Összesen 59 Cascade Lake processzort mutatott be az Intel

Az 56 maggal rendelkező csúcsmodell mellett további 58 processzor jelent meg, azaz minden megrendelői igényt kielégít az új sorozat.

Összesen 59 Cascade Lake processzort mutatott be az Intel

Az Intel 56 maggal és 112 szállal ellátott Xeon Platinum 9200-as sorozatú szerverprocesszoráról nemrégiben már beszámoltunk, ám az újdonság mellett további 58 Cascade Lake sorozatú modell is érkezett, amelyek pontos paramétereivel még adósak vagyunk. Illetve egy félreértést is érdemes tisztázni.

Galéria megnyitása

Az új processzorok a 14 nm++ gyártástechnológiára támaszkodnak és kétféle kivitelben érkeznek: a Xeon Platinum 9200-as sorozat tagjai 5903 érintkező BGA tokozást használnak, vagyis alaplapra forrasztva kapnak helyet a rackekben, míg a többi modell a szokásos LGA-3467-es foglalatot használja, így az előző generációs platformokban is működni fognak, ha frissítjük a BIOS-t. IPC, azaz órajelenként végrehajtható műveletek száma terén nincs igazán különbség az előző generációhoz, vagyis a Skylake-SP modellekhez képest, rendelkezésre állnak viszont hardveres javítások, amelyek a Spectre és a Meltdown bugok, valamint az L1TF ellen is hatásosak. A másodszintű, illetve harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete nem változott: előbbi magonként 1 MB-os, utóbbi pedig lapkánként maximum 38,5 MB-os lehet. Utóbbi azt jelenti, hogy a két lapkával rendelkező Platinum 9200-as modelleknél 77 MB-nyi L3 gyorsítótár is jelen lehet a fedélzeten.

Galéria megnyitása

A szokásos PCI Express 3.0 vezérlő megmaradt, így továbbra is maximum 48 PCIe 3.0-s csatornát használhatnak az egyes modellek, a hatcsatornás memóriavezérlő azonban fejlődött, hiszen DDR4-2667 MHz-es helyett immár DDR4-2933 MHz-es modulokat kezel, 768 GB helyett pedig alapból is 1,5 TB fedélzeti memóriát tud kezelni. Ezzel együtt nőttek az órajelek, valamint új utasításkészletek és technológiák támogatása is bekerült a kínálatba.

Ilyen új technológia például az Optane DC Persistent Memory is, amellyel jelentősen, akár 4,5 TB-ig is bővíthető a rendszermemória mérete, hála a DDR4-es és az Optane DC Persistent Memory modulok kombinálásának. Utóbbiak 3DXpoint alapú bufferként működnek, illetve áramszünet vagy kikapcsolás esetén is megőrzik tartalmukat, ami gyors rendszerindítást tesz lehetővé. Sajnos az Optane DC Persistent Memory támogatás a Platinum 9200-as sorozatnál nem érhető el, ezeknél a modelleknél ugyanis ilyesmire a jelek szerint nincs szükség a célpiac igényei alapján, hiszen a célterületeken jellemzően számítás-intenzív feladatvégzésre lehet számítani, nem pedig memória-intenzívre. Ezeknél a processzoroknál egyébként a dupla lapkás felépítés miatt komoly hőtermeléstől kell tartani, amit speciális léghűtéssel, illetve speciális folyadékhűtő rendszerekkel lehet kordában tartani.

Galéria megnyitása

Fontos újítás az AVX-512 VNNI utasításkészlet támogatása, ami a mélytanulással kapcsolatos terhelésformák esetében jöhet jól, de említést kell tennünk a Speed Select technológiáról is, amivel távolról lehet beállítani az egyes processzormagok szorzóit, így hatékonyabban ki lehet szolgálni a különböző terhelésformákat. Hasonlóan hasznos a Resource Director Technology is, ami rendkívül finom QoS beállítási lehetőségeket kínál a processzormagok, a PID-ek, illetve a virtuális gépek esetében.

Az új processzorok közül néhány kapott betűjelet is, amelyek magyarázatra szorulnak. Ahol nincs külön jelölés, ott 1,5 TB-nyi rendszermemória használatára van lehetőség, míg az „M” sorozatnál 2 TB-nyi, az „L” sorozatnál pedig 4,5 TB-nyi rendszermemóriát vehet igénybe az adott rendszer. Az „Y” jelölés a Speed Select támogatásról árulkodik, míg az „N” jelölés a hálózatokra specializált modelleket takarja. A „V” betűvel jelölt példányok kiválóak virtuális gépeket kínáló szerverekbe, míg a „T” modellek hosszú életciklussal, illetve alacsonyabb fogyasztással; az „S” modellek pedig keresésre optimalizálva érkeznek.

Galéria megnyitása

Az Intel új szerverprocesszorai már elérhetőek a partnerek számára, így a kereskedelmi forgalomba szánt konfigurációk is hamarosan felbukkanhatnak a viszonteladók kínálatában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap