Samsug 860 QVO SSD sorozat: költséghatékony meghajtók QLC NAND Flash alapokon

A QLC NAND Flash alapú SSD meghajtók SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel, 2,5 hüvelykes formátummal és kedvező árral érkeznek.

Samsug 860 QVO SSD sorozat: költséghatékony meghajtók QLC NAND Flash alapokon

A Samsung bemutatta első olyan átlagfelhasználóknak szánt SSD sorozatát, amelynek tagjai nem a klasszikus MLC vagy TLC, hanem az új QLC NAND Flash lapkák köré épülnek, így cellánként már nem kettő vagy három, hanem négy bitnyi adat tárolására képesek. A 860 QVO sorozatban helyet foglaló újdonságok a QLC NAND Flash technológia jóvoltából hatalmas adatsűrűséggel rendelkeznek, lapkáik pedig költséghatékonyan gyárthatóak, így maguk az SSD-k is az olcsóbb megoldások táborát erősítik majd. Cserébe viszont meg kell békélnünk a SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel és a 2,5 hüvelykes formátummal. Valamint azt is tudomásul kell venni, hogy a strapabíróság némileg szerényebb lesz, mint az MLC vagy TLC alapú meghajtóké – mint például a 860 EVO modelleké –, ám az újdonságok nem is az írás-intenzív felhasználási módokhoz készültek, hanem a belépőszintű átlagfelhasználói igényekhez, azokhoz pedig remekül passzolhatnak majd.

Galéria megnyitása

A mindössze 7 milliméter magas meghajtók alapját a Samsung MJX vezérlője adja, amelyhez 64-rétegű QLC V-NAND Flash lapkák csatlakoznak – utóbbiakat a Samsung 4-bit MLC névvel illeti, ami nem túl nagy meglepetés azok után, hogy a TLC lapkáknál a 3-bit MLC elnevezést használták. A 860 QVO sorozatban egy 1 TB-os, egy 2 TB-os és egy 4 TB-os meghajtó foglal helyet, amelyek maximum 550 MB/s-os folyamatos olvasási- és maximum 520 MB/s-os folyamatos írási tempóra képesek. DRAM alapú gyorsítótárból sorrendben 1, 2 és 4 GB-nyi jár az egyes modellekhez. A DRAM alapú gyorsítótár mellett SLC módba programozott QLC cellák is rendelkezésre állnak írási gyorsítótárként, méghozzá az alábbi kivitelben.

Galéria megnyitása

Ha elfogy a TurboWrite gyorsítótár, a folyamatos írási tempó 520 MB/s-ról 80, illetve 160 MB/s-ra csökken, vagyis ezek a meghajtók sokkal-sokkal jobban belassulnak, mint TLC alapú társaik.Az újdonságok legfontosabb adatait az alábbi táblázat tartalmazza:

Galéria megnyitása

A Samsung 860 QVO modellek három év limitált jótállással kerülnek forgalomba, vagyis a jótállás vagy 3 évig, vagy addig tart, amíg a fentebb részletezett TBW értéket el nem érte az írásmennyiség. Az újdonságok közül az 1 TB-os modell 149,99 dollárba, a 2 TB-os 250 dollárba, a 4 TB-os pedig 499 dollárba kerül majd – utóbbi két adat egyelőre csak becslés, nem hivatalos információ.

Az árak alapján az egy GB-ra jutó költség 13 cent körül helyezkedik el, vagyis a belépőszintű SSD-k egyre közelebb jutnak a HDD-k árszintjéhez. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a kiskereskedelmi árak a gyártó által megszabott ajánlott végfelhasználói áraknál alacsonyabbak is lehetnek – legalábbis idővel mindenképpen –, így még jobb választásnak bizonyulhatnak a termékek. A Samsung 860 QVO sorozat tagjai december folyamán jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap