Tömegtermelésben a világ első 128 cellarétegű 4D NAND Flash chipjei

Az SK Hynix az új lapkával besöpörhette a világelsőnek járó címet, de a színfalak mögött már a 176 cellaréteget használó lapkák fejlesztése is zajlik.

Tömegtermelésben a világ első 128 cellarétegű 4D NAND Flash chipjei

Az SK Hynix mérnökei komoly tempóban haladnak a vállalat 4D NAND Flash memóriachipjeinek fejlesztésével, hiszen alig nyolc hónappal ezelőtt rukkoltak elő a 96 cellarétegből álló TLC alapú verziókkal, máris elkészültek a 128 cellaréteget használó megoldásokkal, amelyek cellánként szintén 3 bit adat tárolására képesek. Az új lapkák 1 Tb-es adattároló kapacitással rendelkeznek, azaz kétszer több adatot tudnak tárolni, mint a korábbi, mindössze 512 Gb-es adattároló kapacitással rendelkező modellek, így feleannyi chippel is biztosítható ugyanakkora mennyiségű tárhely.

Galéria megnyitása

A korábban már emlegetett 4D platformot használó újdonság 32 cellaréteggel többet zsúfol egy tokozásba, mint elődje, így a 96 cellaréteggel készített megoldásokhoz képest 40%-kal jobb produktivitás mellett gyártható, hiszen egy-egy szilícium-ostyára „ennyivel több bit fér” – állítja a gyártó. A négy síkra osztott architektúra jóvoltából egyetlen lapka is képes 1400 Mbps-os adatátviteli sávszélesség elérésére, üzemi feszültség terén pedig 1,2 V-ra számíthatunk. A lapka kedvező tulajdonságai miatt mind az üzleti szegmensben, mind az átlagfelhasználóknak szánt SSD-k piacán, mind pedig a mobiliparban jól fog jönni a közeljövőben.

Utóbbi területre UFS 3.1-es adattárolót is készít majd a gyártó, ami a következő év első felében válhat elérhetővé az okostelefonokat gyártó partnerek számára. Ezen a területen jól jön majd, hogy egy 1 TB-os adattároló kapacitású tárhely létrehozásához most már feleannyi chip is elég lesz az 512 Gb-es lapkákra támaszkodó tárhelyekhez képest, ráadásul ezzel egy időben a fogyasztás is 20%-kal csökken, maguk a chipek pedig 1 milliméter vékony tokozásban kapnak helyet.

Galéria megnyitása

A gyártó az új lapkáknál az optimalizációk hatására a termelés lépéseit 5%-kal csökkenteni tudta, miközben 32-vel több cellaréteget zsúfolt a lapkára. Az optimalizációk hatására az SK Hynix szerint 60%-kal alacsonyabb migrációs költségre sikerült szert tenni az előző technológiai váltáshoz képest, ami jelentősen javítja a befektetés hatékonyságát, így mindenképpen komoly fegyvertényként fogható fel.

A vállalat a későbbiekben egy 2 TB-os SSD-t is piacra dob majd, amely házon belül kifejlesztett vezérlővel és szoftverrel érkezik, megjelenésére pedig a következő év első felében számíthatunk. Ezzel együtt 16 és 32 TB-os kapacitású PCIe NVMe SSD-k is érkeznek jövőre, amelyek az adatközpontok szegmensét veszik célba. És közben már a következő generációs, 176 cellaréteggel ellátott 4D NAND Flash lapkák fejlesztése is megindult, amelyek tovább javítják majd a vállalat versenyképességét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap