Ultrahangos tabletta

Az ultrahangot évek óta használják bőrön keresztül adagolt gyógyszerek felszívódásának felgyorsítására, és a módszer révén az ehhez szükséges idő akár tizedére is lecsökkenthető. 

Ultrahangos tabletta

A napi injekciózás számos embertársunk életét nehezíti meg, akik cukorbetegek, valamilyen daganatos megbetegedéssel küzdenek vagy egyéb okok miatt kell szurkálniuk magukat. A dolog persze valamennyire megszokható, de azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy ha választani lehetne az injekciós tűs módszer és egy tabletta bevétele között, a többség a második verzió mellett döntene. Számos hatóanyag azonban nem szívódik fel elég gyorsan ahhoz, hogy szájon át történő bevételük hatásos megoldás legyen. Egy új fejlesztés azonban megoldást jelenthet erre a problémára, mivel ultrahanghullámok segítségével felgyorsítja a szerek célba jutását, így elképzelhető, hogy ezek beadásához a jövőben nem lesz szükség tűre.

Az ultrahangot évek óta használják bőrön keresztül adagolt gyógyszerek felszívódásának felgyorsítására, és a módszer révén az ehhez szükséges idő akár tizedére is lecsökkenthető. A dolog úgy működik, hogy a hullámok lokálisan felmelegítik a bőr szöveteit, és ezzel átjárhatóbbá teszik a sejtmembránt. A metódus különösen jól alkalmazható az olyan fehérje alapú hatóanyagok adagolásakor, mint amilyenek az egyes rákgyógyszerek, az inzulin vagy számos védőoltás anyaga.

Ezt a technológiát ültették át a kutatók tabletta formájába. A ZetrOZ orvostechnológiai cég uPill nevű pirulája a szájon át bevitt hatóanyagok tápcsatorna falán keresztül történő felszívódását segíti elő ultrahang alkalmazásával, mondja Daniel Anderson, az MIT kutatója, a fejlesztőcsapat tagja.

A hatóanyagot a tabletta külső bevonata tartalmazza, és lenyelés után az aprócska szerkezet ultrahanghullámokat kezd sugározni, elősegítve a felszívódást. Ha elvégezte feladatát, a készülék az emésztőrendszeren áthaladva kiürül a szervezetből, ahogy a hasonló méretű „kamerapirulák” is teszik. Az újítást jelenleg állatokon tesztelik, és azt vizsgálják, hogy a tápcsatornán való áthaladás okoz-e bármiféle problémát a szervezetnek.

A ZetrOZ egyik alapítója és projekt főmérnöke, George Lewis szerint a fejlesztés kulcsmomentuma az volt, hogy egy eleve nagyon aprócska készüléket sikerült még kisebbre kicsinyíteni. A cég korábban már létrehozott egy ultrahangos tapaszt, amely a bőrön keresztül segíti a gyógyszerek felszívódását. A mostani fejlesztés eredményeként azonban a világ legkisebb ultrahangos rendszerét alkották meg.

Anderson reményei szerint a uPill a következő pár évben piacra kerülhet, és bár elmondása szerint még korai lenne örvendezni a sikereken, számos további alkalmazási lehetőség is felmerülhet, hiszen a fejlesztés kihasználására egészen újfajta hatóanyagok kerülhetnek forgalomba. A tabletta ‒ kezdetben legalábbis biztosan ‒ nem lesz olcsó, darabja 20‒30 dollárba kerülhet majd, és bár elviekben újrafelhasználható, Anderson is osztja azt a véleményt, hogy ez utóbbi lehetőség kihasználása nem lesz túl népszerű a páciensek körében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward