Standard Télapológia

A télapológia standard modellje szerint a Mikulás nem időutazó, nem földönkívüli, és nem is technológiai zseni, hanem hozzánk hasonlóan a földi evolúció terméke.

Standard Télapológia

A télapológia sok más tudományterülethez hasonlóan elméletek soha véget nem érő sorát vonultatja fel fő tárgyával kapcsolatban, vagyis a legkülönfélébb magyarázatokat igyekszik kiötölni arra a kérdésre, hogy hogyan lehet képes a Mikulás a helyi szokások függvényében december 6-án vagy karácsonykor oly nagy számú háztartás meglátogatására. Ezek közül idén a télapológia standard modelljének néhány fontos pontjába ássuk bele magunkat, amelynek támogatói úgy vélik, hogy a Mikulás nem időutazó, nem egy idegen világ szülötte, és nem is egy technológiai fejlettségben évszázadokkal előttünk járó géniusz, hanem egyszerűen egy feladatához az evolúció során tökéletesen adaptálódott biológiai entitás, akit hasonlóan jól alkalmazkodott segítők, repülni képes rénszarvasok vesznek körül.

Magával a Mikulással és szánhúzóival kapcsolatban ugyan nagyon kevés kézzel fogható információ áll rendelkezésre, a szakértők szerint azonban a rejtélyek többsége könnyen megmagyarázható, ha körülnézünkegy kicsit az élővilágban. Vegyük például a Mikulás azon képességét, hogy képes átbújni a szűk kéményeken. Egy egész sor olyan állat létezik, amelyik gyakorta bizonyítja, hogy át tudja préselni testét a fejénél egy kicsivel nagyobb lyukakon, bár egy hosszú kéményben ez valóban nem lehet egyszerű feladat. Megoldható azonban, hogy elvonatkoztatunk az emberi anatómia által megteremtett kötöttségektől, és feltételezzük, hogy a Mikulás nálunk jóval több ízülettel, és hajlékonyabb testtel bír, illetve a kéményen történő átcsusszanásban esetleg sikamlós, szemtanúk által pirosas színűnek leírt kültakarója is segíti. Emberi ízléssel nézve ez persze nem teszi túlságosan gusztusos látvánnyá az öreget, mivel azonban mindezen tulajdonságaihoz jelentős gyorsaság is társul (ami megmagyarázza, miért nem sikerült még soha lencsevégre kapni), akkor sem látnánk sokat belőle, ha találkoznánk vele.

A gyorsaság persze villámgyors anyagcserét is feltételez, ami újabb érdekes kérdésre ad választ, hogy tudniillik hova tünteti a Mikulás azt tömérdek süteményt és tejet, amit az angolszász gyerekek készítenek ki számára. A Mikulás napján és karácsonykor szükséges gyorsaságot csak óriási kalóriabevitellel képes megvalósítani szakállas barátunk, bár nem kizárt, hogy rénszarvasaival is megosztja az energiadús táplálék egy részét, hiszen nekik is nagy szükségük van a hajtóanyagra.

Ami a rénszarvasokat illeti, jelenleg nem ismerjük olyan fajukat, amely képes lenne repülni, ez azonban nem jelent semmit, hiszen számtalan állatfaj vár még felfedezésre a Földön, így nem kizárható, hogy fénysebességhez közeli tempóval száguldozó, repülő rénszarvasok is léteznek. Rudolf orrával kapcsolatban a standard modell hívei egyöntetű véleményen vannak: egyszerű biolumineszcenciáról van szó, amely az élővilág sok fajában megfigyelhető a férgektől kezdve, a rovarokon át, a halakig. A teóriát ráadásul az is alátámasztja, hogy a sarkvidéken nem Rudolf az egyetlen lumineszcens élőlény: a lombosmohák egyes fajai szintén világítanak a sötétben, így az ezeket fogyasztó rénszarvasok könnyen magukévá tehették a fénykibocsátásához szükséges molekulákat, állítják a molekuláris biológusok. Az viszont rejtély, hogy miért csak Rudolfról állítják a beszámolók, hogy világító orral rendelkezik.

A legnagyobb meglepetéssel a Mikulással állatai kapcsán a standard modell biológus támogatói szolgáltak, véleményük szerint ugyanis a szánt húzó repülő állatok mindannyian nőstények. A kutatók a repülő rénszarvasok legközelebbi rokonainak, vagyis az ismert rénszarvas-fajok tagjainak tanulmányozása alapján jutottak erre a következetetésre. A rénszarvasok körében mind a hím, mind a nőstény egyedek agancsot növesztenek, amelyet évről évre elveszítenek. Érdekes módon azonban a hímek túlnyomó többsége decemberre szarvak nélkül marad, mivel a párosodási időszak nyárra és őszre esik. A nem várandós nőstények, és a még nem ivarérett hímek ezzel szemben kora tavaszig, a teherbe esett nőstények pedig még tovább, egészen kicsinyeik megszületéséig megőrzik agancsukat a ragadozókkal szembeni hatékonyabb védekezés érdekében. December táján tehát az egyedüli felnőtt rénszarvasok, amelyek aganccsal rendelkeznek, a nőstények, vagyis Rudolf és társai minden bizonnyal ez utóbbi nem tagjai.

A standard modell persze nem ad mindenre választ, nem magyarázza meg például, hogy honnan és milyen források felhasználásával szerzi be a Mikulás az ajándékként adott temérdek játékot, könyvet és édességet, vagy hogy egyáltalán miért végzi különös tevékenységét, a kutatók szerint ugyanakkor csak idő kérdése, hogy kidolgozásra kerüljön egy olyan egyesített elmélet, amelynek tükrében a télapológia minden mozzanata érthetővé válik majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward