Saját beleinkben játszadozhatunk egy újfajta kontroller révén

A melbourne-i Királyi Műszaki Egyetem kutatóinak játékában egy digitális parazitát kell legyőzni, mégpedig úgy, hogy változtatjuk az emésztőrendszerünkben mérhető hőmérsékletet.

Saját beleinkben játszadozhatunk egy újfajta kontroller révén

A játékosok ehhez lenyelnek egy kapszulát, amely méri, hogy hány fok van beleikben, majd emésztésük gyorsaságától függően 24–36 órájuk van arra, hogy megfelelő hőmérsékleti mintázatot hozzanak létre a játékban szereplő parazita elpusztításához. A hőmérsékletet különböző módokon tudják változtatni, például fűszeres vagy hideg ételek és italok fogyasztásával, testmozgással vagy hideg, illetve forró fürdővel. A játék akkor ér véget, ha a szenzor a széklettel távozik a testből.

A Guts Game nevű játékot a Chi Play 2018 konferencián mutatták be a fejlesztők, akik elmondták, hogy a digitális parazita megöléséhez szükséges hőmérsékleti változások egyáltalán nem veszélyesek. A játék során ugyanis csak a szervezet olyan mértékű melegítésére vagy hűtésére van szükség, ami természetes körülmények között is megtörténik mindennapos tevékenységeink során.

Az egyébként orvosi felhasználásra szánt lenyelhető szenzorok fejlesztésével foglalkozó kutatók célja a játékkal, hogy közelebb hozzák az emberekhez a hasonló érzékelőket és általában az ember–gép közötti interakciókat, hogy a betegek a jövőben ne viszolyogjanak az ilyen helyzetektől és eszközöktől, és ne érezzék nagy ügynek, ha le kell nyelniük egy ilyen kapszulát. A játék továbbá segíthet a test jobb megismerésében is, hiszen a játékosok folyamatosan értesülnek arról, hogy milyen tevékenység milyen hatást vált ki beleik mélyén.

A lenyelhető szenzorok gamifikációja ezen túl jövőben segíthet könnyebbé és szórakoztatóbbá tenni a betegek számára az olyan tevékenységeket is, mint a rendszeres gyógyszerszedés, a diéták szigorú betartása vagy az egészségesebb életmódra való áttérés, írják a fejlesztők a Guts Game kapcsán publikált tanulmányukban. Akik a játék eljövendő változataihoz már olyan kontrollereket is terveznek, amelyek egy sor más élettani mutató mérésére is alkalmasak a hőmérsékleten túl.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap