Sebességrekord a kontinenseket összekötő tengeralatti optikai kábellel

A 160 Tbps-os mélytengeri optikai kábel adatátviteli sávszélességét jelentősen sikerült növelni, mindössze a jeltovábbítás technikájának módosításával.

Sebességrekord a kontinenseket összekötő tengeralatti optikai kábellel

A Facebook és a Microsoft szakemberei még 2016 folyamán jelentették be, hogy új tengeralatti optikai kábelt fektetnek le a Telefonica bevonásával, a munka pedig még 2016 végén el is készült. A Marea névre keresztelt mélytengeri kommunikációs kábel összesen 16 darab optikai szálból áll, amelyek 8 párt alkotnak. Ezek a párok egyenként 20 Tbps-os adatátviteli sávszélességgel rendelkeznek, vagyis a teljes kábelen 160 Tbps-os adatátviteli sávszélesség érhető el. Legalábbis akkoriban még így tűnt.

A 6605 kilométer hosszú mélytengeri optikai kábel egyik végét Spanyolországban, Bilbao térségében találjuk, a másik pedig az Amerikai Egyesült Államokban, a Virginia állam területén található Virginia Beach területén ér szárazföldet. A kábel igazából még csak tavaly állt szolgálatba, sávszélessége pedig arra volt elég, hogy négymilliónál is több HD videó streamet forgalmazzanak rajta keresztül. Ez nem hangzik rosszul, mindössze annyi a bökkenő, hogy a HD és a Full HD helyett egyre inkább teret hódít majd magának a 4K-s videózás, illetve a felhő alapú játékkiszolgálók népszerűsége is növekedhet, ez pedig nagyobb adatátviteli sávszélességet igényel majd.

Galéria megnyitása Az aktuális megoldás

A kutatók éppen ezért azt vizsgálják egy ideje, hogyan lehetne növelni a hasznos adatátviteli sávszélességet úgy, hogy közben nem kell új kábelt lefektetni, az ugyanis óriási, több száz millió dolláros extra kiadást jelent. A kutatók a hagyományos módszer helyett éppen ezért alternatív megoldásokat kezdtek el tesztelni. Az eredeti megoldás vörös és zöld lézerekre támaszkodott, amelyek egy-egy önálló vivőként (carrierként) működtek, ám a kutatóknak sikerült egy olyan digitális modulációs rendszert létrehozniuk, amely az említett hordozókat további alhordozókra bontja, így egy helyett négy-négy ilyen jelvivő gondoskodhat az adatok forgalmáról. Az újításnak köszönhetően a korábbi, szál-páronként elérhető 20 Tbps-os elméleti maximális adatátviteli sávszélességet egészen 26,2 Tbps-ig sikerült növelni, ami azt jelenti, hogy a teljes optikai kábelkorbácson nem 160 Tbps, hanem 209,6 Tbps-os maximális adatátviteli sávszélesség érhető el, ami igen jelentős előrelépés. Már csak azért is, mert ehhez nem kellett kábelkapacitást bővíteni, elég volt a jeltovábbítást, illetve a jelfeldolgozást módosítani, ami az Infinera szakembereinek természetesen elég nagy kihívást jelentett, de végül csak sikerrel jártak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap