Qualcomm: Több tucat 5G-s eszköz érkezik idén

A CES-en több érdekességet is elmondott az 5G kapcsán a chipdizájner.

Qualcomm: Több tucat 5G-s eszköz érkezik idén

A Qualcommnak úttörő szerepe lesz az 5G elterjedésében, ezt persze lényegében már évek óta lehet tudni, hiszen ahogy azt a CES-en is elmondta a vállalat, lényegében már a 2000-es években elkezdett olyan fejlesztéseken dolgozni, amik az új generációs hálózattal kapcsolatosak, régóta rendelkezik működő 5G modemmel, és a hamarosan debütáló Snapdragon X50 is több mint 2 éve lett bejelentve. De mire érdemes számítani 2019-ben ezen a fronton?

A piacvezető chipdizájner örömmel emelte ki a Las Vegasban tartott eseményén, hogy előre láthatólag legalább 30, de akár ennél is több olyan készülék fogja meglátni a napvilágot idén, amiben az általa előállított 5G modem teljesít majd szolgálatot. Ezúttal konkrét gyártókat nem említett a cég, de biztosak lehetünk abban, hogy szinte minden nagyobb vállalatnak a kínálatában meg fognak jelenni 2019-ben az új generációs hálózatot támogató készülékek.

A Qualcomm közleményéből arra a követeztetésre juthatunk, hogy csak a felsőkategóriás termékeknél lehet idén 5G támogatásra számítani. A cég úgy fogalmaz, hogy a partnerei világszerte a Snapdragon 855 mobilplatformot fogják használatba venni az egyébként különálló Snapdragon X50 5G hálózati modemmel karöltve, ha támogatni akarják ezt az újítást. És emellett még a saját érdemeként azt is igyekezett kihangsúlyozni, hogy az összes OEM szinte minden készülékénél a Qualcomm RF Front End (RFFE) megoldása lesz alkalmazva – tehát csak néhány kivétel lesz, ahol más rádiós egység bukkanhat fel.

Galéria megnyitása

A Snapdragon 855 egyébként a világon az első olyan rendszerchip okostelefonok számára, ami teljes mértékben támogatja az 5G hálózatok kihasználását, ezzel együtt a 6 GHz alatti és a mmWave frekvenciatartományok alkalmazását is, a lehető legjobb élmény elérése érdekében. A Snapdragon X50 modem révén megfelelően kiépített infrastruktúra mellett nagyon alacsony késleltetést, és akár több gigabites sávszélességet lehet majd elérni az 5G-s termékekkel.

„Úgy hisszük, hogy minden olyan 5G-s mobil eszköz, ami 2019-ben fog bemutatkozni, a Qualcomm Technologies által létrehozott 5G megoldásra fog épülni.” – mondta el a CES-en Cristiano Amon, a vállalat elnöke.

Ez a kijelentés annyiban különösen érdekes, hogy azt feltételezi, hogy az Apple-höz hasonlóan Huawei sem fog 5G-s eszközzel előrukkolni az idei évben – vagy a Qualcomm mobilplatformját használja majd ehhez, de erre nem sok esélyt látunk az elmúlt évekből kiindulva. Meglehet tehát, hogy a Kirin chipek ebben az évben még nem fognak 5G modemmel társulni, ez pedig eléggé komoly érvágás lenne a Huawei számára, de persze az is benne van a pakliban, hogy a Qualcomm tévedni fog ebben.

Végül elmondta még a vállalat, hogy Észak-Amerikában, Európában, Japánban, Dél-Koreában, Ausztráliában és Kínában is próbára lehet majd tenni 2019 elejétől az 5G hálózatokat, szóval ezeken a területeken lesz biztosított infrastruktúra és hozzá megfelelő készülék is. Az viszont egyelőre nem derült ki, hogy az első 5G támogatással is szolgáló mobilt ki fogja piacra dobni, de a Lenovo már készen áll az első Snapdragon 855 mobilplatformra épülő termékével, a Z5 Pro GT-vel, szóval neki látszólag csak karnyújtásnyira van ez.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap