Október elején, sok újdonsággal jön a Flash Player 11

Az Adobe illetékesei október elején rántják le a leplet a Flash Player legfrissebb verziójáról, de ezzel együtt az Adobe AIR3 is bemutatkozik, amely szintén sok újítást vonultat majd fel.

Október elején, sok újdonsággal jön a Flash Player 11

Az Adobe illetékesei október elején rántják le a leplet a Flash Player legfrissebb verziójáról, de ezzel együtt az Adobe AIR3 is bemutatkozik, amely szintén sok újítást vonultat majd fel.

Kezdjük a sort a Flash Player 11-es kiadásának legfrissebb újításaival. A fejlesztők szerint az új webböngésző bővítmény akár ezerszer jobb 2D/3D renderelési teljesítményt kínál majd előző kiadásához, a 10-es verzióhoz képest – ez pedig a teljes GPU alapú hardveres gyorsítás támogatásának köszönhető. Utóbbi a Stage 3D architektúrának köszönhető, amelynek jóvoltából olyan 3D-s Flash játékok is készülhetnek, amelyek valós idejű, „konzol minőségű” grafikai világot kínálnak majd. Az alábbiakban egy rövid videót is láthatunk, amelyen a Zombie Tycoon látható, illetve amelyből ízelítőt kaphatunk a Flash Player 11 „játékos képességeiről”.

 

Ez eddig rendkívül jól hangzik, de van egyéb is a vállalat tarsolyában. A következő legfontosabb újítás az, hogy a Flash Player 11-es kiadása már teljes, natív 64-bites (x86-64) webböngésző támogatással érkezik, aminek igazság szerint már itt volt az ideje. Mivel már a 64-bites webböngészők esetében is rendelkezésre áll a Java és a HTML5 támogatás, így az Adobe fejlesztőinek muszáj volt a Flash Player esetében is lépniük. Korábban egyes béta változatokkal egyébként már kipróbálhattuk, mire képes 64-bit alatt az Adobe szoftvere.

A friss Flash Player mellett október elején az AIR legfrissebb kiadása is elérhetővé válik. Az AIR 3 natív bővítménytámogatással érkezik majd, így az AIR alkalmazások többlet funkcionalitással láthatóak el. Ezek a támogatások lehetővé teszik, hogy az adott eszköz adataihoz hozzá lehessen férni, de emellett rezgés-vezérlést, magnetométer-kezelést, a fényérzékelők kezelését, a dupla kijelzők kezelését is meg lehet majd oldani a platform segítségével, sőt, még NFC (Near Field Communication) támogatást is kapunk.

Az AIR 3 különleges felépítésének köszönhetően az AIR alkalmazások telepítése rendkívül egyszerű lesz mind az Android, mind a Windows, mind pedig a Mac OS és az Apple iOS operációs rendszerek esetében. A BlackBerry Tablet OS esetében például beépített AIR támogatás áll majd rendelkezésre. Az új platform segítségével prémium, azaz fizetős tartalmak kezelése is megoldható lesz – például filmkölcsönzés – hála a tartalomvédelmi szolgáltatásoknak, amelyek az Adobe Flash Access 3 DRM részét képezik. Az AIR 3 segítségével nagyfelbontású, azaz Full HD H.264-es videók lejátszására is lehetőség lesz, méghozzá hardveres videó gyorsítás mellett.

Az AIR 3 és a Flash Player 11 végleges kiadása október elején válik elérhetővé, de a kiadásra jelölt – RC – változatok már most is elérhetőek az Adobe Labs weboldalán keresztül.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward