Nagy sikert hozott az Apple M1 SoC: megduplázódtak a Mac eladások

Idén újabb termékek állhatnak át házon belül fejlesztett SoC egységre, így a forgalom is tovább növekedhet, amennyiben a felhasználók és a piac is kedvezően fogadja őket az általuk felmutatott teljesítmény alapján.

Nagy sikert hozott az Apple M1 SoC: megduplázódtak a Mac eladások

Az Apple tavaly novemberben mutatta be első olyan Mac konfigurációit, amelyek már nem Intel alapok köré épülnek, hanem az Apple új, házon belül fejlesztett, ARM architektúrát használó SoC egységére alapoznak, ami az Apple M1 nevet viseli.

A tervek szerint összesen nagyjából két esztendőre lesz szükség, míg a teljes Mac kínálat át nem áll az x86-os Intel processzorokról az ARM alapú, saját igények szerint fejlesztett SoC egységek köré, a folyamat pedig jelenleg is gőzerővel zajlik. Ennek következő felvonása az lesz, hogy a nagyobb teljesítményű Mac konfigurációk fedélzetén is megjelenik egy ARM alapú SoC, ami várhatóan az M2 nevet viseli majd – természetesen már érkeztek is pletykák vele kapcsolatban az elmúlt hónapok folyamán.

Az M1 SoC teljesítménye mindenképpen meggyőző, illetve az energiahatékonysága is parádés, így nem túl meglepő, hogy sokan rajonganak a vele felszerelt újdonságokért. Egyes feladattípusok során, illetve egyes tesztekben az M1 SoC még a több maggal rendelkező AMD RYZEN és Intel Core sorozatú processzorokat is felül tudja múlni, igaz, több olyan felhasználási mód is van, amelyekben viszont utóbbiak a jobbak.

Akár szimpatizálunk az Apple ARM alapú SoC egységével, akár nem, egy tényt nem lehet tőle elvitatni: hatalmas segítséget nyújtott abban, hogy a Mac konfigurációk szállítási mutatói óriási mértékben növekedjenek. Ez az óriási mérték éves szinten 111%-ot tesz ki, azaz több, mint duplájára nőtt a leszállított Mac-ek mennyisége. Ekkora növekedést egyéb gyártó nem produkált – a második helyezett Acer is csak 73%-os növekedést tudott elérni, ami igazából egy rendkívül szép eredmény.

Galéria megnyitása

Természetesen ebben a mennyiségben az Intel alapú példányok szállításai is benne foglaltatnak, hiszen a teljes átállásig egyszerre lesznek forgalomban az ARM és Intel alapú termékek, sőt, akár még újabb Intel alapú modellek is érkezhetnek, például akár a Mac Pro esetében is, ahogy arra a korábbi pletykák már rávilágítottak.

Az M1 SoC egységgel rendelkező Mac-ek népszerűsége csak megerősítheti az Apple vezetését abban, hogy jó az irány, jó döntést hoztak akkor, amikor az Intelnek hátat fordítva saját, ARM alapokon nyugvó SoC egységek fejlesztésébe kezdtek, ezek ugyanis meglehetősen jól fogynak a piacon. A következő ARM alapú SoC még idén megjelenhet és vele együtt több újabb termékkategóriában mehet végbe az ARM-re történő átállás. Az új SoC egységeket egyre több szoftver támogatja, hála a fejlesztőknek, így egyebek mellett a Capture One, az Affinity és az Adobe is felszállt már az ARM architektúrát használó Mac-ek vonatára.

Ezzel egy időben az új macOS is próbál kedvezni az ARM SoC egységet használó modelleknek, ugyanis egyes új funkciók csak ezeken a termékeken lesznek elérhetőek, Intel processzorral szerelt társaikon nem. Az ARM architektúra idővel egyre szélesebb rétegek számára válhat vonzóvá Apple fronton, ahogy a hagyományosan nagyobb teljesítményt kínáló modellek is átállnak ARM SoC egységekre, ezáltal ez a platform egyre versenyképesebbé válhat a Windows operációs rendszerrel és x86-os alkalmazásokkal rendelkező ökoszisztémához képest.

Az Apple jelenleg 15,84%-os piaci részesedéssel rendelkezik az operációs rendszerek szegmensében, azaz a macOS jelenleg a második legnépszerűbb operációs rendszer a piacon.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap