Új processzorhűtő, aminél a ventilátor egy forgó hűtőborda

A Cooler Master standján látott Kinetic Cooling Engine prototípusai rendkívül meggyőző tulajdonságokkal rendelkeznek.

Új processzorhűtő, aminél a ventilátor egy forgó hűtőborda

Először 2011 folyamán érkezett hír egy olyan speciális, meglehetősen innovatív hűtési megoldásról, amelynek alapját egy fémből készült, forgó hűtőborda képezte – ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a forgó fém alkalmatosság egyszerre tölti be a ventilátor és a hűtőborda szerepét.

Az eljárást a Sandia National Laboratories szakemberei fejlesztették ki, az általa kínált előnyök pedig nagyon jól hangzottak: a levegőcsapágyas, azaz kvázi légpárnás hőcserélő rendszer nem csak nagyobb hatásfokkal üzemel, mint a hagyományos processzorhűtők, de emellett zajszintje is alacsonyabb. A Sandia illetékesei akkoriban licenc opciók kidolgozásán munkálkodtak, és a jelek szerint sikerrel is jártak, ugyanis a speciális processzorhűtő feltűnt a Cooler Master standján. A Cooler Master illetékesei a CoolChip Technologies szakembereivel együttműködve alkották meg azokat a processzorhűtő prototípusokat, amelyek a fentebb említett technológiára támaszkodnak, a termékeket pedig bárki megcsodálhatja, aki kilátogat Las Vegasba, a jelenleg is zajló CES 2015-re.

Fotó: The Tech Report

A Kinetic Cooling Engine névre keresztelt prototípus forgórésze fémből készült, természetesen a lapátokat is beleértve, amelyek egyébként hűtőbordaként is funkcionálnak. Az említett forgórész üzem közben egy vékony légpárnán pörög. A fejlesztők állításai szerint az újdonság 50 százalékkal jobb hűtést biztosít a hagyományos processzorhűtőkhöz képest, méghozzá feleakkora méretben, sőt, üzemi zajszintje is jelentősen alacsonyabb. A CES 2015 alkalmával a standon egy laptopokban használatos hűtő mellé tették az újdonságot, hogy demonstrálják, mennyivel halkabb tradicionális riválisánál. Míg a notebook stílusú hűtő zajos volt, addig a Kinetic Cooling Engine alapokon nyugvó megoldás teljesen halkan működött, azaz nem csak papíron jobb, hanem valós teszt alkalmával is.

A Kinetic Cooling Engine igény esetén mobil konfigurációkban, illetve kompakt asztali számítógépekben is használható, hála viszonylag kompakt felépítésének, de akár klasszikus asztali számítógépekben is feltűnhet. A szakemberek szerverekbe szánt kiadást is fejlesztenek, ám a tervek szerint először a konzumer szegmensekbe szánt példányok válnak elérhetővé, a szerverpiacot majd csak később próbálja meghódítani az újdonság.

Fotó: The Tech Report

A Cooler Master standján látható egyik asztali prototípus meglehetősen szokatlan dizájnnal rendelkezik: a hűtőbordaként funkcionáló középső forgórészt kör alakban veszik körbe az alumínium lamellák, amelyekhez hőcsövek szállítják a processzor által termelt hőt. A nagyméretű hőleadó felület ellenére a szerkezet viszonylag kompakt, és a hagyományos léghűtésekhez képest sokkal alacsonyabb is.

A prototípus egyelőre nem tartalmaz sem rácsozást, sem egyéb védelmi megoldást, ami nem túl szerencsés dolog, hiszen eléggé balesetveszélyes a termék kialakítása – de a végleges változat alighanem biztonságosabb lesz. A fém lapátokkal ellátott forgórész üzem közben komoly sérülést tud okozni, ha az óvatlan felhasználó ujjai hozzáérnek – már a nagy sebességgel forgó műanyag ventilátorlapátok érintése sem kellemes, na most képzeljük el, mi a helyzet, ha az ujjaink szélsebesen forgó fémlapátokkal érintkeznek.

Fotó: The Tech Report

A Cooler Master szakemberei azt egyelőre nem árulták el, mikor találkozhatunk kereskedelmi forgalomban az új technológia köré épülő processzorhűtőkkel, de annyit azért elmondtak, hogy szeretnék, ha az új processzorhűtők ár tekintetében versenyképesek lehetnének jelenleg is kapható társaikkal.

A technológia tehát meglehetősen érdekes és ígéretes – aki kíváncsi a matematikai formulákkal tarkított, alaposan kitárgyalt működési mechanizmusra, itt találja a Sandia által készített PDF dokumentumot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward