Shop menü

MÁR A KÜSZÖBÖN VAN, ÉS RENDKÍVÜL ERŐS LEHET A DIMENSITY 9200

A Qualcomm ezúttal sem marad egyedül a felsőkategóriában, a Snapdragon 8 Gen 2 egy ütőképes riválist kaphat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már a küszöbön van, és rendkívül erős lehet a Dimensity 9200

A MediaTek az idei évben már a felsőkategóriában is nyeregbe került a Dimensity 9000 széria révén, jelenleg egy olyan okostelefon vezeti a mobilok rangsorát az AnTuTuban, ami erre a chipre épül. Persze nem lett hirtelen népszerű választás a gyártók körében, de nincs oka panaszra, hiszen képes volt olyan eszközökbe bekerülni, amikbe korábban sose juthatott volna el.

A Dimensity 9000 szérián láthatja a MediaTek, hogy van értelme a fejlesztésnek, és ennek köszönhetően készülhet a következő egység bevezetésével. A Dimensity 9200 lehet a MediaTek következő csúcskategóriás lapkája, és ágazati források szerint már nem kell sokat várni a bemutatójára. Novemberben reflektorfénybe kerülhet az újdonság, mint ahogy a Qualcomm is novemberben akarja leleplezni a Snapdragon 8 Gen 2-t.

A MediaTek a legújabb ARM komponensekkel dolgozva alkothatja meg a chipet a Digital Chat Station információi alapján, és az Ice Universe is ugyanilyen információk birtokába jutott. A Dimensity 9200 a Cortex-X3 magot is használatba veszi, ami kiemelkedő teljesítményre képes, azonos órajelen 25%-kal gyorsabb az előzőleg alkalmazott Cortex-X2-nél. Azt most még nem tudjuk, hogy milyen lesz a CPU teljes felépítése, de az borítékolható, hogy nem lesz panasz a tempóra, már a Dimensity 9000+ is nagyon erős volt a processzor szempontjából.

Galéria megnyitása

A grafikus feladatok végrehajtására itt már Immortalis-G715 grafikus feldolgozó egység szolgálhat. Ez nagyon szokatlan megnevezés, de nem elírásról van szó. Az Immortalis egy új GPU széria, amivel korábban még nem volt dolgunk, és ennek az a különlegessége elsődlegesen, hogy hardveresen támogatja a ray tracing technológia gyorsítását. Szóval lehetővé teszi a RT-s mobil játékok futtatását. Szóval ez az IGP már megalapozhat a mobiljátékok következő generációjának, amik soha nem tapasztalt látványvilágot biztosíthatnak.

A MediaTek Dimensity 9200 egészen biztos, hogy a TSMC gyártósorán fog maradni, nemcsak azért, mert előzőleg is ez vált be, hanem mert a két tajvani cég igazából már hosszú ideje kizárólagos kapcsolatban dolgozik együtt. A 4 nm-es csíkszélesség adhatja a Dimensity 9200 alapját, ami talán már egy javított kivitel lesz, nem ugyanaz, mint a jelenleg alkalmazott, de erről még semmilyen részletet nem tudunk megosztani.

Galéria megnyitása

A BBK Electronics csoport különböző márkái biztosan alkalmazásba veszik majd a Dimensity 9200 lapkát, a Vivo és az Oppo, valamint ezek különböző almárkái is alkothatnak majd saját készüléket ilyen alapon, a felsőkategóriába szánva, újabban az ASUS is érdeklődik az MTK megoldásai iránt, akár egy ROG Phone-ba is eljuthat az érkező chip. A Dimensity 9000 azért azt még nem tudta levetkőzni, hogy inkább a költséghatékonyabb konfigurációkban jelent meg, a Dimensity 9200 esetében érdekes lesz látni, hogy változik-e a helyzet ebből a szempontból.

Végezetül azt hozzá kell tenni, hogy a rendszerchipek esetében a bemutató sokkal hamarabb szokott lenni, mint a tényleges piac bevezetés, legalábbis a felsőkategória kiemelten fontos tagjainál. Tavaly például hosszú hónapokba telt mire lett olyan mobil, ami a Dimensity 9000 chipet fogta munkára. Bízunk abban, hogy ezúttal gyorsabban teret fog nyerni a rendszerchip, mert erre is szükség lenne ahhoz, hogy versenyképesebb legyen. Azt pedig már most lehet látni, hogy nagyon jót tett a szegmensnek a MediaTek megerősödése, lényegesen jobban ügyel a fejlesztéseire a Qualcomm is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére