Shop menü

SOKFÉLE COPILOT+ PC-VEL KÉSZÜLTEK A GYÁRTÓK – ITT AZ AKTUÁLIS KÍNÁLAT

Rengeteg Qualcomm Snapdragon X alapú noteszgépről rántották le a leplet a PC gyártók, most ezeket mutatjuk be dióhéjban.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Sokféle Copilot+ PC-vel készültek a gyártók – Itt az aktuális kínálat

A Microsoft éppen a napokban indította útjára az új PC kategóriát, ami a Copilot+ PC nevet viseli, a vele kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ebben a hírben foglaltuk össze. Természetesen a Microsoft partnerei is előrukkoltak az első olyan termékekkel, amelyek teljes mértékben megfelelnek a Copilot+ PC kategória összes követelményének, ám ezek a konfigurációk nem Intel vagy AMD, hanem Qualcomm központi egységek köré épülnek.

Galéria megnyitása

Lényegében most még csak a Qualcomm Snapdragon X sorozatának tagjai felelnek meg a helyben futtatott kis nyelvi modellek (SLM – Small Language Models) teljesítményigényeinek, hiszen a fedélzetükön található NPU 45 TOPs maximális teljesítményt kínál, amivel sem az AMD, sem az Intel aktuális termékei nem tudnak versenyezni. A következő generációs processzoroknál persze már más lesz a helyzet, de most nem is ez a lényeg.

Nézzük, mit érdemes tudni a Qualcomm Snapdragon X sorozatú SoC egységekről, amelyek a Copilot+ PC kategória első képviselőinek alapját adják.

A Qualcomm Snapdragon X sorozatú SoC egységek legfontosabb tulajdonságai

Paraméter/ModellQualcomm Snapdragon X EliteQualcomm Snapdragon X Plus
Gyártástechnológia TSMC 4 nm TSMC 4 nm
CPU részleg 12 darab Qualcomm Oryon CPU mag (8P+4E), 42 MB-nyi Cache, az egy- és kétmagos boost órajel akár 4,3 GHz is lehet. 10 darab Qualcomm Oryon CPU mag (6P+4E), 42 MB-nyi Cache, az egy- és kétmagos boost órajel akár 4,3 GHz is lehet.
GPU részleg Qualcomm Adreno iGPU, 4,6 TFLOP/s-os számítási teljesítmény Qualcomm Adreno iGPU, 3,8 TFLOP/s-os számítási teljesítmény
NPU részleg Qualcomm Hexagon, 45 TOPs számítási teljesítmény Qualcomm Hexagon, 45 TOPs számítási teljesítmény
Memóriatámogatás Maximum 64 GB-nyi LPDDR5X-8448 Maximum 64 GB-nyi LPDDR5X-8448
Kamera támogatás Qualcomm Spectra jelfeldolgozó, 64 MP-es felbontás egykamerás módban, 2 x 36 MP-es felbontás kétkamerás módban, 4K HDR videófelvétel Qualcomm Spectra jelfeldolgozó, 64 MP-es felbontás egykamerás módban, 2 x 36 MP-es felbontás kétkamerás módban, 4K HDR videófelvétel
Wi-Fi és Bluetooth támogatás Qualcomm FastConnect platform, Wi-Fi 6, 6E és 7 támogatás, Bluetooth 5.4 támogatás Qualcomm FastConnect platform, Wi-Fi 6, 6E és 7 támogatás, Bluetooth 5.4 támogatás
Modem támogatás Snapdragon X62 vagy X65 5G Snapdragon X62 vagy X65 5G

Az újdonságok papíron mindenképpen ütőképesek, de az majd csak később derül ki, hogy élesben pontosan milyen teljesítményt nyújtanak majd, valamint az akkumulátoros üzemidőről is az első független tesztek rántják majd le a leplet. A Qualcomm belsős tesztjeit korábban elég kemény kritika érte egyes OEM partnerek részéről – reméljük, azóta sokat javult a helyzet, sikerült haladni az optimalizációkkal, és a teljesítmény tényleg tükrözi majd a gyártó által ígért szinteket.

Acer Swift 14 AI

Az Acer részéről első körben csak egyetlen noteszgép jelenik meg a Copilot+ PC kategóriában, ez viszont mind a Qualcomm Snapdragon X Elite, mind pedig a Qualcomm Snapdragon X Plus SoC egységgel szerelve elérhető lesz kereskedelmi forgalomban. Akármelyik verziót is választjuk, az NPU mindkét esetben 45 TOPs-os maximális számítási teljesítményt kínál, ahogy azt fentebb már említettük. A SoC mellé maximum 32 GB-nyi LPDDR5X fedélzeti memória társulhat, míg az adatok tárolásáról 1 TB-nyi NAND Flash tárhely gondoskodhat. A memória esetében szó sincs az LPCAMM2 modulról, azaz nincs mód utólagos memóriabővítésre.

Galéria megnyitása

Az új noteszgép egy 14,5 hüvelykes képátlójú kijelző köré épül, ami IPS alapokra támaszkodik, 120 Hz-es maximális képfrissítési rátát nyújt, natív felbontása pedig 2560 x 1600 pixel. A panel elérhető érintő opcióval is, színhűsége pedig az sRGB színtér teljes, 100%-os lefedésére elég. A kávába egy 1440p-s webkamerát is beépítettek, ami IR támogatással érkezik és használaton kívül eltakarható. Maga a kijelző a gyártó szerint könnyedén nyílik és 180 fokban nyitható, ami sok esetben jöhet jól.

A 323 milliméter széles, 226 milliméter mély és 16 milliméter vastag noteszgép tápellátásáról egy 73 wattórás akkumulátor gondoskodik, ami akár 12 órányi üzemidő elérésére is lehetőséget ad. A portok között két USB-C és két USB-A port, valamint egy HDMI 1.4-es videó kimenet sorakozik. A vezeték nélküli kommunikációt Wi-Fi 7 vezérlőn és Bluetooth 5.4-es vezérlőn keresztül oldhatjuk meg. Az új noteszgép a tervek szerint június folyamán kerül forgalomba, alapára 1099 dollár lesz.

ASUS VivoBook S 15 (S5507)

Az első Copilot+ PC kategóriájú ASUS noteszgép, vagyis a VivoBook S 15 szintén kétféle SoC egységgel lesz elérhető, vagyis mind az Elite, mind pedig a Plus választható lesz hozzá. Alapok terén itt is egy vaskosabb masinával van dolgunk, ami legvastagabb pontján 15,9 milliméteres, szélessége 353 milliméter, míg mélysége 227 milliméter. A 15,6 hüvelykes kijelző itt 2880 x 1620 pixeles natív felbontás és 120 Hz-es képfrissítési ráta mellett működik, válaszideje pedig mindössze 0,2 ezredmásodperc, hála az OLED panelnek. Utóbbinak köszönhető a 100%-os DCi-P3 színtér-lefedettség, valamint az is, hogy a kijelző kiérdemelte a VESA DisplayHDR szabványának True Black 600-as tanúsítványát a maga 600 nit maximális fényerősségével.

A Qualcomm Snapdragon X sorozatú SoC egységei mellé 32 GB-nyi LPDDR5X-8448-as fedélzeti memória kapcsolódhat, míg adattárolóból 1 TB-nyi PCI Express 4.0 NVMe SSD jár. Az új noteszgép kijelzőjének kávája egy Full HD felbontású, IR szenzorral is ellátott kamerát kapott, ami ASUS Adaptive Lock, ASUS Adaptive dimming és ASUS AiSense támogatással egyaránt rendelkezik. A vezeték nélküli kommunikációt Wi-Fi 7 és Bluetooth 5.4 támogatás biztosítja, míg a portok között két USB4-es, két USB 3.2 Gen1 Type-A, egy audió kombó jack, egy microSD memóriakártya-olvasó, illetve egy HDMI 2.1-es videó kimenet sorakozik.

Galéria megnyitása

A Dolby Atmos támogatással ellátott audió rendszer Harman Kardon tanúsítvánnyal és ASUS Audio Booster támogatással érkezik. Billentyűzetből egy egyzónás RGB LED világítással ellátott példányt kapunk, ami természetesen Copilot gombbal is rendelkezik, hiszen ez alapkövetelmény a Copilot+ PC kategóriába való bekerüléshez. Az érintőpad ErgoSense rendszerű és halkan működik, valamint a gesztus alapú vezérlést is támogatja. Az áramellátásról egy 70 wattórás akkumulátor gondoskodik mobil üzemmódban, ez videólejátszás esetén 18 órányi üzemidőt kínál egyetlen teljes töltéssel, valamint a csomag része egy 90 W-os teljesítményű töltőadapter is.

A június folyamán érkező noteszgépből a Snapdragon X Elite alapú verziók már előrendelhetőek: az 1 TB-nyi SSD-vel és 32 GB-nyi memóriával ellátott verzió ára 566 900 forint, míg a 16 GB-nyi memóriával szerelt kiadásért 536 900 forintot kérnek el.

A Dell kínálata

Itt nem kevesebb, mint háromféle modellel találkozhatunk, ugyanis a gyártó az XPS 13, az Inspiron 14 Plus és a Latitude 7455 segítségével rohanja le a piacot. Haladjunk is ebben a sorrendben, vagyis nézzük, mit kínál az XPS 123 Copilot+ PC kategóriájú kiadása.

Ennél a noteszgépnél egy 13,4 hüvelykes képátlójú kijelzőt foghatunk munkára, ami háromféle alapot kaphat. Az alapmodell egy 13,4 hüvelykes képátlójú IPS panellel rendelkezik, ami 1920 x 1200 pixeles natív felbontás és 120 Hz-es képfrissítési ráta mellett dolgozhat. A következő opció már egy 2560 x 1600 pixeles felbontású IPS panel, amihez ráadásul még érintő támogatás is jár. A legfelső polcon a 2880 x 1800 pixeles natív felbontású OLED panel foglal helyet, ami ugyancsak rendelkezik érintő támogatással, maximális képfrissítési rátája azonban már csak 60 Hz-es értéket képvisel.  Az új noteszgép elegáns kivitelben, szokatlanul széles billentyűzettel érkezik, ami mindkét oldalon kifut a ház széléig.

A platina és grafit színben készülő újdonság egy Gorilla Glass 3 üvegréteggel ellátott érintőpadot kapott, ami haptikus támogatással is büszkélkedik, míg a billentyűzet felett egy kapacitív érintősávot alakítottak ki a tervezők. Alap esetben csak a Snapdragon X Elit SoC érhető el az XPS 13 fedélzetén, a Snapdragon X Plus SoC egységet ugyanis első körben csak a kínai vásárlók számára kínálja majd a gyártó. Fedélzeti memóriából 16 GB-nyi, 32 GB-nyi vagy 64 GB-nyi LPDDR5X RAM kérhető, míg az adatok tárolását 512 GB-nyi, 1 TB-nyi, 2 TB-nyi, vagy akár 4 TB-nyi SSD is végezheti, igaz, az utolsó opció majd csak később jelenik meg. A kijelző kávájában egy 1080p-s beépített webkamera kapott helyet, ami IR szenzorral is rendelkezik, míg a bekapcsológombba ujjlenyomat-olvasót integráltak. A noteszgép 295 milliméter széles, 199  milliméter mély és mindössze 14,8 milliméter vastag. Az 1180 grammot notebookot egy 55 wattórás akkumulátorral vértezték fel, a kommunikációért pedig Wi-Fi 7 és Bluetooth 5.4 támogatás felel. Az új noteszgép két darab USB-C porttal érkezik.

A következő az Inspiron 14 Plus, ami már csak egy 14 hüvelykes képátlójú, IPS alapú panellel kerül forgalomba. Ez a kijelző érintő támogatással és 2560 x 1600 pixeles natív felbontással büszkélkedik, felülete matt bevonatot kapott. Kávájában egy 1080p-s felbontású webkamera lapul, amihez IR szenzor is társul, és az optikát természetesen el is fedhetjük, ha nem használjuk. Az Inspiron 14 Plus csak és kizárólag Qualcomm Snapdragon X Plus SoC egységgel válik elérhetővé, amihez maximum 16 GB-nyi LPDDR5X típusú fedélzeti memória kapcsolódhat. Az adattároló szerepét 512 GB-os vagy 1 TB-os SSD töltheti be, míg a tápellátásról egy 54 wattórás energiaforrás gondoskodik.

A csatlakozók között két darab USB-C és egy USB-A port, egy headset port, illetve egy microSD memóriakártya-olvasó sorakozik. Az összesen négy hangszóróval ellátott noteszgép ujjlenyomat-olvasóval ellátott bekapcsoló gombot kapott, valamint Wi-Fi 7 és Bluetooth 5.4 vezérlőt is felvonultat. Méret terén egy 314 milliméter széles, 223,5 milliméter mély és 16,76 milliméter vastag noteszgéppel van dolgunk, ami 1438 grammot nyom a mérlegen.

A harmadik új noteszgép, vagyis a Latitude 7455 ami már az üzleti felhasználókat veszi célba, szintén 14 hüvelykes  képátlójú kijelzőt kapott, ami ugyancsak 2560 x 1600 pixeles felbontás mellett üzemel, IPS alapokon nyugszik, valamint tükröződés-gátló bevonattal is rendelkezik. A kávában itt is lapul egy 1080p-s webkamera, amit IR szenzor egészít ki. A bekapcsológombba integrált ujjlenyomat-olvasó ezúttal is alaptartozék, csak úgy, ahogy a négyhangszórós audió rendszer is. SoC egységek terén a Qualcomm Snapdragon X Elite és a Plus egyaránt választható, ezekhez maximum 32 GB-nyi LPDDR5X fedélzeti memória, illetve maximum 1 TB-nyi tárhely társulhat.

Galéria megnyitása

Az áramellátásról egy 54 wattórás akkumulátor gondoskodik, míg a csatlakozók között két USB-C, egy USB-A és egy fejhallgató csatlakozó sorakozik, természetesen a már megszokott microSD memóriakártya-olvasóval együtt. Ez a noteszgép ugyanakkora, mint a fentebb említett Inspiron 14 Plus, azaz 314 milliméteres szélesség, 223,5 milliméteres mélység és 16,76 milliméteres vastagság jellemzi, míg tömege 1438 gramm körül helyezkedik el.

Az új noteszgépek közül az XPS 13 várhatóan júniusban jelenik meg kereskedelmi forgalomban, alapára 1299 dollár lesz. Az Inspiron 14 Plus a tervek szerint ugyancsak júniusban érkezik, de már 1099 dolláros alapáron. A Latitude 7455 esetében egyelőre sajnos nem derült ki, pontosan mikor jelenik meg és így várható listaárát is homály fedi.

A Hewlett-Packard kínálata

A gyártó összesen két új noteszgéppel rukkolt elő, amelyek sorrendben a EliteBook Ultra és az OmniBook X nevet viselik. A két újdonság gyakorlatilag ugyanazt a házat kapja, ami alumíniumból készült, vagyis mindkét modell 313 milliméter széles, 223,5 milliméter mély és 14,48 milliméter vastag, tömegük pedig egységesen 1347 gramm. Dizájn terén az egyetlen lényeges különbség, hogy az EliteBook Ultra háza kék színben érkezik és PVD bevonatot is kapott annak érdekében, hogy ellenállóbb lehessen az ujjlenyomatokkal szemben.

A kijelző mindkét modellnél ugyanaz, tehát egy 14 hüvelykes képátlójú, IPS alapú panelt kapunk, ami 2240 x 1400 pixeles natív felbontás mellett dolgozhat. A kávába épített Full HD webkamera innen sem hiányzik, sőt, kapunk még mellé IR szenzort is, amivel ezúttal is kiaknázhatóak a Windows Hello támogatásban rejlő lehetőségek, csak úgy, mint a többi modellnél. További közös tulajdonság, hogy mindkét notebook két USB-C és egy USB-A porttal érkezik, valamint 59 wattórás akkumulátort is kaptak. A vezeték nélküli kommunikációt Wi-Fi 6E és Bluetooth 5.3, vagy éppen Wi-Fi 7E és Bluetooth 5.4 támogatás segíti.

Galéria megnyitása

A Snapdragon X Elite chippel szerelt noteszgépek közül az Elite Ultra csak maximum 16 GB-nyi LPDDR5X fedélzeti memóriát kaphat, valamint 512 GB-os és 1 TB-os SSD opciók közül lehet választani. Az OmniBook X ezzel szemben már 16 GB-nyi vagy 32 GB-nyi LPDDR5X memóriával érkezik, az SSD opciók között pedig 512 GB-os, 1 TB-os, illetve 2 TB-os adattár szerepel.

A HP tervei szerint mindkét noteszgép június folyamán, várhatóan 18-án kerül az üzletek polcaira. Az OmniBook X listaára 1199 dollár lesz, az EliteBook Ultra listaára pedig 1699 dollárról indulhat.

Lenovo Yoga Slim 7x 14 Gen9 és ThinkPad 14s Gen6

A Lenovo termékpalettáján első körben összesen kétféle Copilot+ PC kategóriájú termék jelenik meg, amelyek között lesz némi különbség, viszont mindketten Snapdragon X Elite sorozatú SoC egységgel büszkélkednek majd. A Lenovo Yoga Slim 7x 14 Gen9 esetében egy 14,5 hüvelykes képátlójú OLED panellel gazdálkodhatunk majd, ami 2944 x 1840 pixeles natív felbontást kínál, képfrissítési rátája pedig 90 Hz lesz. Ez a modell 100%-ban képes lefedni az sRGB és a DCI-P3 színteret, vagyis a többi, hasonló tulajdonságokkal rendelkező társaihoz hasonlóan elméletben jó választás lesz pontos színmegjelenítést igénylő feladatokhoz. A kávából itt sem hiányzik a FUll HD webkamera, amit IR szenzorral is kiegészítettek, így a Windows Hello funkcionalitásban rejlő lehetőségek is maradéktalanul kiaknázhatóak.

A Snapdragon X Elite SoC mellé ennél a modellnél maximum 32 GB-nyi LPDDR5X fedélzeti memória és maximum 1 TB-os SSD társulhat, míg az akkumulátor szerepét egy 70 wattórás megoldásra osztották. Az energiaforrás a Lenovo szerint nemhogy egy egész munkanapra, hanem egyenesen több napra is elegendő töltés nyújt, ami nem hangzik rosszul, de az első független tesztek majd úgyis elárulják, hogyan alakul az akkumulátoros üzemidő az egyes felhasználási módok alkalmával. A Wi-Fi 7 és Bluetooth 5.4 támogatással ellátott notebook fedélzetén három darab USB-C port lapul, amelyek 40 Gbps-os adatátviteli sávszélességet nyújtanak és a DisplayPort Alternate Mode jóvoltából DisplayPort 1.4-es videó kimenetként is használhatóak. Az új Yoga 325 milliméter széles, 225 milliméter mély és 12,95 milliméter vastag, tömege pedig 1279 gramm.

A második új noteszgép, vagyis a ThinkPad T14s Gen6 már nem feltétlenül az átlagfelhasználókat, sokkal inkább az üzleti felhasználókat veszi célba. Ennél a modellnél ennek megfelelően a Snapdragon X Elite SoC mellé akár 64 GB-nyi LPDDR5X memória is társulhat, SSD terén azonban itt is 1 TB a limit. Kijelző-opciók terén összesen háromféle választásunk van: kérhetünk egy 14 hüvelykes képátlójú IPS panelt, ami 1920 x 1200 pixeles natív felbontást kínál, amihez 400 nit maximális fényerősség társul. Ezt a panelt második lehetőségként érintő támogatással is elérhetjük. A harmadik opció már egy 2,8K-s OLED panel, ami 100%-os DCI-P3 lefedettséggel büszkélkedik, valamint a VESA HDR True Black 500-as tanúsítványát is megszerezte, azaz HDR tartalmak fogyasztásához is kifejezetten ideális lehet.

A szóban forgó notebook szintén kapott egy 1080p-s webkamerát, amihez ugyancsak jár IR szenzor, de extraként itt már az optikai letakarására is van lehetőség, ha éppen nem használjuk. További extra a bekapcsoló gombba épített ujjlenyomat-olvasó. Portok terén itt ugyan csak két darab USB-C portot kapunk, nem hármat, mint a Yoga esetében, viszont cserébe rendelkezésre áll még két USB-A port, egy audió csatlakozó, valamint egy HDMI 2.1-es videó kimenet is. Ez a notebook 313 milliméter széles, 219,5 milliméter mély és 17 milliméter vastag, tömege pedig 1234 gramm. Az akkumulátor kapacitása ebben az esetben 58 wattóra lesz.

Az új noteszgépek közül a Yoga Slim 7x 14 Gen9 várhatóan 1199 dolláros listaáron debütál, míg a ThinkPad T14s Gen6 listaára 1699 dollár lesz. Mindkét új noteszgép június folyamán válik elérhetővé, már amennyiben minden az aktuális tervek szerint alakul.

A Microsoft Surface sorozatának első Qualcomm Snapdragon X alapú tagjai

Természetesen a Microsoft sem maradhat ki a sorból, a vállalat rögtön kétféle új Surface Laptop sorozatú noteszgépet is bemutatott, amelyek 13,8 és 15 hüvelykes kijelzővel rendelkeznek. Mindkettő elérhető a Qualcomm Snapdragon X sorozat Elite és Plus SoC egységével, valamint mindketten négy féle színben kerülnek az üzletek polcaira.

Galéria megnyitása

Akármelyik Snapdragon X sorozatú SoC egységet is választjuk, az alapmodelleknél mindkét esetben 16 GB-nyi LPDDR5X fedélzeti memória jár, az adatok tárolását pedig csak 256 GB-os SSD-re bízhatjuk, ami eléggé arcpirító a fenti felhozatalt elnézve. A 13,8 hüvelykes modellnél egy 2304 x 1536 pixeles natív felbontású kijelzőt kapunk, míg a 15 hüvelykes verzió már egy 2496 x 1664 pixeles felbontású panelt rejt a keret, amit egyébként átdolgoztak, így lekerekített sarkokkal rendelkezik. Mindkét kijelző 120 Hz-es képfrissítési rátával dolgozhat, amihez VRR támogatás és Dolny Vision IQ támogatás egyaránt jár.

Galéria megnyitása

A káva mindkét esetben 1080p-s kamerát rejt, valamint a két USB-C port és az egy USB-A port megléte is közös tulajdonság, csak úgy, ahogy az audió csatlakozó is. Az akkumulátor az USB-C porton keresztül gyorstöltést is támogat, de ezt csak a 15 hüvelykes modell 65 W-os tápadapterén keresztül lehet élvezni, a 13,8 hüvelykes verzióhoz mellékelt 39 wattos töltővel nem. Az új noteszgépek egyébként akár 22 órányi videó-lejátszásra is képesek egyetlen teljes akkumulátortöltés hatására, amennyiben helyi videóról van szó.

Galéria megnyitása

A 13,8 hüvelykes modell 301 milliméter széles, 220 milliméter mély és 17,5 milliméter vastag, tömege pedig 1343 gramm. A 15 hüvelykes példány ezzel szemben már 329 milliméter széles, 239 milliméter mély és 18,29 milliméter vastag, tömege 1664 gramm. Az újdonságok haptikus érintőpaddal érkeznek, előző generációs társaikhoz képest akár 80%-kal gyorsabbak, valamint képesek akár három darab 4K-s kijelző meghajtására is a saját beépített paneljükön felül.

A június 18-án forgalomba kerülő Surface Laptop sorozat Qualcomm Snapdragon X alapú tagjai közül a 13,8 hüvelykes példány 999 dolláros listaáron érkezik, míg 15 hüvelykes társa 1199,99 dolláros listaáron debütálhat. Az újdonságok már előrendelhetőek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére