Nvidia GameStream: egyesített szolgáltatások

Az Nvidia a GameStream márkanév bevezetésével egyesíti felhő alapú játékszolgáltatásait, sőt, új szolgáltatást is bevezet.

Nvidia GameStream: egyesített szolgáltatások

Az Nvidia kétnapos rendezvényén - Montrealban - rengeteg újdonságról lehullott a lepel, igaz, volt olyan is, amelyről csak részben - itt a GeForce GTX 780 Titaniumra gondolunk. Az újdonságok egy részéről már beszámoltunk (G-Sync, ShadowPlay), ám maradt még egy érdekesség a tarsolyban. A vállalat a rendezvény alkalmával azt is bejelentette, hogy október 28-tól egyetlen név alatt egyesíti játék streamelő szolgáltatásait, így azok mindannyian a GameStream márkanév mögött sorakoznak majd fel.

Ennek eredményeként a GRID és a GeForce PC Streaming egyaránt a GameStream repertoár részévé válik. Előbbi szolgáltatás a GRID szerverekről PC-re és Shieldre, míg utóbbi PC-ről Shieldre streamelhet játékokat. A GameStream érkezésével a technológia nem változik, az ugyanis továbbra is NVIDIA NVENC motorral ellátott videokártyák és Tegra, illetve egyéb olyan végponti eszközök között működik majd, amelyek rendelkeznek megfelelő H.264-es dekóderrel.

Újítás lesz, hogy az Nvidia Shield mikrokonzol-szerű módot kap, ami a Shield Console Mode névre hallgat. Az új üzemmódnak köszönhetően a hordozható játékkonzol úgy is működhet majd, mint a nagyobb, kifejezetten televízióhoz szánt társai. Konzol módban a Shield Bluetooth alapú kontrollerrel vezérelhető, és a kézi 720P-s módhoz képest már 1080p-s módot is támogat majd - az 1080p-s streamnek egy megfelelően felszerelt PC-ről kell érkeznie, ami rendelkezik GeForce PC Streaming támogatással. Persze az új szolgáltatás használatának egyéb követelményei is vannak. Míg a 720p-s stream esetében megfelel a WiFi kapcsolat is, addig az 1080p-s streamnél már gigabites vezetékes hálózati kapcsolatra lesz szükség. Utóbbi persze csak USB-s átalakítóval oldható meg, ugyanis a Shield nem rendelkezik Ethernet porttal.

A Shield az említett konzol módban tehát 1080p-s játék stream fogadására is képes lesz, de ebben a módban a hagyományos játék- és alkalmazásfuttató funkcionalitása is használható lesz.

A Shield Console Mode és a GameStream esetében elmondható, hogy azok részei egy komolyabb erőfeszítésnek, amelynek célja, hogy az Nvidia megvethesse a lábát a játékstream piacon. A vállalat ezzel a lépéssel több GeForce videokártyát szeretne eladni, plusz a felhő alapú játékszolgáltatások szegmensének képzeletbeli tortájából is szeretne magának kihasítani egy nagyobbacska részt - utóbbi a GRID platform eladásaira gyakorolhat pozitív hatást.

További érdekesség, hogy ugyan hivatalos bejelentés egyelőre még nem érkezett, de már tudható, hogy a vállalat egy GameStream Ready minősítés bevezetésére készül, amelyet megfelelő QoS képességekkel rendelkező WiFi routereknek ítélnek majd oda, hogy megkönnyítsék a felhasználók/játékosok dolgát, amennyiben router vásárlásra kerül sor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward