Savas fürdővel hoztak létre pluripotens őssejteket

Egy japán kutatócsoport felfedezte, hogy a testi sejtek egy része külső stressznek kitéve olyan pluripotens őssejtekké programozódik át, amelyek a szervezet bámely sejtjévé, köztük a méhlepény sejtjeivé is képesek átalakulni.

Savas fürdővel hoztak létre pluripotens őssejteket

2006-ban egy japán kutatócsoport volt az első, amely indukált pluripotens őssejteket (iPS) állított elő, vagyis olyan sejteket hozott létre, amelyek az emlős szervezet csaknem bármelyik sejttípusává képesek átalakulni. Ezen a héten publikált tanulmányaikban egy másik japán kutatócsoport nem kevesebbet állít, minthogy egy rendkívül egyszerű és gyors módszerrel, egy szimpla savas fürdővel még az iPS-sejteknél is „alakíthatóbb” őssejteket kreáltak.

„Egyszerűen elképesztő. Sosem hittem volna, hogy a környezeti stressz ilyen hatással lehet a sejtekre” – mondja Szaszai Josiki, a RIKEN Fejlődésbiológiai Központ őssejtkutatója. A módszert egy fiatal sejtbiológus, Obokata Haruko dolgozta ki, és öt év kemény munkájával végre sikerült meggyőzően igazolnia, hogy a metódus tényleg működőképes – legalábbis, ami az egerek sejtjeit illeti.

Obotaka elmondása szerint annak ötlete, hogy a külső stressz révén pluripotenssé programozhatók a felnőtt testi sejtek, akkor született meg, amikor kapilláriscsöveken nyomta át egy sejttenyészet tagjait, és észlelte, hogy közülük néhány őssejtekhez hasonló méretűre zsugorodott a folyamat végére. Ekkor kezdett különféle stresszhatásokkal kísérletezni, többek közt hőmérsékleti szélsőségeknek, éhezésnek és magas kalciumtartalmú környezetnek téve ki a sejteket. A leghatásosabbnak egy sejtmembránt károsító bakteriális méreganyag, a sejtek fizikai összenyomása, illetve az alacsony pH-jú környezet bizonyult: ezek bármelyikének alkalmazásával a kísérletben használt sejtek egy része pluripotencia jeleit kezdte mutatni.

Ahhoz persze, hogy bebizonyosodjon, valóban pluripotens sejtek jöttek létre a stressz hatására, igazolni kellett, hogy ezek tényleg képesek különféle testi sejtekké alakulni. A fluoreszcens címkével ellátott, stresszhatással átprogramozott sejteket ezért egérembriókba injekciózták. Az embrionális fejlődés végén minden szervben és szövetben felbukkantak a világító sejtek, igazolva, hogy az újfajta pluripotens sejtekből valóban bármilyen szomatikus sejt kialakulhat.

Obokata azonban nem elégedett meg ennyivel: T limfocitákkal kezdett kísérletezni, videóra véve ezek pluripotens sejtté való átalakulását. Ez utóbbi sejtek fejlődésük során jelentős génátrendeződésen mennek át, így fejlettségi szintjük viszonylag könnyen megállapítható.

A stimulus által elnyert pluripotencia (STAP) nevű jelenség sok dologra magyarázatot adhat. Az elmúlt évek során több kutatócsoport is arról számolt be, hogy pluripotens őssejteket találtak felnőtt emlősök szervezetében, ezen eredményeket azonban az esetek többségében nem sikerült reprodukálni. Obotaka felfedezése alapján lehetségesnek tűnik, hogy ezek az őssejtek valamiféle külső stressz hatására termelődnek a szervezetben, ami a megismételt kísérleteknél nem állt fenn. Könnyen lehet, hogy ez a fajta átalakulás a szervezet természetes reakciója a sérülésekre.

A STAP-sejtek egyik legnagyobb érdekessége, hogy belőlük a jelek szerint a méhlepény sejtjei is képesek kifejlődni, amire sem az indukált pluripotens őssejtek, sem az embrionális őssejtek nem képesek. Az újfajta őssejtek révén így jóval egyszerűbbé válhat a klónozás jelenleg még meglehetősen komplikált és költséges folyamata.

Obokata eddig egy tucatnyi különféle testi sejtet programozott át a stresszmetódus révén, és a módszer eddig minden esetben működőképesnek bizonyult. A stimulusnak kitett sejtek átlagosan 25 százaléka éli túl a stresszhatást, és ezek 30 százaléka alakul át pluripotens sejtté. Tekintve, hogy az iPS-sejtek létrehozása során a siker még a legfejlettebb módszerekkel is csak 1 százalék körül mozog, a gyerekcipőben járó technika kifejezetten hatásosnak tűnik. A kutató a következő időszakban emberi sejteken próbálja ki a metódus működőképességét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward