Shop menü

A MICROSOFT BEJELENTETTE A COPILOT+ PC KATEGÓRIÁT – FŐSZEREPBEN A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Az új PC kategóriába csak akkor kerülhet be egy adott rendszer, ha legalább 40 TOPs teljesítményre képes AI gyorsítás terén.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Microsoft bejelentette a Copilot+ PC kategóriát – Főszerepben a mesterséges intelligencia

A Microsoft egy speciális rendezvény keretén belül jelentette be a Copilot+ PC kategóriát, ami lényegében a korábbi AI PC szegmensnek felel meg, ám a dologban van egy óriási csavar: az eddig kiadott Intel és AMD alapú termékek nem teljesítik a feltételeket, ahogy az várható volt, így nem is minősülnek Copilot+ PC-nek. Jelenleg ezt a címet csak a Qualcomm Snapdragon X sorozatú SoC egységekkel ellátott újdonságok viselhetik, így az újításokban rejlő lehetőségeket is csak ezekkel lehet maradéktalanul kiaknázni. A Copilot+ PC cím elnyeréséhez szükség van egy NPU-ra, azaz neurális feldolgozó egységre, ami a processzor fedélzetén helyezkedik el, ám ennek teljesítmény terén legalább 40 TOPs-ot kell elérnie, amire jelenleg csak a Qualcomm SoC egységei képesek.

A Copilot+ PC kategória legfontosabb tulajdonságai

A Copilot+ PC kategóriába tartozó rendszerekkel számos extra funkció érhető el az egyes szoftverek alatt, például könnyen megtalálhatjuk a PC-n korábban látott tartalmakat a Recall segítségével, de valós időben is lehet audió tartalmakat 40-nél is több nyelvről például angolra fordítani, és akár a videók szerkesztésére, képek létrehozására, valamint sok egyébre is használhatjuk az AI-ban rejlő lehetőségeke.

Az új PC kategória első képviselői számos Microsoft OEM partner kínálatában válnak elérhetővé, listaáruk 999 dollárról indul és 2024. június 18-án válnak elérhetővé kereskedelmi forgalomban, de egyes termékek már most is előrendelhetőek. Az újdonságokat az Acer, az ASUS, a Dell, a HP, a Lenovo, valamint a Samsung kínálatában találjuk meg. Ez persze még csak az első hullám, később újabb termékek is érkeznek a friss kategóriába, amelyek még nagyobb teljesítményt kínálhatnak, így még több lehetőséget tartogatnak.

A Microsoft szerint egy teljesen új rendszerarchitektúra jött létre, amelynek keretén belül a CPU, a GPU, illetve a nemrégiben megjelent NPU (Neural Processing Unit) teljesítményét egyesíteni lehet, ezáltal még nagyobb teljesítmény érhető el és még több lehetőség előtt nyílik meg az út. Az internetre kapcsolódó rendszerek élvezhetik az Azure Cloud-ban futó nagy nyelvi modellek (LLM-ek) nyújtotta előnyöket, plusz az NPU-val ellátott rendszereken a kis nyelvi modellek (SLM-ek) is futhatnak helyben, ezáltal a Copilot+ PC kategória minden eddiginél magasabb teljesítmény elérésére képes. Az új eszközök akár 20x nagyobb teljesítményt kínálnak és akár 100x hatékonyabban futtatják az AI munkafolyamatokat, ezáltal piacvezető AI gyorsítást kínálnak.

Galéria megnyitása

Az új rendszerek az Apple MacBok Air sorozatának 15 hüvelykes tagjához képest akár 58%-kal magasabb folyamatos többszálas teljesítményt kínálnak, miközben egész napra elegendő akkumulátoros üzemidőt nyújtanak. A hihetetlen energiahatékonyságnak köszönhetően a Copilot+ PC-k akár 22 órányi helyi videó lejátszásra vagy 15 órányi internetezésre is használhatóak egyetlen teljes akkumulátortöltéssel. Ez a Microsoft szerint helyi videólejátszás terén 20%-kal hosszabb akkumulátoros üzemidőt takar, mint amire az Apple említett noteszgépe képes.

A Windows alkalmazások ARM 64 optimalizációt és natív ARM 64 támogatást kaptak, amelyet első körben a Qualcomm chipjeivel lehet kihasználni. Ez igaz a Microsoft 365 appokra, mint például a Teams, a PowerPoint, az Outlook, a Word, az Excel, a OneDrive, illetve a OneNote alkalmazásra. Ezeken felül a Chrome, a Spotify, a Zoom, a WhatsApp, a blender, az Affinity Suite, a DaVinci Resolve, illetve számos egyéb alkalmazás is fut már natív módon az ARM 64 alapú hardvereken, a többi szoftver pedig, mint például a Slack, még idén felszáll az új vonatra. A Microsoft szerint a felhasználók által különböző alkalmazásokban töltött idő 87%-a most már eltölthető natív ARM támogatás mellett is, de azoknál a szoftvereknél, amelyek még nem rendelkeznek natív ARM verzióval, a Prism névre keresztelt emulátorral kiválóan futhatnak.

A Copilot+ PC kategória képviselői a biztonságra is fókuszálnak, éppen ezért a Microsoft Pluton Security Processor alapértelmezetten aktív az összes Copilot+ PC fedélzetén, de ezzel együtt számos új funkciót, frissítést és alapértelmezett beállítást is eszközöltek Windows 11 alatt annak érdekében, hogy a felhasználók biztonságban lehessenek. Az újítások között személyre szabott adatvédelmi beállításokat is találnak a felhasználók, amelyekkel magasabb szintre emelhető a biztonság.

Új lehetőségek az AI erejével az egyes alkalmazások alatt

Az egyik érdekes funkció, ami sokak számára lehet nagy segítség, a Recall nevet viseli. Ez segít „visszaemlékezni”, mi mindent csináltunk az adott PC-n az adott napon, mintha csak egy fotografikus memóriát lapoznánk át. A Recall a kapcsolatok és az asszociációk alapján rendszerezi a tartalmakat, ennek megfelelően könnyen és gyorsan meg lehet találni a keresett dolgot. Lényegében egy idővonalon nézelődhetünk, ami az összes alkalmazásban, weboldalon, dokumentumban, illetve egyéb helyeken történt cselekményeket összegzi, így könnyebb lehet megtalálni egy levelet Outlookban vagy folytatni egy beszélgetést Teams alatt. A Recall a tartalmakat helyben tárolja, az adott PC-n maradnak, akár törölhetünk is az idővonalról bizonyos részeket, de módosíthatjuk azt is, hogy mely idősávokban működjön a funkció, illetve bármikor szüneteltethetjük a működését. A Recall esetében megadhatjuk, mely alkalmazások és weboldalak információit ne mentse soha.

Galéria megnyitása

A következő érdekes lehetőség az Image Creator, amelynek elindulása óta már közel 10 milliárd képet generáltak a felhasználók, ezáltal könnyebben életre tudták hívni a bennük rejlő kreatív gondolatokat és képeket. Ezek a képek természetes nyelvi alapon jöhetnek létre, úgynevezett promptok megadásával, amelyek jellemzik a létrehozni kívánt képet. Az online képgeneráló szolgáltatásokkal ellentétben, amelyek limitálják a létrehozható képek számát, és még akár adatvédelmi szempontból is aggályosak lehetnek, az NPU alapú megoldások, amelyek a Paint vagy a Photos keretén belül elérhetőek, és amelyek kis nyelvi modelleket használnak, nem támasztanak ilyen korlátokat és ingyenesen használhatóak, bármennyi képet generálva.

A Cocreator segítségével az ecsetvonásokat és a szóbeli jellemzéseket kombinálva különleges alkotások jöhetnek létre, amelyek úgy alakulhatnak, ahogy haladunk a munkával. A végeredmény magas minőségű, hála a diffúzió alapú algoritmusoknak. Amennyiben fotó szerkesztéséről van szó, a Restyle Image siet a segítségünkre, amellyel a képgenerálás és a képszerkesztés kombinálható, így teljesen új képeket alkothatunk. A képek előtere vagy háttere könnyedén lecserélhető, ami sok új lehetőség előtt nyitja meg a kapukat.

Galéria megnyitása

A Microsoft alkalmazásai mellett a külsős fejlesztők szoftverei is képesek kiaknázni az NPU-ban rejlő lehetőségeket. A Copilot+ PC kategóriába tartozó PC-k mellé a Photoshop, a Lightroom és az Express is kínál AI alapú funkciókat, nyáron pedig a Premiere Pro is csatlakozik hozzájuk, sok egyéb mellett. Az Adobe Creative Cloud előfizetők a Copilot+ PC-k használatával úgy fejezhetik majd ki kreativitásukat, mint soha korábban – könnyedén és gyorsan. A DaVinci Resolve Studio alatt az NPU gyorsítással működő Magic Mask segítségével vizuális effektusokat lehet alkalmazni különböző személyekre és objektumokra, míg a CapCut alatt a videók háttereit lehet eltávolítani az Auto Cutout funkcióval, ami ugyancsak az NPU-ra támaszkodik.

A Cephable segítségével újszerű adaptív vezérlésre nyílik lehetővé, ami fejmozgásra és mimikára alapul, természetesen ugyancsak NPU-ra támaszkodva. A LiquidText NPU alapú funkcióival gyorsabban és okosabban lehet megjegyzéseket fűzni a dokumentumokhoz, méghozzá helyi kis nyelvi modell segítségével, ami segít abban, hogy a tartalmak a privát szférában maradjanak. A djay Pro alkalmazás már a zenék területére kalauzol el, ahol az NPU-val karöltve bármilyen zenéből remix készíthető, sőt, akár elemeire is bontható, így egy új, magas minőségű tartalom hozható létre a NeuralMix funkció alkalmazása mellett.

Galéria megnyitása

Ebbe a sorba tartozik még a Live Caption funkció is, ami Windows alatt érhető el és segít abban, hogy a különböző nyelveken történő kommunikáció valós időben váljon angol szöveggé. A 40-nél is több nyelvet támogató funkció az élő kommunikáció mellett természetesen bármilyen alkalmazás audió vagy videó tartalmait képes angol felirattal ellátni, méghozzá valós időben, azonnal, még akkor is, ha éppen offline módban vagyunk, hiszen a funkció a Copilot+ PC-k helyi NPU-jára támaszkodik.

Szintén windowsos alkalmazás a Windows Studio, ami fejlett effekteket kapott, így egy gombnyomással javítható az adott tartalom, legyen szó a háttér sötétítéséről vagy az előtér világosításáról. Három új kreatív szűrő segíti a munkát, amelyekkel művészi hatás érhető el. A folyamatos szemkontaktusban az Eye Contact Teleprompter funkció segít, így a kijelző olvasása közben sem látszik úgy, hogy máshol jár a tekintetünk. Ezzel egy időben hangfókusz és portré-elmosás funkciók is érkeznek, így mindig fókuszban maradhatunk.

Galéria megnyitása

Természetesen az összes Copilot+ PC elmaradhatatlan kelléke a Copilot személyi asszisztens és maga a Copilot gomb is, ami a billentyűzeten, dedikált helyen található. A Copilot az OpenAI ChatGPT nyelvi modelljére támaszkodik, a nem is oly távoli jövőben elérhetővé válik a GPT-4 is, amellyel a hang alapú párbeszédek még természetesebbnek tűnnek majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére