Nem az AMD processzorait használja a Google Stadia

Erre akkor derült fény, amikor az AMD a PCGamesN kérdésére elmondta, nem AMD processzorokat használ a Google Stadia.

Nem az AMD processzorait használja a Google Stadia

A Google ez elmúlt hét folyamán mutatta be játék-streamelő szolgáltatását, amely a Stadia nevet viseli. Elég sok szó esett arról, milyen felhasználói élményre, illetve milyen lehetőségekre számíthatnak a majdani előfizetők, ám azzal kapcsolatban már erősen szűkszavú volt a vállalat, hogy pontosan milyen hardverre épül a szolgáltatás mögött húzódó infrastruktúra. Az információmorzsák alapján csak annyi derült ki, hogy a hardver alapját 2,7 GHz-es magórajelen ketyegő, AVX2 támogatással ellátott processzorok adják, amelyekhez Hyper-Threading támogatás is jár. Ez a leírás első körben sok találgatásra adott okot, sokan rögtön ZEN 2 alapú megoldásra tippeltek, ám a Hyper-Threading kifejezésnek árulkodónak kellett volna lennie, hiszen ezt a kifejezést csak az Intel processzoraira szokás használni, AMD fronton ugyanis Simultaneous MultiThreading név alatt fut a technológia. Ezzel együtt még annyi derült ki, hogy a GPU szerepét egy 56 CU tömbbel ellátott, HBM2 memóriát alkalmazó megoldás tölti be, ami 10,7 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítményt nyújt.

Azóta egy picit tisztult a kép, ugyanis a PCGamesN munkatársainak megerősítette az AMD, nem az ő processzoraik dolgoznak a Google Stadia mögött húzódó adatközpontokban, azaz így már nem nehéz kitalálni, hogy csak az Intel megoldásai jöhetnek szóba – a VIA itt jelenleg egyszerűen nem tud labdába rúgni. Az persze nem derült ki, hogy pontosan milyen processzorokról van szó, a GPU-val kapcsolatban azonban sejthető, hogy egy Radeon Pro sorozatú megoldás teljesít szolgálatot a fedélzeten, méghozzá ugyanaz, ami a Google Projekt Stream kötelékét is erősítette, a Radeon Pro V340. Ennél a terméknél ugyan nem egy, hanem két GPU lapul a hűtés alatt, ezek viszont ugyanazokkal a képességekkel rendelkeznek, amelyekről a Google diája is árulkodott: 56 CU tömbbel, 16 GB-nyi HBM2-es fedélzeti memóriával és 10,7 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítménnyel. Ez a gyorsítókártya kifejezetten adatközpontokban történő felhasználásra készült, rendelkezik Multiuser GPU technológiával, hardver terén pedig a PCI-SIG SR-IOV szabványra támaszkodik.

Galéria megnyitása

Az persze mindenképpen érdekes, hogy a Stadia bejelentésekor sehol sem bukkant fel az Intel neve, még a közreműködő felek logóit tartalmazó dián sem, ami mindenképpen meglepő. A helyzet alapján azt hihetnénk, hogy a vállalat meglévő Intel processzorait „csoportosította át” az új szolgáltatás kiszolgálására, ám az akkor is magyarázatra szorul, miért tettek említést „egyedi” processzorokról. Könnyen lehet az is, hogy az első generációs platform nem lesz hosszú életű, azaz később más processzorokra áll át a vállalat, így nem látták szükségét, hogy részletezzék, milyen központi egységeket használnak jelenleg. Egyes feltevések szerint akár az EPYC második generációs kiadásai is helyet kaphatnak majd az adatközpontokban.

Egy fokkal érdekesebbek azok a feltevések, amelyek szerint az Intel maga kérte, hogy ne említsék meg a nevét a Stadia kapcsán. Hogy miért? Talán azért, mert a vállalat nem hisz a szolgáltatásban, vagy éppen azért, hogy pár hónap múlva, amikor AMD processzorokra vált a Stadia, ne kerüljön kellemetlen helyzetbe. Akármiről is van szó, egy biztos: jelenleg nem AMD processzorokat használnak a Stadia mögött húzódó adatközpontok.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap