Shop menü

ÚJABB FORDULAT METEOR LAKE-S ÜGYBEN: CSAK AZ EGYBEGÉPEK ÉS A MINI PC-K KAPJÁK MEG A FEJLESZTÉST

Ezzel gyakorlatilag visszaállt minden a tegnapi információ előtti alapállapotba.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Újabb fordulat Meteor Lake-S ügyben: Csak az egybegépek és a Mini PC-k kapják meg a fejlesztést

Az Intel Meteor Lake sorozatával kapcsolatban sok információ érkezett az Intel Innovation Event 2023 idején, ezeket egy összefoglaló formájában már tálaltuk is. A napokban egy másik érdekességre is fény derült, ugyanis az Intel Client Computing Group vezetője, Johntson Holthaus a PC World munkatársainak kérdésére elmondta, a Meteor Lake sorozat az összes klienspiaci formátumot célba veszi majd, így természetesen az asztali szegmensbe is megérkezik, ám erre egészen 2024-ig kell várni. A bejelentés eléggé nagy meglepetést váltott ki, hiszen a Meteor Lake-S generációval kapcsolatban a korábbi pletykák alapján már kiderült, hogy mégsem jelennek meg asztali formában, mivel az Intel süllyesztőbe dobta a fejlesztést.

A CCG csoport vezetője azt is hozzátette válaszában, hogy olyan processzorcsaládot szeretne, amely mindkét szegmenset (asztali és mobil) célba tudja venni a belépőszinttől a felsőkategóriáig. Ebből azt lehetett leszűrni, hogy mégis érkeznek Meteor Lake-S processzorok, ám az alapján, amit a hónapokkal ezelőtti pletykák állítottak, eléggé nehéz volt elképzelni, hogyan fog sikerülni a piacot a legaljától a legtetejéig lefedni, hiszen a Meteor Lake-S modellek az akkori hírek szerint csak a Core i3-as és a Core i5-ös szintet érhetik el asztali formában.

Galéria megnyitása

A kissé fura helyzetet sikerült tisztázni, ugyanis a ComputerBase.de munkatársai konkrétan is rákérdeztek, mit is jelent az „asztali” jelző, amit a CCG csoport vezetője emlegetett, azaz lesznek-e LGA tokozással érkező, alaplapba illeszthető modellek, vagy sem. Némi beszélgetést követően kiderült, hogy az „asztali” jelző itt igazából csak azt jelenti, amit már eddig is sejteni lehetett: a mobil Meteor Lake processzorok a Mini PC-k és az egybegépek fedélzetén veszik célba a PC piacot, de a DIY szegmens nem kap dobozos Meteor Lake-S processzorokat, illetve LGA tokozású példányokat sem. Mivel a kompakt Mini PC-k, mint amilyenek a NUC sorozat tagjai, illetve a klasszikus egybegépek is alaplapra forrasztott processzorral érkeznek, így ez igazából nem egy nagy meglepetés.

A félreérthető helyzetet tehát sikerült megnyugtatóan tisztázni, ami alapján kijelenthető, hogy nem érkeznek Meteor Lake-S processzorok. A Raptor Lake Refresh modellek éppen az elkövetkező időszakban jelenhetnek meg, valamint jövőre már az Arrow Lake család tagjai is várhatóak, így a Meteor Lake-S modellekre igazából nincs is szükség – főleg úgy, ha tényleg csak a Core i3-as és a Core i5-ös szintet tudta volna célba venni velük a gyártó az asztali processzorok szegmensében.

A fenti dián szereplő 5 W-tól 125 W-ig terjedő TDP keretre az lehet a magyarázat, hogy a felső limit a Turbo Boost órajelre érvényes MTP keretet jelöli, ami a H és a HX sorozatú modellekre érvényes, nem pedig az asztali modellek 125 W-os TDP keretét.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére