Radeon Pro W5500: költséghatékony videokártya, profiknak

A Radeon Pro W5700 alá érkező modell feleannyiba kerül, szerényebb a teljesítménye, ám a profik által igényelt funkcionalitás oroszlánrészét így is megadja, így sok esetben lehet jó választás, akár a konkurens, régebbi alapokon nyugvó megoldásokkal szemben is.

Radeon Pro W5500: költséghatékony videokártya, profiknak

Az AMD NAVI sorozatú grafikus processzorai már elég sok szegmensben érhetőek el, így a gamereknek szánt termékek mellett már a professzionális piacon is képviseltetik magukat. A munkaállomások építői eddig azonban csak a NAVI 10 alapú Radeon Pro W5700-as modellt választhatták, ha modern AMD videokártyára vágytak, ami a célszegmens igényeit kielégíti, a következő hetek folyamán azonban a Radeon Pro W5500 is megjelenik kereskedelmi forgalomban, ám már NAVI 14-es alapokra támaszkodik.

Ennek köszönhetően a teljesítmény ugyan szerényebb lesz, viszont funkcionalitás terén nagyrészt ugyanazt kapjuk, mint a nagy testvér esetében: professzionális drivert, a professzionális szoftverekhez szabott terméktámogatást, egy kimeneten keresztül meghajtható lesz akár egy 8K-s kijelző, valamint az AMD Remote Workstation támogatásról sem kell lemondani. A videó kimenetek száma persze csökken, valamint az USB-C port is elvész, ám a VR tartalmak fejlesztésére és gyártására továbbra is lehetőség lesz. Az új videokártya elsősorban továbbra is a mérnököket, a tartalomgyártókat, illetve a tervezőket veszi célba.

Galéria megnyitása

A Radeon Pro W5500 alapját egy 22 CU tömbbel ellátott NAVI 14-es GPU adja, amihez 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 8 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória. A kártya 125 W-os TDP kerettel, pontosabban maximális fogyasztással rendelkezik majd, hűtéséről pedig egy kétslotos, egyetlen ventilátorral felvértezett megoldás gondoskodik. A termék működéséhez egy hattűs PCI Express tápkábelre is szükség lesz.

Maga a kártya PCI Express 4.0 x16-os csatolófelülettel érkezik ugyan, de valójában x8-os bekötéssel rendelkezik, igaz, ez mit sem von le az értékéből, csak érdekességképpen említettük. Videó kimenetei között összesen négy darab DisplayPort 1.4-es csatlakozó sorakozik, amelyek maximum négy darab 4K-s megjelenítő meghajtására képesek, de ha egy 60 Hz-es 8K-s panelt szeretnénk üzemeltetni, egy videó kimeneten keresztül arra is lesz mód.

Galéria megnyitása

Az új, kifejezetten munkaállomásokba szánt professzionális videokártyát a Pascal alapú GPU-val szerelt Nvidia Quadro P2200 ellen küldi harcba az AMD. Az említett riválishoz képest Enscape, Uniti és Twinmotion alatt sorrendben 50%-os, 19%-os és 4%-os előnyt tud felmutatni a Radeon Pro W5500, ami igen jól hangzik. A február közepén megjelenő Radeon Pro W5500 várhatóan 399 dolláros ajánlott áron kerül forgalomba.

Az asztali munkaállomások mellett a mobil munkaállomásokat is megcélozza egy új termékkel az AMD, ez pedig nem más, mint a Radeon Pro W5500M. Az új modell az adatok alapján szintén 22 CU tömbbel ellátott NAVI 14 GPU-t kap, amely maximum 4,79 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítményre lesz képes. A GPU mellé ezúttal is 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 14 GHz-es GDDR6-os fedélzeti memória, ám ebből már csak 4 GB-nyi áll majd rendelkezésre. Videó kimenetekből maximum négyet kezelhet a termék, ám a tényleges videó kimenetek száma majd az adott mobil munkaállomás gyártó partner döntésétől függ. Az első Radeon Pro W5500M alapú mobil munkaállomások várhatóan még idén tavasszal megjelennek, ám arról egyelőre nincs hír, pontosan mely gyártók termékei kapják meg az új kártyát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap