Új szintre emeli az útvonaltevézést a Google Térkép

Már képes lesz a tömegközlekedésnél biciklizéssel is útvonalat tervezni a szolgáltatás.

Új szintre emeli az útvonaltevézést a Google Térkép

A Google szinte pihenés nélkül fejleszti a Térképet, ami néha egészen extrém funkciókkal is bővül, most viszont egy abszolút kézenfekvő, de nagyon komplex információs hálózatot megkövetelő funkció került bele. Ettől kezdve képes lesz arra a szolgáltatás, hogy különböző közlekedési formákat összemosva tervezze meg az ideális „menetrendjét” a felhasználóknak.

A tömegközlekedéses útvonaltervezésnél sokszor nehéz azt összehozni, hogy az első métertől az utolsó lépésig valamilyen gyors közlekedésre alkalmas eszközzel tudjon haladni az ember. A Google viszont szeretné ezt megoldani azzal, hogy az ilyen útvonaltervekbe már beemeli például a kerékpárkölcsönző szolgáltatásokat is. Természetesen az új útvonalakat csak alternatívaként fogja felsorolni a Térkép, de ilyen fajta alternatívákat szép számmal lesz képes biztosítani. Arra is képes lesz a rendszer, hogy az út egy részét valamilyen autómegosztó szolgáltatással tervezze meg, a többit pedig metróval vagy busszal, hogy az embernek ne kelljen sétálnia. Mert bár a séta sokszor egészséges, de ha például sok csomaggal felszerelve kell eljutni A-ból B-be, akkor kellemetlen lehet.

Galéria megnyitása

A Google lassan már tényleg minden eshetőséggel tud kalkulálni, ha útvonaltervezésről van szó, és ezt azért tudja megtenni, mert rengeteg energiát fektet abba, hogy a különböző közlekedési szolgáltatásokba mély betekintést nyerjen. A Térképen olyan helyeken is pontosan nyomon követhetőek például a helyi járatok, ahol a szolgáltatáshoz valójában nincs is olyan applikáció, ami ezt lehetővé tenné. A mostani mixelt útvonaltervezés bevetését pedig nem sokkal előzte meg az a hír, hogy már a biciklimegosztó szolgáltatásokat is feltünteti a térképen a Google. Ezeknek nemcsak a helyét lehet figyelemmel kísérni a Google fejlesztése révén, hanem azt is láthatja az ember egyetlen helyen, hogy milyen információk vonatkoznak az adott szolgáltatásra, képek is megtekinthetőek, és valós időben követhető, hogy éppen mennyi kerékpár áll szolgálatra készen.

A mixelt útvonal tervezési mód gördülékeny működéséhez elengedhetetlenül hozzájárulhat, hogy a rendszer egészen pontosan tudatában lesz annak, hogy mennyi és milyen megosztásra váró jármű van a közelben. Így elkerülhető az, hogy a felhasználó sietve menjen a Bubi ponthoz, miközben nincs is elérhető kétkerekű a kialakított tárolóban. Szóval úgy fejlesztett a keresőóriás, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt helyezte a középpontba.

Galéria megnyitása

A Google Térkép az útvonaltervezést követően automatikusan kisakkozza majd a felhasználó összes mixelt lehetőségét, és ezeket a gyorsasság szerint fogja sorba állítani. Szóval, ha éppen van a közelben egy biciklimegosztó, a metrómegálló viszont messze van, és sokáig kell várni a következő buszra, akkor az lesz a legideálisabb utazási mód, hogy kerékpárra pattan az ember, azzal elgurul a legközelebbi megállóba, ahonnan villámgyorsan átsiklik a város másik felére a céljához. Egy ilyen útvonal könnyedén megelőzi majd például az Uberes közlekedési módot, amelynél számolni fog a várható várakozási idővel és a város közlekedésének tempójával is.

A biciklimegosztókat is figyelembe vevő szolgáltatás kezdetben 30 országban fog elindulni, de sajnos Magyarország nincsen a támogatottak között, pedig a hazai „kölcsönzők” egy részét is listázza a Google Térkép. A vállalat nem tesz különbséget a két nagy mobilplatform között a hivatalos információk szerint, ami azt jelenti, hogy a következő hetekben az Android és az iOS esetében is számolhatnak ennek az újításnak a megjelenésével a felhasználók.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap