Shop menü

TOVÁBB FOG JAVULNI HATÉKONYSÁGBAN A SNAPDRAGON 8 GEN 2

A gyártás valószínűleg nem változik, de ettől függetlenül a Qualcomm képes lesz előrelépést tenni a legfrissebb pletykák alapján.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Tovább fog javulni hatékonyságban a Snapdragon 8 Gen 2

A Qualcomm a Snapdragon 8 Gen 1 lapkával jelentős fejlődést ér el, viszont az architektúra nem tudott kiteljesedni. A Samsung 4 nm-es csíkszélességű gyártósorán a lapka nem teljesített jól, éppen ezért a chiptervező úgy döntött, átnyergel a TSMC-hez, és a Snapdragon 8+ Gen 1 már a tajvaniaknál futott be ugyanúgy 4 nm-en. Most pedig már arról is szólnak a hírek, hogy a TSMC és a Qualcomm a következő körre készül.

Frissen kiszivárgott információk szerint a Qualcomm már a Snapdragon 8 Gen 2 rendszerchipen dolgozik, és nagyon bíztatóak az eredmények. Ez a lapka novemberben fog bemutatkozni korábbi információk szerint, és nagyon úgy fest, hogy még tovább fog javulni a hatékonyságban. Pedig ezúttal a gyártástechnológia fejlődésére nem kell számítani.

A soron következő zászlóshajó az SM8550 azonosítóval rendelkezik, és a tervezése mostanra már valószínűleg véget ért. Mivel előre láthatólag már decemberben lehullhat a lepel az első kész, Snapdragon 8 Gen 2 lapkás okostelefonról, hamarosan megkezdődhet a színfalak mögött a minták előállítása. Ha minden jól megy, valószínűleg a Qualcomm még a nyáron felkészülhet a tömegtermelésre is.

Galéria megnyitása

A fejlesztéshez közel álló szivárogtató arról számolt be, hogy az SM8475-höz képest az SM8550 15 százalékkal tud majd hatékonyabban üzemelni. Ezt pedig a Qualcomm annak köszönhetően tudja majd elérni, hogy a Snapdragon 8 Gen 2 felépítését már pontosabban tudja optimalizálni a TSMC 4 nm-es node-jára. Ugyanis a Snapdragon 8+ Gen 1 esetében a cégnek rohamtempóban kellett váltania, emiatt pedig az optimalizálás felületesebb volt.

Ennek ellenére a hatékonyság már most is óriási javulást mutatott, 30 százalékkal tudott fejlődni a Snapdragon 8 Gen 1 után a Snapdragon 8+ Gen 1, szóval ez a 15%, ami következő körben összejöhet, már csak bónusz. A Qualcomm szempontjából valószínűleg nem is baj, hogy a mostani körben még benne maradt ennyi tartalék, mert így a tervezőknek nagyobb lesz a mozgástere.

„Ha minden jól megy, akkor az elmúlt hat év leghatékonyabb, androidos eszközök számára elérhető rendszerchipje lehet majd ez” – fogalmaz a pletykát megszellőztető Ice Universe.

Megjegyezték, hogy a Snapdragon 8 Gen 2 az újabb hatékonyságot érintő fejlődéssel együtt melegedni is kevésbé fog. Hiszen ahol a fogyasztás csökken, ott a hőtermelés is alacsonyabb lehet ezen a téren. Egyesek szerint a Snapdragon 8 Gen 2 hűvösebben működhet majd, mint az elődei, mivel a Snapdragon 888+ és a Snapdragon 8 Gen 1 chipes mobilok számára a gyártók nagyon hatékony és erőteljes hűtési megoldásokat fejlesztettek. Ha ezeket megtartják, akkor biztosan jobb lesz a helyzet, mint eddig volt.

Galéria megnyitása

Egyébként már arról is vannak hírek, hogy a Samsung Galaxy S23 csak a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 lapkát fogja majd használni, nem készül belőle Exynos lapkás varián. Ezen felül pedig készül a Xiaomi 13 széria is, ami már ugyancsak a Snapdragon 8 Gen 2 chipet alkalmazza majd a tervek szerint. A MediaTeknek ezek a hírek nem kedveznek, de bízunk abban, hogy a vállalat képes lesz tartani a lépést a Snapdragon 8 Gen 2-vel, ahogy megoldotta azt a Snapdragon 8 Gen 1 esetében is. (Noha a Qualcommnak ugyebár ez a kör nem jött ki jól, de ha nincs a MediaTek, akkor könnyen lehet, hogy nem is váltott volna a cég gyártópartnert.)

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére