Szélesebb körben is elérhetővé vált Windows 7 alatt a DirectX 12

Persze még mindig csak futtatókörnyezetről van szó, amelynek megvannak a maga limitjei.

Szélesebb körben is elérhetővé vált Windows 7 alatt a DirectX 12

A Microsoft nagy meglepetést okozott idén márciusban, amikor bejelentette: a World of Warcraft DirectX 12 támogatással karöltve futhat Windows 7 alatt. Akkoriban úgy tűnt, hamarosan egyéb játékok is követhetik a sokak által üdvözlendőnek tartott példát, ám az elmúlt hónapok során nem igazán érkeztek hírek a friss kezdeményezéssel kapcsolatban – egészen máig. A Microsoftnál ugyanis úgy döntöttek, széles körben is elérhetővé teszik a DirectX 12 támogatást Windows 7 alatt, így hamarosan több DirectX 12-es játék is elérhetővé válhat a korosodó operációs rendszer esetében. A döntéssel minden bizonnyal Kínának akarnak kedvezni, ahol a Windows 7 még mindig igen jól tartja magát piaci részesedés terén: idén júliusban a kínai felhasználók 49,46%-a tette le a voksát a Windows 7 mellett, míg a Windows 10 piaci részesedése 41,13%-ot ért el.

Galéria megnyitása
A Windows 7 piaci részesedése Kínában

A Windows 7 esetében persze nem teljes, mindenre kiterjedő DirectX 12 támogatásról beszélünk, ugyanis csak a futtatókörnyezetet portolták át Windows 10-ről Windows 7-re, így sok újítás még mindig csak Windows 10 alatt érhető el, és ez a helyzet már nem is fog változni. Az új futtatókörnyezet csak 64-bites Windows SP1 operációs rendszer alatt működik, nem kínál PIX és D3D12 debug réteget, nincs SLI és LDA támogatás, nincs D3D12 videó támogatás, valamint WARP támogatás sem. A DirectX 12-es játékokat minden esetben az adott játék fejlesztőjének kell visszaportolnia Windows 7-re, ennek során oda kell figyelnie a DLL betöltéssel kapcsolatos formalitásokra, valamint a különböző egyéb elérési utak helyes megadására is. Amennyiben a fejlesztő mindent jól csinált, úgy a Windows 7 alatt futó DirectX 12-es játék nem szenved majd el semmiféle limitációt, valamint teljesítménye is a szokásos szintet hozza. Maga a futtatókörnyezet egyébként a Windows 10 October 2018 Update D3D12 szolgáltatásait tartalmazza.

A kiadók várhatóan több játékot is elérhetővé tesznek Windows 7 alatt az elkövetkező időszakban, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a Windows 7 kiterjesztett támogatása jövő januárban lejár, így hosszabb távra nem érdemes vele tervezni, hiszen nem érkeznek hozzá már kritikus biztonsági frissítések sem, így sokkal védtelenebb lesz a támadásokkal szemben, mint manapság.

A DirectX 12 Windows 7-re készített futtatókörnyezetével kapcsolatban itt találnak bővebb információt az érdeklődő fejlesztők, magát a csomagot pedig innen lehet letölteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap