Shop menü

ELKÉSZÜLT AZ OLCSÓ GOPRO HERO, ÉS A MINDEN EDDIGINÉL ERŐSEBB HERO13 BLACK

A GoPro HERO13 Black már képes lesz 5.3K mellett is 120 FPS-t produkálni, a szimpla HERO pedig féláron, apró méretben nyújt jó lehetőségeket.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Elkészült az olcsó GoPro HERO, és a minden eddiginél erősebb HERO13 Black

Csaknem egy évvel a HERO12 Black érkezését követőn befutott a HERO13 Black akciókamera, és a pletykáknak megfelelően előrukkolt a cég egy olcsóbb modellel is. Egyszerűen csak HERO névre hallgat a kompakt, költséghatékony modell, ami nem feltétlenül a legszerencsésebb névválasztás.

A HERO13 Black a GoPro beszámolója alapján leginkább a teljesítményét tekintve jelent előrelépést az elődjéhez képest. Azt emelte ki a vállalat, hogy már akár 13-szoros lassításban is lehetőség lesz megörökíteni a legizgalmasabb, leglátványosabb pillanatokat. 400 FPS-es opciót nyújt, de ezt csak 720p minőségben tudja elérni. Biztosított egy 360 FPS-es mód is 900p felbontással.

A nagy teljesítmény megmutatkozik a csúcsfelbontás mellett is, hiszen már 5.3K videókat lehet 120 FPS-sel rögzíteni.

Azt is kiemelte a vállalat, hogy az eddiginél jobb minőséget lehet majd elérni 5.3K felbontáson 60 FPS-sel, és a HyperSmooth stabilizáció használatával. Tavaly a HERO12 Black sok kritikát kapott azért, mert a videós opciókban nem volt fejlődés, ezért kerülhetett most ez a fókuszba. Sajnos arról nem esett szó, hogy a szenzor bármilyen módon változott volna, így minden bizonnyal megint az 1/1,9 colos érzékelőt használja, ami a HERO11 Black modellben debütált.

Galéria megnyitása

Sokat beszélt a vállalat az új cserélhető lencsékről, ezek a HB szériát képviselik már. A HB (HERO Black) lencséket az új akciókamera automatikusan felismeri majd, és speciális beállításokat tud alkalmazni a maximális minőség elérése érdekében. Négy különböző optikatípusról beszélt a vállalat a bemutató során, ezeket külön lehet majd megvásárolni a termékhez, annak függvényében, hogy mi a felhasználó célja. Ezek mind vízállóak és tökéletesen üzemelnek a HyperSmooth stabilizálással.

Galéria megnyitása

Kiemelte még a GoPro, hogy bevezetésre kerül egy magasabb minőségi szintet nyújtó HLG HDR videós lehetőség, ami 10 bites, Rec. 2100 színteret használó felvételek rögzítésére lesz alkalmas. Érdekességnek ígérkezik, hogy a hangbeállítási lehetőségek bővülnek. A GoPro nem arról volt híres, hogy jó hangot venne fel, de talán ezen a téren lesz némi fejlődés az új generációval. Lehet a kamerához külső mikrofont is társítani, akár Bluetooth csatlakozással.

Galéria megnyitása

A HB szériás kínálatban van ultraszéles látószögű optika mod, ami 177 fokos látószöget nyit a videózáshoz, ami több mint 36%-kal tolja ki a gyári látószöget. Emellett 1:1 képarányt lehet alkalmazni, amit a felhasználó már 16:9 és 9:16 arányba is vághat a célplatform tükrében. Adott egy makrózásra alkalmas lencsetag, mellyel 4-szer közelebb lehet menni a témákhoz, mindössze 11 cm-ről tökéletes felvételek készíthetőek.

Galéria megnyitása

Készül egy anamorfikus optika is, ami egészen különleges hatást ad a videóknak 21:9-es formátum mellett. Ezt használva mozifilmes atmoszférát lehet teremteni a GoPróval, megjelenhet például a lensflare effektus is. Végül ND szűrők csomagja (ND4/8/16/32) is jön a HB szériában. Ezekkel a profi videósok erős napsütésben tudják szabályozni a szenzorhoz eljutó fény mennyiségét. Az ND szűrők is arra szolgálnak, hogy mozifilmes benyomást lehessen elérni.

Galéria megnyitása

A HERO13 Black minden funkciót tud, amit az elődje, így ezeket nem is nagyon hangsúlyozta már a cég. Kitért még a GoPro arra, hogy a Wi-Fi 6 már nagyobb sávszélességet fog nyújtani, ennek köszönhetően gyorsabban lehet majd a tartalmakat mozgatni az eszközök között. Akár 40 százalékkal nagyobb sávszélességű kapcsolat érhető el. Az akciókamera egy új, mágneses rögzítési rendszert is kapott, ennek köszönhetően sokkal egyszerűbben lehet majd pakolászni különböző helyekre.

Galéria megnyitása

A tervezőknek 10%-kal nagyobb (1900 mAh) akkumulátort is sikerült itt a tokba csomagolni, ami egy áttervezésnek köszönhető. A cég elmondása szerint minden körülmények között jobb üzemidőt lehet majd elérni, de ennek mértékére már nem tértek ki. A kamera már táplálható egy könnyen rögzíthető mágneses töltővel is, ami jól jöhet például hosszabb timelapse videók elkészítése során.

GoPro HERO

A GoPro a másik újdonságát nem győzte jelzőkkel körülírni. „A HERO a legkisebb, legkönnyebb, legegyszerűbben használható, és a legolcsóbb 4K kamera valaha, ami még kijelzőt is kapott” – emelte ki a vállalat. A kompakt méretének hála, olyan helyen is lehet majd használni, ahol a HERO13 Black már nem férne el, esetleg zavaró lenne a tömege miatt.

A HERO kamera tényleg pehelysúlyú, csak 86 grammot nyom, 46%-kal könnyebb a HERO13 Blacknél, ami már nem elhanyagolható, és 35%-kal kisebb teret foglal el.

A szerkezet egy szerényebb hardvernek ad otthont, de így is nagyon jó minőségű felvételek készítésében lesz partner. 4K Ultra HD támogatásról gondoskodik a kamera, és biztosított egyebek mellett 2.7K videós felbontás is akár 60 FPS-sel. Kétszeres lassításról is beszélt a GoPro, de azért ezt manapság már nehéz komolyan venni. Támogatott a HyperSmooth stabilizálás a Quik alkalmazásban. Fényképezésre is alkalmas a termék, 12 MPixeles felvételeket lehet vele megörökíteni.

Galéria megnyitása

A kis méret ellenére megmarad az érintésérzékeny képernyő, kényelmesen lehet kezelni mindent a kamerán, de persze mobillal is vezérelhető, ha éppen arra lenne szükség. A felvételeket azonnal át lehet küldeni okostelefonra, ahonnan pedig mehet a megosztás a közösségi médiába. Meg van benne a GoPróknál megszokott egy gombos kezelés is.

Galéria megnyitása

A GoPro tervezői a HERO esetében is megoldották, hogy tok nélkül bírja a vizet, 5 méter mélyre tud merülni „védőfelszerelés” nélkül. Használható lesz vízben, sárban, hóban vagy éppen szakadó esőben, jöhet bármilyen időjárás.

A kis méret ellenére megmarad az érintésérzékeny képernyő, kényelmesen lehet kezelni mindent a kamerán, de persze mobillal is vezérelhető, ha éppen arra lenne szükség. Az üzemideje akár a 155 percet is elérheti, de magasabb minőség mellett ez lényegesen kevesebb lesz, egy beépített 1255 mAh-s akkut kapott.

Galéria megnyitása

A GoPro HERO13 Black Magyarországon 190 ezer forintba fog kerülni, és megvásárolható lesz felsorolhatatlan mennyiségű különböző csomagban. A HERO modell éppen feleakkora összegbe kerül, ezért 100 ezer forintot kell majd itthon leszurkolni. Az eszközök forgalmazása még ebben a hónapban megkezdődik hazánkban is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére