A munkaállomásokba is eljutott az AMD NAVI sorozata

A Radeon Pro W5700 érkezésével elég sok dolog változik, ugyanakkor a kártya mérete és kialakítása a megszokott kereteken belül marad.

A munkaállomásokba is eljutott az AMD NAVI sorozata

Az AMD végre a munkaállomások piacára is elhozta a NAVI sorozatot, illetve az RDNA architektúrát, ugyanis megjelent a Radeon Pro W5700-as modell, amely több előnyt is tartogat a korábbi megoldásokkal szemben. Az új videokártya megjelenésével a nevezéktan is módosult, így most már a konzumerpiaci modellekhez hasonló elnevezést használ majd ebben a sorozatban is a gyártó, igaz, arról szó sincs, hogy egy az egyben átemelnék az átlagfelhasználóknak szánt modelleket a professzionális piacra.

Galéria megnyitása

A Radeon Pro W5700 a TSMC 7 nm-es csíkszélességének és az RDNA architektúrának köszönhetően igen komoly előrelépést hoz, ugyanis az előző generációs Radeon Pro WX 8200-as modellhez képest sokkal jobb energiahatékonyság mellett dolgozhat: 41%-kal magasabb teljesítmény jut egy wattnyi fogyasztásra. Ennek oroszlánrésze az RDNA architektúrának köszönhető, ami nagyjából 25%-os előrelépést hoz a GCN 5-höz képest, plusz a magasabb GPU Boost órajel is segít a teljesítmény feltornázásában.

Galéria megnyitása

Az új videokártya erőforrások terén valahol a Radeon RX 5700 és a Radeon RX 5700 XT között helyezkedhet el, hiszen ugyan csak 36 CU tömbbel büszkélkedhet, viszont a maximális GPU Boost órajele elég magas, 1930 MHz-es értéket képvisel, így a Radeon RX 5700 fölé nőhet teljesítmény terén. Persze az efféle összehasonlításnak ebben a szegmensben nincs igazán értelme, hiszen az újdonság számos olyan módosítást tartalmaz, amelyek a munkaállomások piacán mindenképpen jól jöhetnek.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Jelen van például az USB-C port a hátlapon, amely a VR Headsetek miatt jöhet jól, igaz, emiatt a TDP keret 205 W-os értéket képvisel, amiből nagyjából 15 W az USB-C porté, a maradék 185-190 W pedig maximális grafikai terhelésnél érezhető. A tápellátás egy hattűs és egy nyolctűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül valósul meg, maga a kártya pedig 10,5 hüvelyke hosszú, vagyis igazodik a meglévő Radeon Pro alapú munkaállomások igényeihez. A hűtés mérete és kialakítása szintén a megszokott irányt követi, valamint a színösszeállítás is tökéletesen illik a sorba, ami 2016 óta van érvényben a Radeon Pro sorozatban.

Galéria megnyitása

A videó kimenetek között ezúttal már nem hat, hanem csak öt darab Mini DisplayPort csatlakozó sorakozik, a hatodik helyre pedig a fentebb említett USB-C port került, amit fura módon nem VirtualLink portként emlegetnek, pedig főként a VR Headsetek kiszolgálására helyezték el, noha monitor meghajtására is képes.

Galéria megnyitása

Az új professzionális videokártya elsősorban a valós idejű vizualizációval foglalkozó területeket, illetve a VR szegmenset veszi célba, de igény esetén CAD/CAM munkára is bevethető, igaz, utóbbi területekre lényegében egy belépőszintű megoldás is elegendő. A Radeon Pro WX5700 már elérhető kereskedelmi forgalomban, ára 799 dollár. Az újdonság a Vega alapú Radeon Pro WX 8200, illetve a Polaris alapú WX 7100 leváltójaként érkezik, később pedig egyéb modellekkel is bővülhet az új sorozat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap