Shop menü

MICROSOFT: AKI ELŐFIZET, 2025 OKTÓBER 14-E UTÁN IS KAPHAT KRITIKUS BIZTONSÁGI FRISSÍTÉSEKET WINDOWS 10 ALATT

Az éves előfizetés keretén belül továbbra is biztonságban lesznek a Windows 10 alapú rendszerek, és az opció nemcsak az üzleti felhasználók, hanem az átlagfelhasználók számára is elérhető lesz.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Microsoft: aki előfizet, 2025 október 14-e után is kaphat kritikus biztonsági frissítéseket Windows 10 alatt

A Microsoft Windows fejlesztőcsapata folyamatosan dolgozik azon, hogy a Windows 11 minél vonzóbb legyen a felhasználók számára, így a régebbi Windows operációs rendszerekről egyre többen térhetnek át a modern szoftverre. A felhasználók többsége a jelek szerint még mindig a Windows 10-nek szavaz bizalmat, igaz, a Windows 11 felhasználói bázisa is egyre növekszik, ám a szigorú rendszerkövetelmények alighanem sokakat távol tartanak az új operációs rendszertől.

A Microsoft tervei szerint már csak 2025. október 14-ig érkezhetnek biztonsági frissítések és kritikus frissítések a 2015-ben piacra dobott Windows 10-hez, az eredeti tervek szerint ezt követően már nem lesz biztonságos az operációs rendszer használata. A Microsoft azoknak, akik valamilyen okból mégis a Windows 10 mellett döntenek, egy új lehetőséget kínál fel a nem is oly távoli jövőben: előfizetés keretén belül továbbra is kaphat biztonsági frissítéseket és kritikus frissítéseket az adott operációs rendszer.

Hasonló már a Windows 7 esetében is rendelkezésre állt az Extended Security Update keretén belül, ám az akkori előfizetéses rendszer csak az üzleti felhasználók és a vállalkozások számára volt elérhető, átlagfelhasználók hivatalosan nem élvezhették az általa kínált előnyöket. Ezt az opciót a Windows 8 és 8.1 operációs rendszerek esetében már üzleti felhasználók számára sem tették elérhetővé, a két említett operációs rendszer életciklusát nem hosszabbították meg ilyen módon. A Windows 10 esetében ismét elérhető lesz az ESU, ám gyökeresen megváltozik az elérhetősége, ugyanis a Microsoft hivatalos tervei szerint az Extended Security Update program 2025. október 14-e után nemcsak az üzleti felhasználók, hanem az átlagfelhasználók számára is elérhető lesz.

Galéria megnyitása

Az ESU keretén belül az éves előfizetéses modellt választók továbbra is kapnak majd frissítéseket Windows 10 alatt, azaz garantálható lesz a rendszer biztonsága 2025. október 14-e után is, legyen szó biztonsági résekről, sebezhetőségekről, vagy éppen a biztonságot veszélyeztető hibákról. Nagyon fontos leszögezni, hogy a szóban forgó előfizetéses modellen keresztül csak és kizárólag biztonsági frissítések érkeznek, funkcióbővítő frissítőcsomagokra és újításokra nem számíthatnak a felhasználók.

A Microsoft csapata azt még nem árulta el, hogy az előfizetés éves összege pontosan hogyan alakul az átlagfelhasználók és az üzleti felhasználók számár, valamint azt sem részletezték, pontosan hány évig él a program a Windows 10 operációs rendszer 2025. október 14-i kivezetését követően. Mivel az ESU program jellemzően 3 évvel tolja ki egy adott operációs rendszer életciklusát, alighanem ezúttal is ez lesz a helyzet.

Érdekesség, hogy a vállalat egy speciális opciót is kínál az üzleti felhasználók számára, ami a Windows 365 integráció köré épül. Azon Windows 10 alapú rendszerek, amelyek alapból nem teljesítik a Windows 11 minimális rendszerkövetelményeit, képesek lesznek a Windows 11 felhőn keresztül történő streamelésébe. Az új opciót használó rendszerek automatikusan részt vesznek majd a fentebb részletezett Windows 10 Extended Security Update programban a Windows 365 előfizetés részeként. Ezt a szolgáltatást átlagfelhasználó számára nem teszik elérhetővé.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére