Samsung T1 Portable SSD: csúcssebesség USB 3.0-n

Kipróbáltuk a Samsung T1 Portable SSD családjának 500 GB-os tagját, amelynek stílusos háza egy régi ismerőst, egy 850 EVO mSATA SSD-t rejti.

Samsung T1 Portable SSD: csúcssebesség USB 3.0-n

Bevezető

Manapság egyre komolyabb igény mutatkozik a könnyedén hordozható, magas adatátviteli sebességeket biztosító, adatvédelemmel is ellátott külső meghajtók iránt, így nem meglepő, hogy erre a területre újabban komoly figyelmet szentelnek a gyártók.

A tempós hordozható adattárolókat használhatjuk nagyméretű fájlok egyszerű és gyors továbbítására, de biztonsági mentés céljaként is helytállhatnak, sőt, akár komplett operációs rendszer is telepíthető rájuk – igaz, utóbbinál érdemes odafigyelni a kiszemelt meghajtó írási/törlési ciklusainak számára, valamint arra is, hogy van-e hozzá TRIM támogatás, hisz hosszabb távon ennek hiányában alaposan belassulhat a rendszer – és az írási/törlési cilusok is jobban fogyhatnak a kelleténél. Ezeket a szélsebes meghajtókat rendszerint videóvágók, illetve tartalomszerkesztők is szokták használni – nem véletlenül.

A Samsung idén januárban, a CES 2015 alkalmával rántotta le a leplet Portable SSD T1 névre keresztelt, szélsebes hordozható meghajtókat tartalmazó sorozatáról, amelynek tagjai mSATA alapokon nyugszanak, így nagyon kompaktak és könnyűek.

Az új adattároló család egyik képviselője, egy 500 GB-os modell a Samsung hazai képviseltének köszönhetően most hozzánk is megérkezett, így nyomban neki is láttunk, hogy kiderítsük, pontosan mire is képes a dizájnos apróság.

Mielőtt azonban megismerkednénk közelebbről magával a termékkel, előbb feltétlenül érdemes néhány pillantást vetni az alábbi táblázatra, ami a Portable SSD T1 család tagjainak legfontosabb tulajdonságait összegzi.

Most pedig ideje, hogy végre közelebbről is megismerkedjünk tesztünk főszereplőjével!

Samsung Portable SSD T1 500 GB

A Samsung Portable SSD T1 meglehetősen elegáns dobozban érkezett meg hozzánk. A tetszetős csomagból egyszerűen és gyorsan kihúzható az a doboz, ami a meghajtót és tartozékait rejti – a csomagolás több szintet is tartalmaz, így a különböző kellékek egymástól elkülönítve, biztonságban vészelhetik át a szállítás okozta megpróbáltatásokat.

Az elegáns doboz belsejében, a legfelső szinten találjuk magát a Portable SSD T1 500 GB-os meghajtót, alatta a leírásával.

Legalulra az USB 3.0-s adatkábelt száműzték, de a stílusos átgondoltságból ide is jutott: a kábel alakját belenyomták a csomagolásként funkcionáló kartonformába, így a rövid kábel belesimul a számára kialakított mélyedésbe. Látszik, hogy prémiumkategóriás termékkel van dolgunk – már a csomagolásnak is megadják a módját, de ez nem is csoda, hiszen az első benyomás nagyon sokat jelent.

Az SSD meghajtó és az adatkábel fényes fekete részeit fóliázás védi a karcoktól, amit mi a teszt idejére nem is vettünk le, hogy az utánunk következő tesztelő is teljesen gyári állapotban kaphassa meg a terméket. A zongoralakk-fekete borítás amúgy is nagyon könnyen karcolódik, akár már egy egyszerű törlés alkalmával is, így fóliás védelméről egyébként sem árt gondoskodni, ha sokáig meg akarjuk őrizni a gyári állapotot.

Maga a Portable SSD T1-es modell igényes műanyag házzal rendelkezik, amelynek felső része kellemes mintázatot kapott, alsó részén pedig a már említett zongoralakk-fekete borítás látható. A termék jobb és bal oldalának éleit lekerekítették, alja és teteje pedig szintén áramvonalas. A bankkártyánál is kisebb alapterületű adattároló alján egy micro USB 3.0-s csatlakozót alakítottak ki, ami a tápellátásról és az adatkapcsolat biztosításáról egy személyben gondoskodik. Erre az oldalra természetesen egy állapotjelző LED is került, ami diszkrét kék fénnyel jelzi, éppen működik-e az adattároló.

A Portable SSD T1 háza 71 milliméter széles, 53,2 milliméter hosszú és 9,2 milliméter magas, bruttó tömege pedig 30 grammnál is kevesebb – mérleg nélkül nehéz megállapítani, hogy a mellékelt kábel vagy az SSD meghajtó-e a nehezebb.

A műanyag ház belsejében egy 850 EVO sorozatú, mSATA 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott SSD kártya lapul, ami egy USB 3.0->SATA 6 Gbps hídchipen keresztül kapcsolódik a rendszerhez. Mivel a ház nagyon egyben van, megbontása pedig kemény dió, így nem tudtunk belenézni, pontosan milyen hídchip is teljest szolgálatot az adapter nyomtatott áramköri lapján.

Amennyiben azonban a dizájn január óta nem változott, egy ASMedia ASM1153E típusú hídchip kapcsolja USB 3.0-s portra az 500 GB-os 850 EVO SSD-t – ez a vezérlő teljes USB 3.0-s támogatást nyújt és az UASP mód is szerepel a repertoárjában.

A 850 EVO sorozat már járt nálunk az elmúlt hónapok során – a Samsung hazai képviseletének köszönhetően a 2,5 hüvelykes példányok közül már kipróbálhattunk egyet, olvasóinknak a 850 EVO család mSATA tagja sem lehet ismeretlen, hiszen korábbi hírünk alapján tudható, papíron mire képes. Rövidesen kiderül, USB 3.0-s csatolófelületre kapcsolva milyen tempót nyújt.

Sebesség tekintetében az UASP (USB Attached SCSI) támogatás rendkívül sokat számít. Az UASP esetén egyidejűleg több adatátviteli kérés teljesítésére van lehetőség, szemben a korábban széles körben alkalmazott BOT (Bulk only Transport) technológiával, amely várólistára alapuló feladatvégzéssel dolgozik. Az UASP jóvoltából hatékonyabban kiaknázhatóak a rendelkezésre álló sávszélességben rejlő lehetőségek, de ezzel együtt a késleltetés, valamint a CPU terhelés is csökkenthető. Egyszóval ez a mód gyorsabb és hatékonyabb adatátvitelt tesz lehetővé.

Ez az előny sok esetben jöhet jól, hiszen segítségével sokkal gyorsabban másolhatunk fájlokat a meghajtóra, így kiaknázhatjuk az SSD legnagyobb előnyét. A Samsung különlegessége egyébként adatbiztonság szempontjából sem kispályás, hiszen 256-bites AES adattitkosítással érkezik. A meghajtó tartalmát igény szerint jelszavas védelemmel rejthetjük el a kíváncsi szemek elől, ám a jelszót feltétlenül érdemes úgy megválasztani, hogy könnyen meg tudjuk jegyezni, hisze elfelejtésekor az SSD-n tárolt összes adatnak is búcsút mondhatunk.

A hodozható SSD mellé egyszerű szoftvert kapunk, ami a meghajtó elnevezésében, illetve a fentebb említett jelszó megadásában segít. Az adattároló területet gyárilag exFAT fájlrendszerrel formázzák, így az nem csak a Windows, hanem a Mac OS X alapú konfigurációkkal is tökéletesen kompatibilis.

Egyéb extra szoftver nem jár a termékhez, de igazából nincs is rá szükség. Ha az adatmentést folyamatát meg szeretnénk könnyíteni, számos ingyenes szoftver közül lehet válogatni.

A Portable SSD T1 tökéletesen alkalmas lehet operációs rendszer fogadására is: telepíthetünk rá egy teljes értékű Windowst, vagy egyéb operációs rendszert, a meghajtót pedig magunkkal vihetjük bárhová. Ez a módszer a paranoiásabb felhasználók esetén otthoni PC adattárolójának hordozhatóvá varázslására is bevethető, így akkor, ha nem vagyunk otthon, senki sem fér hozzá féltett adatainkhoz, hisz azok mindig nálunk vannak – amíg el nem hagyjuk az SSD-t.

A fenti koncepciónak egyetlen hiányosság szab gátat: az USB 3.0-s csatolófelületet használó mobil adattároló nem rendelkezik TRIM támogatással. A sebesség fenntartását, a hulladékgyűjtést és a cellák elhasználódás-kiegyenlítést persze fedélzeti algoritmusok végzik, de TRIM támogatás hivatalosan nincs – legalábbis ezt az információt kaptuk a hivatalos képviselettől.

Egyes szoftverek megtévesztő módon arról számolnak be, hogy az SSD rendelkezik TRIM támogatással – mind a HD Sentinel, mind pedig a Crystal DiskInfo adatai erre utaltak, de azok valószínűleg az EVO specifikációjából indulnak ki. A TRIM támogatás hiánya negatívan hathat a sebességre és a cella-élettartamra is, de ezzel alighanem csak nagyon keveseknek mondunk újat, hiszen a TRIM témakörét korábbi cikkünkben már alaposan körbejártuk.

Diszkrét fénnyel világít az állapotjelző kék LED

A TRIM hiánya persze a felhasználók döntő többségénél nem jelent semmi problémát, hiszen operációs rendszert eleve csak nagyon kevesen telepítenek külső adattárolóra – az USB-ről működő telepítő már más tészta.

Mindent összegezve nagyon ígéretes terméknek tűnik a Portable SSD T1, így nincs is más hátra, mint hogy megnézzük, mire képes a szintetikus tesztekben, illetve fájlmásolás alkalmával.

Szintetikus tesztek

Szintetikus tesztek

Első körben a szokásos alkalmazásokkal vizsgáljuk meg, hogy milyen sebességet nyújt a Portable SSD T1 sorozat 500 GB-os tagja. A tesztek során az USB 3.0-s portokra az SSD-n kívül semmi egyéb eszköz nem csatlakozott, a méréseket pedig minden esetben háromszor végeztük el, az eredmények pedig a három mérés átlagát képviselik.

Tesztkonfiguráció

A tesztrendszer az alábbi komponensekből állt:

• Alaplap: Gigabyte Z97-D3H rev 1.1

• Processzor: Core i3-4160

• Rendszermemória: 4 x 4 GB Kingston HyperX Predator DDR3-1866 MHz

• Adattárolás: Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM)

• Tápegység: Cooler Master V850

• Számítógépház: Cooler Master Test Bench

• Processzorhűtő: Cooler Master TPC-812S

• Videokártya: GeForce GTX 770

• Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64 (minden frissítéssel)

Melegedés

Érdekességképpen megnéztük, mennyire melegszik az SSD komolyabb terhelés alkalmával. Üresjáratban 38 Celsius fok körüli értékeket mértünk, de tartósabb terheléskor 58 Celsius fokig is felkúszott az üzemi hőmérséklet.

Megjegyzés: A teszt végeztével, mikor a meghajtó tartalmát biztonságosan törölni kezdtük, az extrém terhelés következtében 15-20 perc után a S.M.A.R.T adatok alapján 78 Celsius fokig kúszott fel az üzemi hőmérséklet, és a T1 háza is felmelegedett. Ez persze nagyon extrém terhelés, ami csúcsra járatja az SSD-t – hasonlóval az átlagfelhasználók döntő többsége egészen biztosan nem fog találkozni.

ATTO Disk Benchmark

A népszerű tesztprogramban kétféle módszerrel mértük a sebességet: első körben a Queue Depth értékét 4-es értéken hagytuk, majd felemeltük a program által maximálisan támogatott 10-re. Az eredményeket az alábbi diagram tartalmazza.

Ahogy az a fentiekből is kiderül, nagyobb fájlok esetén olvasás tekintetében bőven megvan a gyártó által ígért 450 MB/s-os sebesség, de a 430 MB/s-os írási tempó előtt is megemelhetjük a kalapunkat, hiszen mégis egy USB 3.0-s adattárolóról van szó, ami SATA 6 Gbps-os helyett "csak" USB 3.0 5 Gbps-os maximális sávszélességgel gazdálkodik, és az adatoknak még egy USB3.0-SATA 6 Gbps-os hídchipen is keresztül kell magukat verekedniük. Ennek fényében ez a teljesítmény parádésan jó. A 4K-s olvasási- és írási sebesség már jóval szerényebb, de még így is remek, tekintve, milyen csatolófelületet alkalmazó SSD-ről van szó.

CrystalDiskMark 4.0.3 x64

A CrystalDiskMark legfrissebb változatában szokás szerint 0Fill módban teszteltünk, a mérések során pedig az alábbi eredményeket kaptuk.

Folyamatos olvasási- és írási sebesség tekintetében ebben az esetben sincs oka szégyenkezésre a Portable SSD T1 sorozat 500 GB-os tagjának – az eredmények QD32-es módban azért nincsenek messze az ATTO Disk Mark által mért folyamatos olvasási- és írási sebességektől. A 4K-s teljesítmény itt sem acélos, de bőven vállalható.

Anvil's Storage Utilities 1.1.0

Ebben az alkalmazásban az olvasási- és írási sebességek mellett az alkalmazás által mért I/O teljesítményről is lerántjuk a leplet. A Samsung a Portable SSD T1 család tagjainál általánosságban 20 000 IOPS-os olvasási- és 8 000 IOPS-os írási tempóról beszél, de az egyes meghajtók képességeit külön nem részletezi. Ennek fényében nézzük a teszteket, amelyek kétféle módban készültek: első körben 0Fill beállítást alkalmaztunk, majd 100% Incompressible módot – utóbbi gyakorlatilag teljesen tömöríthetetlen adatokat jelent.

Sebességek tekintetében a CrystalDiskMark szintjei köszönnek vissza, a 0Fill és a 100% Incompressible metódus között azonban nem mutatkozik jelentősebb teljesítménykülönbség, leszámítva a 4K QD16 módokat. Az I/O teljesítmény 4K módban olvasásnál 6000, írásnál pedig 10000 IOPS alatt marad.

AS SSD 1.8.5608.42992

Ebben az alkalmazásban a szokásos sebességmérés mellett fájlmásolás-szimulációt is végeztünk annak érdekében, hogy a kép még részletesebb lehessen. Íme, az eredmények:

A folyamatos olvasási- és írási tempó itt nagyjából a CrystalDiskMark által megállapított szintet mutatja, de extra információként az olvasási- és írási késleltetésről is kapunk adatot: előbbi 0,101 ms, utóbbi pedig 0,1 ms.

Érdekesebb a fájlmásolást szimuláló tesztcsokor, ami rávilágít, valós helyzetben nagyjából milyen teljesítmény elérésére képes az adattároló. Itt már nincsenek 200 MB/s feletti eredmények – a következő oldalon kiderül, mi is hasonló adatokat kaptunk-e saját fájlmásolási tesztjeinknél.

Fájlmásolás

Fájlmásolás

Annak érdekében, hogy valós körülmények között is megvizsgálhassuk az SSD teljesítményét, fájlmásolással is terheltük. A teszt során a meghajtók közötti másolás alkalmával egy 10 GB-os Ramdisk adattárat hívtunk segítségül annak érdekében, hogy ne ütközhessünk sávszélesség-limitbe. A meghajtón belüli tesztek során gyakorlatilag egyik könyvtárból a másikba másoltuk a meghajtón tárolt adatokat. Lássuk, mit villantott a Portable SSD T1:

Nagy fájl másolásakor meghajtón belüli tesztnél 200 MB/s alatt maradt a tempó, de ahogy meghajtók között kezdtünk adatokat mozgatni, életre kelt az SSD: Ramdiskre 360 MB/s körüli (olvasás), Ramdiskről pedig 288 MB/s körüli (írás) tempóval mozgatta a tartalmakat. Kis és nagy fájlokat vegyesen tartalmazó könyvtár esetén látványos lassulás következett be, míg a sok kis apró fájlt tartalmazó könyvtárnál 170 MB/s alatti értékre csökkent a tempó (ami USB-n még mindig nagyon gyorsnak számít).

Verdikt

A Samsung elegáns külső SSD meghajtója igen komoly teljesítményt mutatott fel a tesztek során. Az apróság annak ellenére, hogy alapterülete kisebb, mint egy szabványos bankkártyáé, mégis rengeteg adatot képes tárolni, ezekhez pedig nagyon gyorsan hozzáférhetünk, hála a 32 rétegű 3D V-NAND memóriachipekre támaszkodó, TLC NAND Flash alapú 850 EVO mSATA SSD meghajtónak.

Az AES-256-bites adattitkosítás és a jelszó alapú meghajtó-védelem hatalmas pozitívum, mivel könnyedén hordozható, kisméretű, de sok adat fogadására képes megoldásról van szó. A meghajtó kidolgozása rettentő igényesre sikeredett, az USB 3.0-s kábel azonban asztali használatnál néhány esetben picit rövid lehet, ugyanakkor mobil használathoz kifejezetten ideális, hiszen könnyedén elfér akár zsebben, akár kisebb táskában is – az SSD meghajtóval együtt.

Sebesség, adatvédelem és kidolgozottság tekintetében abszolút nem lehet panasz a Portable SSD T1 sorozat 500 GB-os tagjára, viszont a TRIM támogatás néhányaknak hiányozni fog – amennyiben könnyen hordozható operációs rendszert szeretnének telepíteni a termékre. A fedélzeten természetesen így is rendelkezésre állnak különböző teljesítmény-optimalizáló algoritmusok, amelyek gondoskodnak a meghajtó hosszú élettartamáról, illetve konzisztens teljesítményéről is.

Ár tekintetében kicsit vastagon fogott a ceruza, ugyanis a 850 EVO alapú Portable SSD T1 család tagjai jelentősen drágábbak, mint az azonos adattároló kapacitású 850 EVO mSATA SSD kártyák. Az 250 GB-os példánynál 8000 forint körüli, az 500 GB-osnál 13 000 forint körüli, az 1 TB-os példánynál pedig 30 000 forint körüli felárat jelent a Portable SSD T1 az önálló mSATA meghajtóhoz képest. Persze a termék igényesen kidolgozott házzal, plusz AES-256-bites adattitkosítással és jelszó alapú védelemmel érkezik, így ha a pénz nem akadály, és szupergyors, de szuperkicsi és szuperkönnyű hordozható adattárolóra van szükség, a Portable SSD T1-es sorozatot feltétlenül érdemes számításba venni, mert nagyon jól sikerült.

A tesztben szereplő Samsung Portable SSD T1 500 GB-os adattárolót a Samsung hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Hasznos hivatkozások:

Gyártói Weboldal

Samsung Portable T1 SSD-k – Gyártói weboldal

iPon Webshop

Samsung Portable SSD T1 250 GB – iPon Webshop

Samsung Portable SSD T1 500 GB – iPon Webshop

Samsung Portable SSD T1 1 TB – iPon Webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward