Ősi tengervíz rejtőzik a Chesapeake-öböl alatt

Az Atlanti-óceán északi részének „ifjúkorából” származó vízkészlet az öblöt létrehozó aszteroida vagy üstökös becsapódásakor kerülhetett jelenlegi helyére.

Ősi tengervíz rejtőzik a Chesapeake-öböl alatt

Ősi tengervízre akadtak a szakértők a Chesapeake-öböl alatti rétegekben. Az ősi kráter alatti vízkészlet a kréta periódus elején, több mint 100 millió éve eshetett csapdába, és a vizsgálatok alapján kétszer olyan sós, mint az Atlanti-óceán vize napjainkban. A felfedezés segíthet megérteni az óceán keletkezésének történetét, vagyis hogy hogyan vált beltengerből a mai óriási, nyílt óceánná, amikor Pangea szuperkontinense elkezdett szétesni.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának hidrológusa, Ward Sanford és kollégái egy nemzetközi projekt keretében kezdték el vizsgálni a 35 millió éve, egy majdnem 3 kilométer átmérőjű égitest becsapódása nyomán keletkezett kráter rétegeit. A kutatócsoport különböző mélységekből vett furatmintákat az óceáni fenékből.

A szakértők 1800 méteres mélységig fúrtak le, és úgy találták, hogy a rétegben található víz sótartalma egyre magasabb lett, ahogy egyre mélyebbre értek. A furatmintákból kivont víz vegyi összetétele alapján 100−145 millió éve lehet kisebb-nagyobb mértékben elzáródva az egyéb vizektől, ezzel a legidősebb megőrződött vízkészletnek számít.

A kréta időszak elején az Atlanti-óceán északi része még csak egy kisebb, szárazföldekkel körülvett beltenger volt. Mivel más nagyobb vízkészlettel nem volt jelentős összeköttetése, a szubtrópusi éghajlatban gyorsan párolgó víznek fokozatosan nőtt a sótartalma. A kontinensek szétvándorlásával ennek az ősi tónak a vize felszín alatti vizek formájában részben megőrződött, a becsapódás pedig véglegesen „megoldotta” ezen készletek konzerválását.

A kráter keletkezésekor a vízzáró rétegek korábbi rendje felborult, és az ősi tengervíz még mélyebbre került. Virginia lakói régóta tisztában vannak vele, hogy az öböl környékén a mélyről származó talajvizek több helyen is jóval sósabbak az óceán vizénél, mindeddig azonban senki sem tudta, hogy mi lehet ennek az oka. Most azonban kiderült, hogy ezeken a helyeken a több mint 100 millió éves tengervíz keveredik az édesvíz-készletekkel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward