DirectX 12 támogatással futhat a World of Warcraft Windows 7 alatt

Erre a meglepetésre valószínűleg csak nagyon kevesen számíthattak, de egészen biztosan sokan fognak örülni neki.

DirectX 12 támogatással futhat a World of Warcraft Windows 7 alatt

A Microsoft a fejlesztőket tájékoztató DirectXDeveloper Blogján egy kifejezetten érdekes bejegyzés jelent meg az elmúlt órákban, amelyből kiderül, a hatalmas népszerűségnek örvendő World of Warcraft Windows 7 alatt is megkapja a DirectX 12 támogatást. Hogy ez miért nagy szó? Azért, mert a DirectX 12 eddig csakWindows 10 alatt volt elérhető, a korábbi operációs rendszerekre nem ültette át a Microsoft, hiába kérik évek óta a játékosok. Úgy tűnik, a nagy cégek óhajaira sokkal gyorsabban reagál a Microsoft, ugyanis miután 2018 végén DirectX 12 támogatással ruházta fel a Blizzard a díjnyertes World of Warcraftot, az új funkcióknak köszönhető teljesítménynövekedést látva Windows 7-re is el akarta hozni a DirectX 12 támogatást és ebben a Microsoft segítségét kérte. A gyorsulás egyebek mellett olyan funkcióknak köszönhető, mint például a multi-threading támogatás.

Galéria megnyitása

A háttérben zajló együttműködés gyümölcse most érett be, ugyanis a World of Warcraft: Battle for Azaroth legújabb, 8.1.5-ös frissítése meghozta a DirectX 12 támogatást Windows 7 alá is, így aki Windows 7-es operációs rendszeren ragadt, de szereti a játékot, kipróbálhatja, mekkora gyorsulást hoz az új tapasz. Noha az újítás nagyon meglepő, így nagyon érdekes lenne tudni, technikailag pontosan hogyan oldották meg a dolgot, a Microsoft bejelentése ilyesmire sajnos nem tér ki, pedig fejlesztőknek szóló weboldalon jelent meg. Annyi biztosnak tűnik, hogy a vállalat nem adott ki általános DirectX 12-es futtatókörnyezetet a Windows 7-hez, vagyis csak az adott játék profitálhat belőle, legalábbis egyelőre. A DirectX 12 funkcionalitás zökkenőmentes eléréséhez az Nvidia részéről az AnandTech-nek adott válasz alapjána legfrissebb Game Ready drivert kell használni, az AMD azonban még nem nyilatkozott az ügyben – ha a helyzet változik, természetesen frissítjük hírünket.

Azt persze nem felejtik el kiemelni, hogy valódi DirectX 12 élmény csak Windows 10 alatt érhető el, ott ugyanis rengeteg operációs rendszer szintű optimalizáció gondoskodik arról, hogy a DirectX 12 a lehető legjobb teljesítmény mellett dolgozhasson. Ebből sejthetjük, hogy a Windows 7-es DirectX 12 nem nyújtja ugyanazt a funkcionalitást, mint amit Windows 10 alatt megszokhattunk, de a pontos különbségeket egyelőre nem részletezte a gyártó.

Felmerülhet a kérdés: vajon a WoW az első és egyben az utolsó játék is, ami DirectX 12 támogatást kapott? Egyelőre úgy tűnik, hogy nem, hiszen a bejegyzés alatti GYIK részlegben konkrétan utalnak rá, hogy egyéb játékfejlesztőkkel is dolgoznak a színfalak mögött, így több DirectX 12 támogatással ellátott játék is érkezhet Windows 7-re. Azt persze itt is megemlítik, hogy érdemes kipróbálni Windows 10 alatt is a DirectX 12 támogatást, ott ugyanis még jobban futnak majd kedvenc játékaink.

Az időzítés mindenképpen érdekes, ugyanis a Windows 7 már életciklusa végéhez közeledik, azaz 2020. január 14-én megszűnik a támogatása, így Windows Update-en keresztül nem érkezik hozzá több frissítés, tehát előbb-utóbb mindenképpen ajánlott lesz Windows 10-re váltani. Lehet, hogy a Microsoftnál pont azért döntöttek úgy, a kiadókkal együttműködve elérhetővé teszik néhány játékhoz a DirectX 12 támogatást, hogy a játékosok lássák, mennyit gyorsul az adott cím, majd ezt megtapasztalva – és a további gyorsulást keresve – Windows 10 alatt is próbát tesznek velük? Ez egyelőre rejtély, de nem lenne hihetetlen, ha erről lenne szó a háttérben. A Windows 7 ugyan nem egy mai operációs rendszer, mégis óriási népszerűségnek örvend, hiszen a NetMarketShare legfrissebb, 2019 februári elemzése azt mutatja, 40,17%-os részesedésével még mindig a Windows 7 a legnépszerűbb Windows kiadás, igaz, a Windows 10 már ott lohol a nyomában a maga 37,35%-os részesedésével.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap