56 magos Cascade Lake Xeon Scalable processzorral rukkolt elő az Intel

Az új processzorral a 64 magos AMD EPYC "Rome" ellen szeretne küzdeni az Intel.

56 magos Cascade Lake Xeon Scalable processzorral rukkolt elő az Intel

Az Intel néhány órája számos új terméket jelentett be, amelyek mind-mind az üzleti felhasználókat veszik célba. Az egyik legérdekesebb a Xeon Scalable sorozatot erősítő, nem kevesebb, mint 56 maggal rendelkező szerverprocesszor, ami már a Cascade Lake sorozatot erősíti. Ezzel a termékkel az Intel az AMD által korábban bejelentett második generációs EPYC szerverprocesszorok ellen szeretne ütőképes alternatívát nyújtani – főként a 64 maggal és 128 szállal rendelkező csúcsmodell szerepel most a célkeresztben.

A Xeon Scalable sorozatba illeszkedő 56 magos Cascade Lake processzor igazából egy MCM (Multi-chip Module) típusú megoldás, ami két darab 28 magos lapkából áll össze – mindkettő 14 nm++ gyártástechnológiával készült, ahogy azt a legfrissebb modellek esetében már megszokhattuk. Az órajelenként elvégezhető műveletek számában (IPC) nem várható lényeges változás az előző generációs modellekhez képest, viszont az Intel számos hasznos újítással vértezte fel a friss központi egységet, amelyek kifejezetten jól jöhetnek a HPC piacon, illetve a gépi tanulással foglalkozó feladatoknál is.

Galéria megnyitása

Az egyik újítás a DL Boost, ami egy fix funkciós hardver mátrix szorzó, feladata pedig az, hogy gyorsítsa a mélytanulással kapcsolatos feladatokat a neurális hálózatok esetében. Fontos összetevő az Optane Persistent Memory támogatása is, amely rengeteg esetben jöhet jól. Ez a memóriatípus a rendszermemória-foglalatokba illeszkedik, és gyakorlatilag a normál DDR4-es memóriamodulok mellé passzol, ugyanis a 3DXpoint alapoknak és az áramszünet elleni védelemnek köszönhetően egyfajta bufferként működik, azaz képes a memóriatartalom megőrzésére. A 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os verzióban érkező Optane DC Persistent Memory mellé minden esetben kell legalább egy normál DDR4-es memóriamodul is az adott rendszerbe, hogy működjön a konfiguráció. A jelenlegi megoldás lassabb, mint a DRAM, de gyorsabb, mint a klasszikus SSD-k, valamint a tápfeszültség elvesztése után is képes tartalmának megőrzésére, így a rendszerüzemeltetők az aktuális terhelés nagyságához mérten skálázhatják az infrastruktúrát. Vagyis szükség esetén lekapcsolhatnak szervereket, amelyeket aztán gyorsan ismét munkába lehet állítani, ha megint szükség van rájuk – nem kell olyan hosszú ideig várni az indulásra, mint a normál megoldásoknál, valamint az előző állapotból folytatható a munka is, ami a célszegmensben rendkívül fontos szempont. Fontos viszont kiemelni, hogy a Xeon Platinum 9200-as sorozat tagjai sajnos nem rendelkeznek Optane DC Persistent Memory támogatással, de az újonnan bejelentett további 55 processzor közül több is kiaknázhatja az újításban rejlő lehetőségeket.

Galéria megnyitása

A Xeon Platinum 9200-as processzorok ezzel együtt AVX-512 és AES-NI támogatást is kaptak, valamint hardveres patchekkel látta el őket az Intel a Meltdown és a Spectre sebezhetőségek negatív hatásainak minimalizálására. A hardveres patch jóvoltából kisebb teljesítményhátránytól kell tartani, mint a szoftveres, firmware alapon érkező megoldásoknál, így ez mindenképpen pozitívum.

Rendelkezésre áll még az Intel Speed Select szolgáltatás is, amivel távolról lehet beállítani az egyes processzormagok specifikus szorzóit, így hatékonyabban ki lehet szolgálni a különböző terhelésformákat. Hasonlóan hasznos a Resource Director Technology is, ami rendkívül finom QoS beállítási lehetőségeket kínál a processzormagok, a PID-ek, illetve a virtuális gépek esetében.

Galéria megnyitása

Az új Xeon Scalable processzorok ezúttal nem foglalatos kivitelben érkeznek, hanem FC-BGA tokozással, ami 5903 érintkezőt tartalmaz. A tokozás a két 28 magos lapkához egyetlen nagyméretű hőátadó sapkát használ, maguk a lapkák pedig UPI x20 kapcsolaton keresztül kommunikálnak egymással. Az egyes lapkák egy további UPI x20 linket is kínálnak, így egy-egy processzor további két ilyen összekötőt is használhat, ami kétprocesszoros rendszer összeállításánál jöhet jól – ekkor a két FC-BGA tokozású processzor természetesen egy alaplapra kerül. Mivel a két darab 28 maggal ellátott lapkáról van szó, amelyek egyenként hatcsatornás DDR4-2933 MHz-es memóriatámogatással rendelkeznek, így egyetlen 56 magos processzor 12 memóriacsatorna kezelésére képes. TDP terén 400 W a felső határ, ami nem kevés, de ha azt vesszük, hogy két darab 28 magos lapka dolgozik egy tokozáson belül, máris máshogy fest a kép.

Árakról egyelőre nem esett szó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap