Shop menü

PROFESSZIONÁLIS LETT A DJI LEGÚJABB OSMO ACTION SPORTKAMERÁJA, ÉS AZ ÁRA IS CSÖKKENT

Az Osmo Action 5 Pro új szintre lép, tényleg felsorolni is nehéz, hogy mennyi tekintetben jelent előrelépést, így nem meglepő, hogy a neve is megváltozott.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Professzionális lett a DJI legújabb Osmo Action sportkamerája, és az ára is csökkent

A DJI igyekszik tartani a lépést a GoPróval, aki nem régen mutatta be az új kameráját, és éppen ezért a DJI is előrukkolt a konkurenciával, ami nagyon sokat ígér. Az Osmo Action 4 után most befutott az Osmo Action 5 Pro, bizony, megjelent a név után a Pro jelző, ami azt igyekszik kiemelni, hogy itt tényleg egy komoly előrelépés történt. Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy így akár egy új modellnek is előkészíthette a terepet a DJI, de egyelőre nincs arról szó, hogy jönne egy olcsóbb Osmo Action 5.

A GoPro HERO13 Blackre válaszul érkező Osmo Action 5 Pro már egy új generációs képszenzort használ, ami maradt 1/1,3 colos, de lényegesen nagyobb dinamikát ígér, állítólag akár a 13,5 Fé-t is elérheti a dinamikatartománya. Ennek köszönhetően nagyon jól bírja majd a fényes és árnyékos helyek változását, a trükkös fényviszonyokat. Állóképeket már akár 40 megapixeles felbontásban képes rögzíteni az Osmo Action 5 Pro, a videózásnál pedig továbbra is 4K Ultra HD felbontással lehet számolni – akár 4:3-as képarány mellett (3840 x 2880).

Galéria megnyitása

Az újdonság akár 120 FPS mellett képes minden felbontáson videózni, 4K Ultra HD anyagokat is lehet úgy felvenni, hogy az akár lassított videókhoz is megfelelő alapanyagot jelenthet. Ha kifejezetten a lassítás a lényeg, akkor Full HD minőségben 240 FPS érhető el, és ennél még messzebbre is lehet menni. Van szuperlassítás, ami egy rövid jelenetet 960 FPS-sel (!) tud rögzíteni, ezt 32-szeres lassítással lehet visszanézni. Támogatott a 10 bit D-Log M és a 10 bit HLG mód is, lehet HDR videókat egészen különleges színvilággal alkotni.

Galéria megnyitása

Vannak a kamerának speciális videós módja a gyengébb fényviszonyokhoz, ennek köszönhetően a lebukó nap mellett is alacsony zajszintű felvételeket lehet rögzíteni 4K Ultra HD felbontáson (maximum 60 FPS-sel). Továbbá biztosított még egy SuperNight mód is, ami már kifejezetten sötét, lámpafényes akciófelvételekhez lesz elérhető, és még itt is adott a 4K opció, de már csak 30 FPS-sel. Ezekkel a módokkal olyan videókat lehetet készíteni, amit a korábbi akciókamerákkal jó minőségben már nem lehetett megoldani.

Galéria megnyitása

A DJI bevezet egy új témakövető funkció, ami képes lesz a videó képét mozgatva a középpontban tartani az embereket, levágva a felesleges környezeti elemeket. Ezt viszont csak 2.7K mellett tudja, miután vágnia kell a képből. Az Osmo Action 5 Pro minden korábbi funkciót biztosít, így képes például olyan stabilizálásról gondoskodni, ami 360 fokos fordulatok mellett is folyamatosan stabil vízszintben tartja a képet. A stabilizálás hatékonyságát több szintben is lehet szabályozni. Álló videókat is lehet készíteni az eszközzel a YouTube Shorts és a TikTok felületére.

Galéria megnyitása

A DJI nagyon figyel arra, hogy a kameráit a lehető legjobb hardveres alapokkal vértezze fel, ennek köszönhetően a teljesítménnyel nem lesz gond. Egy teljesen új 4 nm-es csíkszélességen gyártott rendszerchip került itt bevetésre, ez nemcsak izmos, de nagyon hatékony is, ami jót fog tenni az üzemidőnek. Az új chipnek nagy szerepe lesz az új videós módoknál, például a SuperNight beállításban. Van egy külön szenzor a színhőmérséklet egyensúlyban tartására is.

Galéria megnyitása

Víz alatti videózásban is nagyot lép előre az Osmo Action 5 Pro, már tok nélkül lemerülhet 20 méteres mélységbe, a hozzá tartozó tokkal együtt pedig egészen 60 méterig bírja majd. A tervezők a kamerát még egy professzionális nyomásmérő egységgel is felvértezték, ami a víz- és a légnyomás figyelésére is alkalmas. Ezt kihasználva a merülést követően magától el tudja indítani a kamera a felvételt, és a videókhoz lehet rögzíteni a mélység adatot, amivel a videókat fel lehet dobni. A már említett színhőszenzor a víz alatt is akcióba fog lépni a legszebb színek elérése érdekében.

Dupla kijelzővel rendelkezik a kamera, és mind a kettő képernyő OLED technológiát használ már, így képes kiemelkedően jó fényerőt nyújtani (1000 nit), ami jobb láthatóságot eredményez erős napsütésben. Nőttek is a kijelzők, és mindkét panel érintésérzékeny, folyamatosan aktív módot is támogatva. Rendelkezik a kamera beépített tárhellyel, ami gyárilag 47 GB-nyi szabad tárkapacitással szolgál, de ez leginkább csak vésztároló, ha az akár 1 TB-os kapacitású memóriakártya véletlenül megtelne a videózás során.

Galéria megnyitása

Az adatokat villámgyorsan lehet majd menteni a kameráról Wi-Fi 6 és az USB 3.0 szabványnak megfelelő USB-C csatlakozó révén. A DJI OsmoAudio Connectivity opció révén a cég mikrofonjával gördülékenyen lehet majd használni az akciókamerát. Sőt mi több, egyszerre akár két ilyen mikrofon is csatlakoztatható a készülékhez. A mikrofonokkal Bluetooth 5.1 modult használva tartja a kapcsolatot a kamera, és az Apple Watch támogatás is ezen keresztül biztosított.

Galéria megnyitása

A DJI Osmo Action 5 Pro minden eddiginél magasabbra teszi a lécet az akciókamerák üzemidejét tekintve.

Nagyon érdekes, hogy egy töltéssel akár 4 órán keresztül is lehet majd folyamatosan videózni az Osmo Action 5 Próval, ha éppen arra lenne szükség. Persze ehhez a minőséget vissza kell fogni 1080p24 beállításra, de a lényeg az, hogy 50%-kal meghaladja az elődje teljesítményét. A tervezők már egy 1950 mAh-s akkut használnak itt, ami továbbra is cserélhető. Van gyorstöltés is 30 W-tal, így 15 perc töltés után megint lehet vele 2 órán keresztül videózni visszafogott minőségben.

Galéria megnyitása

Az új akkumulátor kemény fagyban is jól fog teljesíteni, -20 fokos hidegben nemcsak, hogy működőképes marad, de még ilyenkor is több mint 3,5 órán keresztül bírja. Bármilyen időjárási körülmények között megbízható partnernek fog bizonyulni a sportkamera.

Galéria megnyitása

Azt lehetne gondolni, hogy ennyi fejlesztés mellett valószínűleg az ára alaposan elszállt, de éppen ennek az ellenkezője történt. A DJI Osmo Action 5 Pro 170 ezer forint alatt indul itthon, miközben az elődje még 180 ezer forintos árcédula kíséretében debütált. Megvásárolható lesz több különböző csomagban az újdonság, a vállalat a kamerát új összeállításokban is értékesíteni fogja a vízi sportokhoz igazodva.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére