Ötven éves a látható fényt kibocsátó LED!

Az emberi szem számára is látható fényt kibocsátó LED a napokban ünnepelte ötvenedik születésnapját.

Ötven éves a látható fényt kibocsátó LED!

Napjainkban a LED technológiára épülő fényforrások rendkívül fontos szerepet töltenek be a mindennapokban. LED alapú fényforrást a különböző műszaki eszközöktől kezdve a háztartási gépeken át az egyes monitorok és egyes LCD televíziók háttérvilágításáig rengeteg területen találunk. Egy ideje már a hagyományos izzókat is kiválthatjuk LED-es fényforrásokkal, amelyek ugyan rendkívül hosszú élettartammal kecsegtetnek, de az átlagemberek pénztárcájához mérve még kissé drágák. Legalábbis azok, amelyek megfelelő fényerősséggel világítják be az adott szobát.

A LED (Light Emitting Diode – Fénykibocsátó Dióda) működésének alapját képező elektrolumineszcenciát, mint jelenséget 1907-ben fedezte fel H. J. Round, majd 1927-ben Oleg Vladimirovich Losev jóvoltából elkészült az első LED. Az újdonságban évtizedekig nem láttak fantáziát. 1955-ben Rubin Braunstein felfedezte, hogy a gallium arzenid és egyéb félvezető ötvözetek alkalmazásával infravörös fény kibocsátására van lehetőség.

1961-től felgyorsultak az események. Ebben az évben a Texas Instruments két szakembere, Robert Biard és Gary Pittman felfedezték, hogy elektromos áram hatására a gallium arzenid félvezető infravörös fényt bocsát ki, majd nem sokkal később infravörös LED néven szabadalmaztatták is az eljárást.

Az első, az emberi szem számára is látható tartományban világító LED 1962-ben készült el, feltalálása pedig ifjabb Nick Holonyak nevéhez fűződik, aki akkoriban a General Electric kötelékében dolgozott. Holonyak a korábban az infravörös fényt kibocsátó LED-eknél alkalmazott gallium-antimonid, indium-foszfid és szilícium-germánium helyett gallium-arzenid és gallium-foszfid keverékéből állította elő az első, emberi szem számára is látható fényt kibocsátó LED-et. A feltaláló 1963 folyamán a Reader’s Digest munkatársainak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy szerinte egy napon a LED-ek majd teljes egészében átveszik az izzók helyét. Úgy tűnik, lassan igaza lesz.

Az első LED-ek még pirosan világítottak, méghozzá gyenge fényerő mellett, így abszolút alkalmatlanok voltak az izzók kiváltására. 1972-ben M. George Craford, Holonyak egyik tanítványa megalkotta az első sárga ledet, majd a korábbi tízszeresére növelte a piros és piros-narancssárga LED-ek fényerejét.

Az elmúlt néhány év folyamán a LED-ek sokat fejlődtek, így manapság már tényleg alkalmazhatóak a hagyományos izzók helyettesítésére. A tendencia a jövőben mindenképpen folytatódni fog, ahogy a jelenleg 20%-os hatásfok mellett üzemelő LED-ek egyre nagyobb fényerősséget kínálnak és egyre olcsóbbak lesznek.

Manapság egyre több helyen alkalmaznak LED-eket és a jövőben eme fényforrások térhódítása egyre nagyobb mértékben fog növekedni. Az IKEA tervei szerint 2016 folyamán a népszerű svéd vállalat kínálatában már csak LED alapú fényforrásokkal találkozhatnak majd a vásárlók.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward