Shop menü

TELJESÍTMÉNYTESZTEN JÁRT A MEDIATEK KÖVETKEZŐ CSÚCSLAPKÁJA

A pontszámokból azt lehet látni, hogy ezzel a chippel még lesz dolga a szakembereknek, mire bevetésre készen fog állni, de van, amiben nagyon szépen muzsikál.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Teljesítményteszten járt a MediaTek következő csúcslapkája

A MediaTek előre láthatólag heteken belül megmutatja a Dimensity 9000 és 9000+ utódját, amiről már tudni véljük, hogy a Dimensity 9200 nevet fogja viselni. És a napokban megjelent egy olyan AnTuTu mérési eredmény, ami állítólag már ehhez a lapkához kapcsolódik. Ez a pontokból egyértelmű, hogy egy újdonságról beszélhetünk, de az is elképzelhető, hogy lesz ez még gyorsabb is.

Egyelőre nem tudjuk, hogyan épül majd fel a MediaTek Dimensitiy 9200, de az egészen biztos, hogy újabb szintet jelent majd a teljesítményt tekintve. Viszont egyelőre arról nem beszélhetünk, hogy ugrásszerű lesz a gyorsulás. Főleg a grafikus egység tempójára gyúrhattak rá a fejlesztők a látottak alapján, és arra is jó esély van, hogy még dolgoznak a chipen, és ez nem a végleges tempója.

1 266 102 pontot hozott össze az AnTuTu teljesítménymérésében a Dimensity 9200 a tesztelt állapotában.

Az eddigi csúcsot is a MediaTek tartotta az androidos fronton, a Dimensity 9000+ pontszámára valamivel több mint 100 ezer ponttal tudott rálicitálni a frissen tesztelt egység. Eddig 1,15 millió környékén volt a csúcs ideális körülmények között (külső hűtéssel). Ez összességében egy 10 százalék körüli gyorsulást jelent, ami már elfogadható, de semmi esetre sem egetrengető. Viszont a részleteket szemügyre véve könnyen lehet, hogy a chip még nem a végleges órajeleken üzemel.

Az AnTuTu részletes pontszámai alapján a processzor lassabb volt, mint a MediaTek Dimensity 9000+ esetében. Ezen a ponton csak 273 ezer pontot látunk, ami a Snapdragon 8+ Gen 1 eredményét ugyan übereli valamelyest, de a MediaTek mostani lapkája 290 ezer pontnál is tud többet. Ez a része tehát még változhat a rendszerchipnek.

A grafikus egység viszont brutálisan gyors ahhoz képest, amit eddig bármelyik oldalon láthattunk. 550 ezer pontos eredményt produkált az integrált GPU az AnTuTu megmérettetésén. Ebben eddig a Snapdragon 8+ Gen 1 volt a legjobb, de az sem tudott 470 ezer pont fölé menni, a Dimensity 9000+ pedig jellemzően 430 ezer pont körül tudott teljesíteni. Ehhez képest itt már majdnem 30 százalékos gyorsulásról beszélhetünk, és a Qualcomm előző lapkájára is közel 20 százalékot húz rá. Az ARM által fejlesztett új generációs, RT támogatást is biztosító Immortalis-G715 lesz már itt bevetésen egyébként, ha minden igaz.

Galéria megnyitása

A memória pontszám is tisztességes előrelépést mutat, ami arra enged következtetni, hogy akár már a legújabb LPDDR5X memória is felbukkanhat itt, de az biztos, hogy a korábban alkalmazottnál magasabb lesz a RAM sávszélessége. Az pedig nagyjából borítékolható, hogy nem annak lesz ez köszönhető, hogy komolyabban átalakítaná a memóriavezérlőt a MediaTek csapata.

A felhasználói élményt felmérő pontszámban is elmarad a Dimensity 9200 attól, amit a Dimensity 9000+ tudott, a Snapdragon 8+ Gen 1-től viszont valamivel jobbat nyújt. Ebből is arra következtethetünk, hogy nem állt még teljesen készen a lapka, és lesz ez még jobb is, mire bevetésre készen fog állni. A bemutatója novemberben lehet, de az szinte biztosra vehető, hogy még dolgoznak rajta, és az idei évben nem fogjuk kész okostelefonban látni. Tavaly a Dimensity 9000 is hamar befutott, de csak hónapokkal később vált ténylegesen elérhetővé.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére