövény közeléből, és eltemetik ezeket.

A hasonlóság ráadásul nem csak a magok kinézetére terjed ki: a növény 1 centiméter átmérőjű, gömbölyded, barna magjai szagukat tekintve is a tarka lantszarvú antilop székletére emlékeztetnek. A jelenségre Jeremy Midgley, a Cape Town-i Egyetem kutatója figyelt fel, aki először azt hitte, hogy növény magjait rágcsálók hordják szét az élőhelyen. Amikor azonban kollégáival kamerákkal kezdték figyelni a területet, hamar kiderült, hogy az egereket nem érdeklik a magok, a ganajtúrók viszont nagy lelkesedéssel görgetik a fura kinézetű gömböket. A ganajtúrók a ténylegesen ürülékből álló labdákat élelmiszertartalék gyanánt ássák el, illetve ezekbe a gömbökbe rakják le petéiket is.

A kutatók a különös viselkedés megfigyeléseután érdekes kísérletbe kezdtek: fluoreszcens szálakra kötött magokat helyeztek a vizsgált területre, majd megnézték, hogy mi történik ezekkel 24 óra alatt. Egy nap elteltével a 195 magnak több mint a negyede nagyjából 20 centiméterre eltávolodott attól a helytől, ahová eredetileg letették. A szakértők a magok szagát is alapos elemzésnek vetették alá, és maguk is megdöbbentek azon, hogy a növényi magban mennyi olyan illékony molekula termelődik, ami az antilopok ürülékében is jelen van. A magok összességében 300-szor annyi illékony anyagot termelnek, mint a növény legközelebbi rokonainak magjai.

A szakértőkben felmerült annak lehetősége, hogy az antilopok széklete pontosan a növényt fogyasztása miatt nyeri el jellegzetes szagát, ezt az ötletet azonban gyorsan elvetették, mivel az állatok nem esznek a perjevirágú növényből. Ha viszont nem az antilopok ürüléke hasonlít a magra, akkor a következő logikus lépés ennek ellentétét feltételezni, vagyis hogy a növény kezdett olyan magokat termelni, amelyekkel megtévesztheti a ganajtúrókat, és így optimális körülményeket biztosíthat a következő generáció tagjai számára.

Növényi mag (balra) és antilopürülék

Nem ez a növényi mag az első olyan ismert organizmus, amely hasznot húz abból, hogy ürülékre hasonlít: a fecskefarkú lepke hernyója például a madarak székeltéhez hasonlóan néz ki, hogy elkerülje a ragadozókat, és a karolópókok egyik faja (Phrynarachne decipiens) pedig úgy is „illatozik”, mind a madárürülék.

A növények gyakran alkalmaznak mimikrit, hogy magukra vonják a beporzásukat biztosítani képes rovarok figyelmét. Az orchideák gyakran más, nektárt előállító virágokra hasonlítanak, a méhbangó virága pedig egyenesen egy nőstény méhet formáz. A magok minél szélesebb körben való szétszórása érdekében végrehajtott megtévesztések ennél jóval ritkábbak, mivel az állatok rendszerint könnyen átlátnak a szitán. Egyes növények például olyan magokat termelnek, amelyek színesek és bogyószerűek, a madarak azonban gyorsan megtanulják, hogy ezek valójában nem gyümölcsök.

A ganajtúró bogarak sikeres átverése tehát nagy fegyverténynek számít, és sokba is kerül a rovarnak, hiszen fölösleges energiákat öl a magok elgörgetésébe. A megtévesztés ugyanakkor nem végzetes, hiszen a bogár rögtön észreveszi, hogy átverték, amikor megpróbálja petéit bejuttatni a golyóba. Valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a ganajtúrók még nem ötlöttek ki biztos módszert az „álürülék” kiszűrésére, mondja Midgley.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward