Nem problémamentes az Xbox Series X rajtja

Füstölő konzol videója borzolja a kedélyeket és nem mindenkinek kapcsol be a gép.

Nem problémamentes az Xbox Series X rajtja

Az új konzolgeneráció első tagjaiként indultak útjára az Xbox Series S/X gépek, amik a Sony-val szemben egy hét előnnyel indulnak neki a piacnak. Ahogy várható volt, az első példányok szinte mindegyikét el is kapkodták a vásárlók.

Az iPon kérdésére Tóth Gábor, a Microsoft részéről megerősítette, hogy Magyarországon a megjelenés napján minden Series X gép elkelt, így nagyon elégedettek a rajttal és bár a Series S is napokon belül hiánycikké válhat, ennek ellenére a hazai ellátmány biztosított, így kéthetente biztosan kerülnek majd új gépek a boltok polcaira.

Az Xbox márka ráadásul hazánkban igazán erősnek számít, a Rise at Seven térképe szerint Magyarország az egyik olyan hely a világon, ahol az Microsoft gépei dominálnak.

Galéria megnyitása

A Series X gépek ráadásul elkezdtek fű alatt magasabb áron is elkelni, viszont semmiképpen nem érdemes csak azért többet fizetni, hogy egy Xboxhoz jussunk, hiszen a PlayStation várható készletével ellentétben tényleg pár napon belül újra elérhetővé válhat a hiányzó Xbox gép. Az új Game Pass előfizetéssel pedig tényleg egyszerű nekiindulni az új generációnak.

Viszont nem mindenkinek sikerült jól a rajt.

Az Xbox márka történetének egyik legnagyobb válsága a 3 ledes hibával volt kapcsolatos. Az első szériás PlayStation 3-as és az Xbox 360-as gépek hűtési megoldása látványosan rossz volt, hiszen szinte kizárt volt, hogy ezek a gépek sokáig húzzák ki probléma nélkül. Érdekesség, hogy abban az időben a PS3 zongora lakkos gépek is jelentős arányban semmisítették meg magukat sárga ledes hiba kíséretében, de az igazán látványos és ismert jelenséget akkor is az Xbox 360-as RROD, vagyis a Red Ring of Death hiba keltette.

Az Xbox One és a PS4 generáció szinte teljesen megúszta a túlmelegedés gondját, több verzió és napvilágot látott ezekből, de egyik sem volt igazán gondban a hűtést illetően.

Most, az új generáció már látványban is egészen mást nyújt, mint az eddig megszokott, hiszen a brutálisan erős hardverhez való hűtés megtervezésénél a Sony és a Microsoft is teljesen új alakzatokkal kezdett kísérletezni. Az első, októberi beszámolók szerint az Xbox Series X talán melegebbnek tűnik, mint a többi konzol, valójában viszont a mérések alapján teljesen normális értékeket produkál. Ennek ellenére akadhatnak gondok, néhány gép már a rajt napján megadta magát és örök álomba szenderült.

Mint minden új terméknél, így az új konzoloknál is lehetnek hibás példányok. Az internet korában viszont a hibákról és problémákról szóló hírek mindig gyorsabban és látványosabban terjednek, mint azok, amik a valós arányokat tükrözik. Jelenleg nem lehet tudni, hogy milyen kiterjedt a jelenség, lehetséges, hogy csak pár példányt érint, így messze menő következtetéseket nem lehet levonni, de a probléma létezik.

Az egyik leggyakoribb gond, amit jelentenek a gépekkel kapcsolatban, hogy nem kapcsol be. Ez személyes ismerősi körömben is megfigyelt jelenség, erről a lila kiegészítő boxban olvashatsz bővebben.

Van, akinek a lemezét kívánja mesébe illő hangokkal ledarálni az eszköz.

Jelenleg még nem megerősített, hogy valóban létező hibáról van-e szó, vagy csak hamisított videók, mindenesetre vannak olyanok, akik állítólag a klasszikus „a számítógép füsttel működik, ha a füst elszáll, a gép nem működik tovább” jelenséget figyelték meg.

Csalással előidézni a dolgot elég egyszerű, elég ha mi magunk csinálunk füstöt, amit a gép beszippant majd a tetején kitol magából.

Ez utóbbi hiba bár ismétlem, nem megerősített, hogy valós probléma lenne, máris mémeknek nyújt táptalajt.

Az ismert hibákat ez a Reddit bejegyzés kezdte összeszedni és bizony valóban akadnak olyanok, akik nem tudják emiatt használni a várt Xbox konzoljukat.

Execute order 66Az egyik gyerekkori, (ős)Xboxos barátom nem rendelte előre az Xbox Series X-et, mert úgy volt vele, biztosan lehet találni majd egyet valamelyik üzlet polcán. Igaza volt, sikerült is vásárolnia a megjelenés napján, büszkén újságolva el a telefonban, hogy viszi haza a gépet. Be is tette díszként a tv mellé és el is indította a letöltéseket. Az első játék, amit ki akart rajta próbálni a Star Wars Jedi: Fallen Order volt, ami most a közös Game Pass előfizetésünknek köszönhetően ingyen elérhető számunkra.
Fél óra játék után a gép bármilyen búcsú nélkül kikapcsolt. Közösen próbáltunk megoldást találni, gyári állapotba visszaállítani a mágikus tartsd nyomva a lemezkiadó és a szinkronizáló gombot egyszerre, majd kapcsold be a gépet módszerrel, de hiába, a fent beágyazott tweetben látható módon a gép makacsul elhallgatott és azóta se hajlandó senkivel se tárgyalni. Talán az sem kizárható, hogy a 66-os parancs áldozatává vált.

Tóth Gábornál érdeklődtünk a meghibásodásokkal kapcsolatban is. Bár személyes ismerősi körében még nem találkozott hasonló visszajelzéssel, kérdésünknek utánajárva megerősítette, hogy nem kiugró a meghibásodási arány, az első adatok alapján kijött értékek teljesen normálisnak tekinthetőek egy új terméknél.

Ha viszont valakinél probléma jelentkezne, akkor a jogszabályoknak megfelelően eljárhatsz a kereskedőnél, vagy például az internetes áruházaknál, mint amilyen az iPon.hu is, csere helyett akár el is állhatsz a vásárlástól.

A meghibásodásokkal kapcsolatban Tóth Gábor még azt fűzte hozzá, ha valakinek problémás lenne a gépe, akkor nyugodtan vegyék fel az ügyfélszolgálattal az érintettek a kapcsolatot és háztól-házig garanciával ingyen megjavítják vagy kicserélik a terméket.

Reméljük tényleg csak elszigetelt jelenségekről van szó és nem fog túl sok tulajt érinteni a probléma.

Yoshida Shuhei, a Sony Interactive Entertainment egykori nagyfőnöke, illetve jelenleg a PlayStation indie fejlesztésekért felelős vezetője az Oculus Quest 2 után már az új Xbox konzolját is megszerezte.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap