Minden eddiginél gyorsabb 5G modemmel állt elő a Huawei

A Balong 5000 elképesztő tempóra lesz képes, rendkívül összetett, és nem kizárólag okostelefonokban fog felbukkanni.

Minden eddiginél gyorsabb 5G modemmel állt elő a Huawei

A Huawei az elsők között mutatott be korábban 5G modemet a Balong 5G01 személyében még tavaly, most pedig megérkezett a vállalat továbbfejlesztett megoldása, a Balong 5000. A fejlesztőknek több szempontból is sikerült javítania a lapkán, de a legfontosabb az, hogy ez már nem kizárólag egy 5G támogatást nyújtó megoldás, így szélesebb körben lehet majd felhasználni, és olcsóbb konfigurációk alkothatóak vele.

Huawei Balong 5000

A Balong termékcsalád legfrissebb tagjánál azt emelte ki elsősorban a Huawei, hogy ez a világon elsőként magába foglalja az 5G mellett a 4G LTE, a 3G HSPA és még a 2G hálózati támogatást is, szóval nagyon összetett chipről beszélhetünk. Ez azért jó, mert így egyrészt minden hálózati kommunikációért ez felelhet, másrészt egymagában bevethető olyan helyen, ahol egyáltalán nincs mobil hálózati egység, nem kell mellé egy külön modem az egyéb infrastruktúrák támogatásának biztosítására. Az viszont nem változott a Balong 5G01-hez képest, hogy nem integrálható rendszerchipbe, szóval erre még várni kell.

Galéria megnyitása

Természetesen az nem meglepő már itt, hogy a 6 GHz alatti frekvenciatartományban és a milliméteres hullámokon (mmWave) is jól fogja érezni magát az egység. Ahhoz viszont, hogy a lehető legjobb teljesítményét tudja nyújtani, mindenképpen a mmWave hálózatokra lesz szüksége, ugyanis ebben az esetben már 6,5 Gbps-os letöltési sebességet is képes lesz felmutatni az egység, míg a 6 GHz alatti sávokon „csak” 4,8 Gbps-ra lesz képes. Arról sajnos nem szólt a fáma, hogy a feltöltés során mire lehet számítani, de valószínűleg akkor sem fog túlzottan lassúnak bizonyulni az új fejlesztés, ha adatok online tárolóra mentéséről lesz szó. A Huawei a modem bemutatója alatt többször is a Snapdragon X50-nel vetette össze a Balong 5000-et, és azt állítja, azonos körülmények között akár kétszer gyorsabb tempót is nyújthat az általa fejlesztett megoldás, pedig a Qualcomm terméke csak az 5G-re koncentrál, mást nem támogat. (Persze mivel a kínaiak saját méréseiről van szó, így azért ezeket érdemes fenntartással kezelni.)

Galéria megnyitása

A Huawei elmondása alapján abban is az első lehet a Balong 5000, hogy egymagában támogatja az SA (standalone) és az NSA (non-standalone) hálótati architektúrákat az 5G égisze alatt. Szóval itt nem okoz gondot az, ha egy területen még a 4G LTE fog dominálni, a rendszer simán fog váltani a különböző hálózatok között annak megfelelően, hogy éppen az adott esetben melyikkel jár jobban. És ezen a ponton rámutatott arra a Huawei, hogy az SA hálózatokat a Snapdragon X50 nem támogatja. Ezen felül pedig még egy elsőséget behúzott a modem azzal, hogy már biztosít V2X (Vehicle to Everything) támogatást a kommunikáció során, ami a járművekben való használatot is lehetővé teszi. A Balong 5000 képes lesz nagyon alacsony késleltetés mellett kiemelkedően megbízható kapcsolatot létesíteni.

A vállalat az is kiemelte, hogy a HiSilicon Kirin 980 rendszerchipet minden gond nélkül össze lehet majd házasítani az újdonsággal, szóval a már elérhető csúcslapkát és a teljesen friss Balong 5000 modemet felhasználva létre lehet majd hozni 5G hálózati támogatást biztosító okostelefont – esetleg táblagépet. Ennek kapcsán érdekesség, hogy korábban a Qualcomm magabiztosan nyilatkozta, hogy az idei évben csak az általa gyártott modemekkel kerülnek majd a boltokba 5G-s mobilok, de a Huawei mostani bejelentése alapján nagyon úgy fest, hogy ez nem így fog alakulni, és lesz riválisa a Qualcommnak, méghozzá nem is akármilyen, ha az új modem úgy teljesít, ahogy azt a cég most előre vetítette.

Galéria megnyitása

Huawei 5G CPE Pro

A Huawei a bemutató alkalmával az első terméket is leleplezte, ami a Balong 5000-re fog épülni, azonban ez nem egy mobiltelefon lett, hanem egy otthoni hálózati berendezés. A Huawei 5G CPE Pro egy végfelhasználók számára megvásárolható készülék, mellyel be lehet majd csempészni a lakásokba az 5G nyújtotta hatalmas sávszélességet Wi-Fi-n szétosztva. A vállalat a rendezvényen demonstrálta is, hogy mire képes a különleges szerkezet, és 3,2 Gbps-os letöltési sebességet ért el élőben, ami ugyan elmarad a Balong 5000 és így a Huawei 5G CPE Pro maximális teljesítményétől, de panaszra aligha ad okot.

Galéria megnyitása

A rugalmas hálózati támogatással szolgáló eszköz a cég szerint olyan felhasználói élményt nyújt majd, amivel korábban nem lehetett számolni. Ezen a szinten már kevesebb mint egy perc leforgása alatt lehet letölteni HD filmeket, és minden gond nélkül streamelhető akár 8K-s felbontású felvétel is. A Wi-Fi 6 technológiát (korábban ugye ez volt a 802.11ax) is megkapta a Huawei 5G CPE Pro, ezáltal akár 4,8 Gbps-os tempót is képes biztosítani ideális esetben. És van itt még Huawei HiLink protokoll is, ami ennél a szerkezetnél találkozik először az 5G hálózati támogatással.

A bejelentést követően Richard Yu, a Huawei első embere még azt is elmondta, hogy a vállalat a Mobil Világkongresszuson a kamerák kereszttüzébe állít majd olyan okostelefont, ami már 5G hálózati modemmel lesz felvértezve. Sőt mi több, a szakember azt is hozzátette, hogy a készülék hajtogatható kialakítású lesz, szóval különleges megjelenítővel és kialakítással szolgál majd azon túl, hogy támogatja az új generációs hálózatot. A cég ez alapján megpróbál mindent egy testbe sűríteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap