Egy új korszak hajnalán – Bemutatkoztak az első ARM alapú Apple Mac-ek

Az Apple korábban megígérte, még idén bemutatkoznak az Apple Silicon köré épített Mac-ek. A legutóbbi Apple eseményen erre sor is került, ám nem egy, hanem rögtön három újdonság is előkerült.

Egy új korszak hajnalán – Bemutatkoztak az első ARM alapú Apple Mac-ek

Bátor lépés, aminek óriási siker éppúgy lehet a vége, mint hatalmas bukás

Az Apple megtartotta nagy eseményét, amelyet jó előre beharangoztak, és amellyel kapcsolatban már mi is írtunk korábban. Ahogy várható volt, ezúttal a következő generációs Mac konfigurációk kapták a főszerepet, természetesen Apple Silicon alapokra támaszkodva, ám ezúttal nem csak egy, hanem rögtön három újdonság is bemutatkozott: egy MacBook Air, egy MacBook Pro és egy Mac Mini.

Mindannyian az új, M1 kódnévre keresztelt SoC egységet alkalmazzák, ami a lehető legjobb energiahatékonyságot és a lehető legjobb teljesítményt ötvözi, hála annak, hogy a fejlesztőcsapat mindent házon belül tud fejleszteni, illetve optimalizálni, ami igen komoly eredményekhez vezet, ahogy az az alábbi összefoglalóból is kiderül majd. Elöljáróban annyit azért leszögeznénk, hogy az állításokat érdemes távolságtartóan kezelni, hiszen a tényleges sebességekről majd csak az első független tesztek rántják le a leplet, azokból derül ki igazán, mennyire sikerült összehangolni az új ökoszisztémát, vagyis a szoftvereket a frissen fejlesztett hardverrel.

Rögös út vezetett idáig, de most megtették az első, meglehetősen nagy lépéseket

Az Apple fejlesztőcsapata az elmúlt évek során rengeteg munkaórát fordított arra, hogy elkészítsék a vállalat első olyan ARM alapú SoC egységét, ami elegendő CPU és GPU teljesítménnyel bír ahhoz, hogy idővel leválthatóak legyenek vele az Intel platformjai, processzorai és integrált videó vezérlői. Hogy a videokártyát alkalmazó termékekkel mi lesz? Ez egyelőre rejtély, hiszen a teljes átállás két évet vesz igénybe, az első lépések azonban az integrált GPU-t tartalmazó konfigurációkkal kezdődnek – még egy picit várni kell a következő generációs, Apple Silicon alapokon nyugvó Mac Próra.

Galéria megnyitása

A vállalat az első hullámban érkező Apple Silicon alapú konfigurációkat egyetlen egy saját fejlesztésű SoC egységgel szolgálja ki, ez pedig nem más, mint a 16 milliárd tranzisztorral szerelt M1. Az új SoC elsősorban az alacsony fogyasztás mellett üzemelő, hordozva is használható eszközökhöz készült, azaz erősen valószínű, hogy a nagyobb teljesítményt igénylő asztali modellek egy másik, sokkal erősebb fejlesztést kapnak.

Galéria megnyitása

Az M1 esetében összesen 8 mag áll rendelkezésre, természetesen big.LITTLE dizájn szerint, azaz négy nagy teljesítményű, valamint négy energiatakarékos példány lapul a fedélzeten. A 4 nagy teljesítményű maghoz 192 KB-nyi utasítás-, illetve 128 KB-nyi adat-gyorsítótár, valamint 12 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótár tartozik, míg az energiahatékonyságra hangolt másik kvartett 128 KB-nyi utasítás- és 64 KB-nyi adat-gyorsítótárat használhat, egy 4 MB-os saját L2 gyorsítótárral megtámogatva.

Galéria megnyitása

A processzor-részleggel kapcsolatban az Apple azt állítja, hogy ez a processzor most a világ legjobb megoldása teljesítmény/fogyasztás hányados tekintetében: egy 10 W-os TDP keretet alapul véve, ami a MacBook Air esetében releváns példa, az M1 lényegében kétszer jobb teljesítményt nyújt, mint a legfrissebb, hasonló TDP osztályba sorolt konkurensek. A teljesítmény/fogyasztás arány mindent egybe véve 3x jobb, mint az eddigi megoldásoké.

Galéria megnyitása

Az M1 fedélzetére természetesen egy iGPU is került, ami ebben az esetben maximum 8 maggal, vagyis 128 feldolgozó egységgel rendelkezik. Ez az egység egyidejűleg akár közel 25 000 szál kezelésére is képes, egyszeres pontosságú számítási teljesítménye 2,6 TFLOp/s, de az is beszédes, hogy 82 gigatexel/s, illetve 41 gigapixel/s feldolgozóképességgel büszkélkedik.

Az új iGPU a legfrissebb laptop processzorral összehasonlítva 2x jobb teljesítményt nyújt iGPU terén, ugyancsak a 10 W-os TDP kategóriát alapul véve. Az új iGPU az Apple szerint a világ leggyorsabb integrált grafikus vezérlője, ami azért talán egy kicsit merész kijelentés lehet – az összehasonlítási alapot nem árulták el.

Galéria megnyitása

A CPU és az iGPU részleg mellé egy 16 maggal ellátott Neural Engine is társul, ami a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok gyorsítására képes, de ebbe a munkavégzésbe a maximum 8 maggal rendelkező iGPU is besegíthet, feladattól függően. Említést érdemel még a legfrissebb Secure Enclave, ami a rendszer biztonságáról gondoskodik, valamint a fejlett képfeldolgozó processzort, az egységesített memória-architektúrát, valamint a média kódoló és dekódoló egységet sem szabad kifelejteni a sorból.

Galéria megnyitása

A hab a tortán a Thunderbolt/USB4 támogatás. Az egységes memória-architektúra jóvoltából a CPU és a GPU esetében nincs szükség másolgatásra, ha adat-hozzáférésre van szükség, ami segít a sebesség, illetve az energiahatékonyság javításában.

A biztonságról gondoskodó alrendszer automatikus, nagy teljesítményű adattitkosítással dolgozik, hardveresen ellenőrzött biztonságos rendszerindítást tesz lehetővé, valamint a macOS-t is védi, valós időben.

Galéria megnyitása

Az új SoC egységre már felkészítették a Big Sur operációs rendszert, a macOS új verzióját, ami számos előnyt kínál. A rendszer az előadáson elhangzottak szerint 1,9x reszponzívabb Safari terén, mint az előző generációs megoldások, lényegében az iPhone-hoz hasonlóan azonnal felébred, ahogy a notebook fedelét felnyitjuk. A Safari mellett a növekvő akkumulátoros üzemidőről is szó esett, ami a jobb energiahatékonyság következménye.

A szoftverfejlesztő csapat az Apple alkalmazásokat is kezelésbe vette, így ezek már optimálisan futnak az M1-es SoC egységgel ellátott konfigurációkon. Készülnek úgynevezett univerzális alkalmazások is, amelyek egy csomagban tartalmazzák az Apple Silicon-ra és az Intel processzorokra optimalizált kódot, így ha ezeket letöltjük, garantáltan működnek majd mindkét ökoszisztémában, ahogy kell.

A Big Sur operációs rendszer jóvoltából az M1 alapú Mac-eken az x86-os alkalmazások is futnak majd, hála a Rosetta 2 emulációnak, ráadásul ezek között számos olyan szoftvert találhatunk, amelyek az M1 alapú rendszereken gyorsabban futnak, mint az eddigi Intel alapúakon. További jó hír, hogy az egyedi SoC, illetve a Big Spur segítségével akár az iPhone és az iPad alkalmazások is futhatnak az m1 alapú Mac-eken, azaz sokkal több lehetőség nyílik a felhasználók előtt, sokkal több alkalmazást érhetnek majd el az új Mac-eken, mint eddig.

No de elég a karakterekből, lássuk inkább azt, milyen konfigurációkkal indul az Apple új korszaka Mac-fronton.

Így fest az Apple Silicon köré épített Mac-ek első hulláma

Galéria megnyitása

Az Apple most három új konfigurációról rántotta le a leplet, de az elkövetkező időszakban egyéb termékcsaládok is áttérnek a házon belül fejlesztett hardverre. Érdekes lesz látni, hogy az iMac és a Mac Pro család esetében hogyan kivitelezik majd az átállást, ám ez majd egy későbbi összefoglaló témája lesz, most inkább koncentráljunk a frissen bejelentett trióra.

MacBook Air

Elsőként a MacBook Air mutatkozott be, ami a szokásos 13,3 hüvelykes képátlójú IPS panelt kapta, természetesen 2560 x 1600 pixeles natív felbontás mellett. A kijelző 400 nit fényerősséggel, illetve True Tone Technológiával érkezik, extraként pedig P3 lefedettséggel is rendelkezik. A ház a gyártói weblap alapján nem változott sem méretben, sem dizájnban az Intel alapú konfigurációkéhoz képest, ám belül már teljesen más hardver lapul, hiszen az Intel processzort egy M1 SoC egységre cserélték.

Galéria megnyitása

Ez a SoC az olcsóbb modellnél 8 processzormaggal és 7 GPU maggal rendelkezik, míg a drágábbnál már 8 processzormag és 8 GPU mag áll rendelkezésre. A 999 dolláros változat csak 8 GB-nyi memóriával és 256 GB-os SSD-vel érkezik, míg az 1249 dolláros az erősebb iGPU mellett extraként még egy 512 GB-os SSD-t is kap.

Az SSD ráadásul kétszer gyorsabbnak ígérkezik, mint az, amit az előző modellnél használtak.Arról még nincs információ, órajelek terén lesznek-e különbségek a CPU és az iGPU részlegek között au egyes modelleknél. A vezeték nélküli kommunikációban WiFi 6 és Bluetooth 5.0-s vezérlő segít.

Galéria megnyitása

Mivel a ház nem változott, most is két darab Thunderbolt portot és egy 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozót kapunk. A Thunderbolt portok USB4, USB 3.1 Gen2, illetve Thunderbolt 3 támogatással egyaránt rendelkeznek. Az alapfelszereltség része lesz a háttérvilágítással ellátott billentyűzet, az Ambient Light Sensor, plusz a Force Touch érintőpad is, de a Touch ID-ről sem kell lemondanunk. A FaceTime HD kamera most is jár, de ez még mindig nem 1080p-s. A sztereó audió rendszer mellett három beépített mikrofonra is számíthatunk, a Thunderbolt portokon keresztül pedig egy darab 6 K-s 60 Hz-es monitor meghajtására is lesz lehetőség.

A hűtés ebben az esetben passzív, azaz ventilátorzajra nem kell számítani. A jobb energiahatékonyságnak köszönhetően a vezeték nélküli webböngészés akár 15 órán át is tarthat egyetlen teljes akkumulátortöltéssel, míg videónézés esetén akár 18 órányi üzemidőre is számíthatunk, ami a korábbinál pont hat órával hosszabb. Az élő konferenciabeszélgetések alkalmával kétszer hosszabb akkumulátoros üzemidőt tud az új modell, mint a régi.

Galéria megnyitása

A marketing szerint az új processzor jóvoltából ez a modell 3,5x gyorsabb lesz előző generációs társánál, míg GPU terén már 5x-ös lesz az előrelépés. Szerintük az új MacBook Air 3x gyorsabb, mint a legtöbbet eladott Windows alapú notebook azonos kategórián belül, sőt, a PC-s laptopok 98%-ánál is gyorsabb az újdonság.

MacBook Pro 13,3"

A második Mac, amely házon belül fejlesztett SoC egységgel büszkélkedhet, a 13,3 hüvelykes kijelzővel ellátott MacBook Pro, ami az Intel alapú változattal azonos házat kapott, így a csatlakozók száma és elhelyezkedése is egyforma. Az elegáns ház azonban egy M1-es SoC egységet rejt, ami ezúttal is egy 2560 x 1600 pixeles natív felbontású IPS panelt hajt meg. Az 500 cd/m2-es maximális fényerősség, a P3 lefedettség, illetve a True Tone Technology természetesen szintén a kínálat részét képezi.

Galéria megnyitása

Az M1-es SoC rögtön kétféle változatban is elérhető lesz: az olcsóbb, azaz 1299 dolláros MacBook Pro esetében 8-ból csak hét iGPU mag áll majd rendelkezésre, míg a drágább, 1499 dolláros modellnél már mind a 8 iGPU mag elérhető lesz, a 256 GB-os SSD-t pedig egy 512 GB-os verzióra cserélik.

Az SSD szintén átesett némi fejlődésen, így gyorsabb lesz az előző generációs kiadásokhoz képest, ám a javulás mértékét nem számszerűsítették. Annyi biztos, hogy az SSD opciók között 1 TB-os és 2 TB-os is lapul. Az egységes rendszermemória kapacitása alap esetben 8 GB, de ezt 16 GB-ig bővíteni lehet majd – ezúttal is a vásárlás alkalmával kell dönteni, későbbi bővítésre nem lesz mód.

Galéria megnyitása

A csatlakozók között két darab Thunderbolt port és egy 3,5 milliméteres Jack Audió port sorakozik. A Thunderbolt portok USB4, USB 3.1 Gen2 és Thunderbolt 3 támogatással egyaránt rendelkeznek majd, az USB-s eszközökhöz azonban adapterek kellenek majd, vagy éppen egy dokkoló, ha nem USB-C portra kapcsolódnak.

A megszokott Touch Bar, a Touch ID érzékelő és az Ambient Light Sensor szintén a kínálat részét képezi, csak úgy, mint a Force Touch érintőpad és a szokásos billentyűzet is. A vezeték nélküli kommunikációt 802.11ax WiFi vezérlő és Bluetooth 5.0-s vezérlő segíti, de a FaceTime HD kameráról sem kell lemondanunk, csak úgy, ahogy a minőségi sztereó audió rendszerről, illetve a három beépített mikrofonról sem, amelyek stúdió minőséget kínálnak. A webkamera sajnos még mindig 720p-s, ám az M1-es SoC új képfeldolgozójának köszönhetően jobb lesz a képminősége, még gyenge fényviszonyok mellett is.

Galéria megnyitása

A MacBook Pro aktív hűtéssel érkezik, az előző modellhez képest 2,8x jobb processzorteljesítményt, illetve 5x jobb GPU teljesítményt tud felmutatni, valamint akkumulátoros üzemidő terén is fejlődött. Az Apple mérései szerint 17 órányi vezeték nélküli webböngészésre, illetve 20 órányi videónézésre lehet számítani – utóbbi érték pont 10 órával több, mint amit megszokhattunk.

Mac Mini

Végül, de cseppet sem utolsó sorban egy asztali Mac is megjelenik az M1-es SoC támogatásával, ez pedig nem más, mint a Mac Mini. A ház ebben az esetben sem változott dizájn, illetve kialakítás terén, a hardver viszont megújult.

Galéria megnyitása

Az M1-es SoC mindkét változat esetében 8 CPU maggal és 8 GPU maggal rendelkezik, így az olcsóbb és drágább Mac Mini között csak SSD tárhely terén lesz különbség. A 699 dolláros modell, amely az előző generációs kiadáshoz képest 100 dollárral olcsóbb lesz, csak egy 256 GB-os SSD-t kap, míg a 889 dolláros verzióhoz 512 GB-os SSD-t kapunk – ezek helyett akár 1 vagy 2 TB-os SSD is kérhető lesz. A rendszermemória 8 GB, de igény szerint 16 GB-ot is kérhetünk a vásárlás alkalmával, későbbi bővítési lehetőségről nem esett szó.

Galéria megnyitása

Az aktív hűtéssel rendelkező Mac Mini két darab Thunderbolt/USB, két USB-A (5 Gbps), egy HDMI 2.0, egy GbE, illetve egy 3,5 milliméteres Jack Adió csatlakozót kapott. A Thunderbolt portok jóvoltából egy 6K-s felbontású, 60 Hz-es monitor meghajtására is van mód, míg a HDMI 2.0-s videó kimenet egy 4K-s felbontású, 60 Hz-es képfrissítési rátájú kijelzőt fogad. A beépített hangszóróval is felvértezett apróságból nem hiányzik a WiFi 6 és a Bluetooth 5.0-s vezérlő sem.

Galéria megnyitása

Természetesen az összes új Mac a macOS legfrissebb kiadásával érkezik (Big Sur), kereskedelmi forgalomban pedig hamarosan, a következő hét folyamán felbukkanhatnak a fentebb már említett listaárakon. Aki lemaradt az eseményről, az alábbi videó jóvoltából utólag is átélheti a show hangulatát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap