Pontosították a legidősebb ismert csillag korát

A 190 fényévnyire található, Matuzsálem néven emlegetett csillag kora régóta problémákat okoz a csillagászoknak, az első becslések alapján ugyanis idősebbnek tűnt, mint maga az univerzum.

Pontosították a legidősebb ismert csillag korát

A Hubble űrtávcsővel dolgozó csillagászok egy csoportja fontos lépést tett az legidősebb ismert csillag korának pontos meghatározása felé. Jelenlegi számításaik szerint a HD 140283 katalógusjelű, Matuzsálem néven is emlegetett égitest 14,5±0,8 milliárd éves. Tekintve, hogy jelenlegi ismereteink szerint a világegyetem kora 13,8 milliárd év, ez utóbbi eredmény számos kérdést felvet.

A Mérleg csillagképben, nagyjából 190 fényévnyire található csillag már több mint egy évszázada ismeretes a csillagászok előtt, de korának meghatározásával mindig is gondok voltak. Az első pontosnak tekinthető becslés 2000-ben került nyilvánosságra, akkor 16±2 milliárd évre saccolták az égitest életkorát. Ez az adat érthető módon három lehetőséget vetett fel: vagy az elfogadott kozmológiai elméletek hibásak, vagy a csillagok fizikájával kapcsolatos ismereteink tévesek, vagy pedig az égitest korábban meghatározott távolsága nem felel meg a valóságnak.

A szakértők a három közül a legegyszerűbb kérdés megválaszolásával remélték feloldani a dilemmát, vagyis minden korábbinál pontosabban igyekeztek kiszámítani a csillag távolságát. A Howard Bond vezette kutatócsoport 2003-2011 között gyűjtötte az adatokat, és több, egymástól független mérés alapján állapította meg az égitest távolságát és korát. A legújabb eredmény a hibahatárokkal együtt már minimális átfedést mutat a világegyetem általunk feltételezett korával, így a korábbi adattal ellentétben nem mond ellent a kozmológiai elméleteknek.

Mint már említettük, a Matuzsálemet több mint egy évszázada figyelik a csillagászok, elsősorban annak gyors mozgása miatt. Sebessége, szokatlan pályája és összetétele alapján már igen korán arra következtettek a szakértők, hogy az égitest nem tartozhat a Tejútrendszer eredeti csillagai közé, hanem valószínűleg egy olyan törpegalaxis szülötte lehet, amelyet formálódó galaxisunk körülbelül 12 milliárd éve bekebelezett.

A vörös óriás fázis elején tartó csillag 1,3 millió km/órás sebességgel száguld az égbolton, vagyis a Földről nézve 1500 évente körülbelül egy teleholdnyit mozdul el. A Hubble adatai alapján a kutatók pontosították az égitest távolságát, amelyet 190,1 fényévnek mértek, majd annak abszolút fényességét is meghatározták. Az új adatok alapján összességében ötször pontosabban lehet megállapítani a csillag korát, mint az a korábban méréseket végző Hipparcos műhold mérései révén lehetséges volt. A fényességi adatok alapján a kutatók szerint úgy tűnik, hogy az égitest gyorsabban égeti el üzemanyagát, mint azt korábban gondolták, így némileg fiatalabb az előzőleg megállapítottnál. A vártnál magasabb továbbá az égitestben az oxigén vashoz viszonyított aránya is, ami tovább csökkenti a potenciális életkort.

Mindezen elemeket összetéve jutottunk el ahhoz életkorig, amely már „kompatibilis” az univerzum korával, mondja Bond. Ha a kutatók becslése helyes, és a kozmológiai elméletek sem tévednek nagyot, akkor a Matuzsálem az ősrobbanást követően elsőként megszülető csillagok egyike lehetett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward