Shop menü

PERBE FOGJA A GOOGLE A SONOST

Miután a Sonos pert nyert a Google ellen, a Google revansot venne, és szabadalomsértés miatt fordul a bírósághoz.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Perbe fogja a Google a Sonost

Az év elején számolhattunk be arról, hogy a Google ellen ítéltek abban a perben, amit a Sonos indított a keresőóriással szemben. A Sonos több szabadalmát is megsértette a Google, ennek eredményeként pedig néhány funkciót is ki kellett iktatni a vállalat által forgalmazott hangszórókból. De a jelek szerint ezzel még nincs vége a cégek kakaskodásának, most a Google ellentámadásba lendült.

A nagy technológiai vállalatok között lényegében teljesen hétköznapos az, hogy perben állnak, és a szabadalomsértés szokott a legsűrűbb probléma lenni. Még csak az sem meglepő, hogy oda-vissza pereli egymást két vállalat, erre is meglehetősen sok példa volt már, és jelen esetben például egyértelműen arról van szó, hogy a Google válaszul perelte be a Sonost.

Januárban derült ki, hogy a Google elbukott a riválisával szemben egy szabadalmi pert, és most a Google vádolja szabadalomsértéssel a Sonost. A cégek egyébként már korábban is akadtak össze ilyen ügyben, de ezen sem kell meglepődni.

Ezúttal több okoshangszórókkal kapcsolatos, valamint hangvezérlési technológiához köthető szabadalmat ásott most elő a Google, amiket a Sonos a véleménye szerint úgy használ, hogy azokért fizetnie kellene, de ezt elmulasztotta. Összesen hét szabadalom megsértését szeretné a Google számon kérni a Sonoson. Hogy aztán a bíróság hogyan látja majd az ügyet, az persze csak a későbbiekben fog kiderülni. Hónapokig, de akár évekig is elhúzódhat majd az újabb per, ha nem sikerül a cégeknek megállapodásra jutnia.

Olyan technológiákat érintenek a beadványban szereplő szabadalmak, mint például a kulcsszavak felismerése a hangvezérlés kezdetekor, de van itt vezeték nélküli töltéssel kapcsolatos leírás is. A beadvány szerint a Sonos jogtalanul használ egy olyan szabadalmat is, ami lehetővé teszi, hogy az egy csoportba fogott hangszórók között a rendszer képes legyen azt eldönteni, hogy melyik hangszóró válaszoljon egy hangparancsban feltett kérdésre.

Galéria megnyitása

„Az a célunk, hogy megvédjük az általunk fejlesztett technológiákat, és rávezessük arra a Sonost, hogy hagyjon fel a szabadalmaink folyamatos megsértésével.” – mondta el a Google az ügyben. Ez azért mindenképpen érdekesen hangzik azt követően, hogy néhány hónapja még őket meszelte el a bíróság azért, mert hivatalosan is Sonos szabadalmakat sértett meg. A keresőóriás a beadványban rámutatott arra, hogy sérelmezték, hogy a Sonos a győzelmét meglovagolva lejárató kampányt indított a Google hangszórókkal szemben.

A Google valószínűleg egyébként nem arra utazik, hogy a Sonos komoly büntetést kapjon. A vállalat célja inkább az lehet, hogy kiegyenlítse a korábbi számlát. Mégpedig azért, hogy utána esetleg egy keresztlicence megállapodást írjanak alá arról, hogy a Sonos használhatja a keresőóriás szabadalmait, ha cserébe a Google is visszakapja a korábbi lehetőségeket.

Galéria megnyitása

Az év elején lezárt per miatt a Google-nek a saját okoshangszóróin több funkciót is likvidálnia kellett. Elveszítették azt a képességüket a termékek, hogy a hangerőt csoportokba rendezve lehetett rajtuk állítani. Szóval, amikor egy lakásban több hangszóró van, akkor azokon egyenként lépkedve kell beállítani a hangerőt ugyanarra a szintre. Ez akkor igazán zavaró, ha például sztereóban szól két készülék, és azoknak így egyenként kell a hangerejét szabályozni.

A Sonos úgy nyilatkozott, hogy a Google csak szeretné megfélemlíteni, de a vádjai nem állnak majd meg a bíróságon. A cégnek csak nem tetszik, hogy kimondták, hogy monopol piaci helyzetben van, és visszaél az erőfölényével.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére