Remekül halad a PCI Express 6.0-s szabvány fejlesztése

A szabványtervezet jelenleg 0.3-as kiadásnál tart, így még sok munka vár a fejlesztőkre, a tempó azonban a tervek szerint alakul.

Remekül halad a PCI Express 6.0-s szabvány fejlesztése

A PCI Express 4.0-s szabvány éppen csak kezd teret hódítani magának a klienspiacon, amelynek utódja, a PCI Express 5.0 majd csak 2020 folyamán mutatkozhat be, a PCI SIG szakemberei azonban már a PCI Express 6.0-s szabványon is dolgoznak, méghozzá gőzerővel. A tempó azért is meglepő, mert a PCI Express 3.0-s szabvány bemutatását követően meglehetősen sokat kellett várni a PCI Express 4.0-s szabvány bejelentésére, ám a fejlesztőcsapat magasabb fokozatba kapcsolt, így a PCI Express I/O sávszélesség a tervek szerint háromévente eshet át duplázáson.

A PCI Express 6.0-s szabvány jelenleg a 0.3-as kiadásnál tart, vagyis még elég sok feladatuk van hátra a fejlesztőknek, mielőtt a végleges változat elkészülhet. A folyamatot apróbb mérföldkövekre osztották, amelyeknek köszönhetően az iparági szereplőkkel is hatékonyan folyhat a kommunikáció, vagyis együtt alakíthatják velük a szabvány fejlődésének irányát, ami igen fontos szempont. Az 1.0-s verzió az aktuális tervek szerint majd csak valamikor 2021 folyamán mutatkozhat be, így a köré épülő eszközök valamikor 2022-ben kerülhetnek forgalomba.

Galéria megnyitása

Az új szabvány esetében egy PCI Express x16-os slot már 256 GB/s-os teljes adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhat, ami komoly előrelépés lesz minden tekintetben. Akkoriban már az 5G elterjedtsége is sokkal szélesebb lesz, így az infrastruktúrának magas adatátviteli sávszélességgel dolgozó komponensekre lesz szüksége, hogy az igényeket kiszolgálhassa, plusz az AI és HPC szegmensek is profitálhatnak majd az extra sávszélességből. A legnagyobb hatása talán a PCI Express x1-es kapcsolatot használó eszközökre lesz, amelyeknél komoly előnyt hozhat a sávszélesség-duplázás.

A fejlesztés tehát a tervek szerint halad, ami mindenképpen jó hír mind a PCI SIG, mind pedig az iparági szereplők számára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap