Shop menü

HOLNAP VÉGLEG VÉGET ÉR A WINDOWS 7 KITERJESZTETT TÁMOGATÁSA, ÉS A WINDOWS 8.1 TERMÉKTÁMOGATÁSI CIKLUSA IS

A Windows 7 végleg nyugdíjba vonul, és a Windows 8.1 is követi.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Holnap végleg véget ér a Windows 7 kiterjesztett támogatása, és a Windows 8.1 terméktámogatási ciklusa is

A Microsoft korábbi döntése értelmében 2023. január 10-én befejeződik a Windows 7 és a Windows 8.1 hivatalos terméktámogatása, igaz, a Windows 7 esetében az átalagfelhasználók számára már 2020. január 14-én eljött ez az idő, azóta a kiterjesztett frissítőprogram érhető csak el mindazon – főként üzleti – felhasználók számára, akik megvásárolták az Extended Security Update módot.

A Windows 7 holnaptól kezdve az ESU programon keresztül sem nem kap többé terméktámogatást, sem biztonsági frissítést, sem szoftveres javításokat, azaz végleg „elengedi a kezét” az egyik legnépszerűbb Windows operációs rendszernek a Microsoft. Érdekesség, hogy a Windows 7 a statisztikák szerint 2021 októberében még nagyjából 100 millió eszközön futott, ami abszolút nem elhanyagolható mennyiség.

A Windows 8.1 esetében a hivatalos terméktámogatás holnap jár le, ám ezt követően sajnos nem biztosítanak kiterjesztett támogatási időszakot az üzleti felhasználók számára. Nem úgy mint a Windows 7 esetében korábban, ott ugyanis rendelkezésre állt a fent említett ESU program, így a résztvevők Windows 7 alatt maradva nyerhettek még egy kis időt arra, hogy megtervezzék, hogyan és mikor állnak át modernebb operációs rendszerre, közben pedig védett maradt a vállalati infrastruktúra is. A Windows 8.1 alatt ilyen opció már biztosan nem lesz.

Galéria megnyitása

A Windows 7, a Windows 8.1 és a Windows XP alapú konfigurációk száma a Lansweeper tavalyi felmérése szerint október folyamán még magasabb volt, mint a Windows 11 alapúaké, ám ez a trend mára már megfordult, legalábbis a StatCounter adatai ezt mutatják. Hírünk írásakor a Windows operációs rendszerek között 0,48% volt a Windows XP, 0,67% a Windows 8, 2,59% a Windows 8.1, 11,18% a Windows 7, 16,93% a Windows 11 és 68,01 a Windows 10 aránya globálisan.

A Microsoft azt ajánlja mindazok számára, akik még Windows 7 vagy Windows 8.1 operációs rendszert használnak, frissítsenek modernebb Windowsra, amennyiben erre a hardver lehetőséget ad – ha nem, akkor szerezzenek be egy Windows 11 alapú PC-t, hogy továbbra is biztonságban lehessenek. A terméktámogatás nélküli operációs rendszerek futtatása sok kockázatot rejt: védtelenebbek a vírusokkal és a támadókkal szemben, nem kapnak javítást a szoftveres hibákra és a biztonsági résekre, valamint sokszor már az újabb szoftverek sem futnak rajtuk.

A Google Chrome esetében például már csak idén február 7-ig érkezik frissítés a Windows 7 és a Windows 8.1 alapú rendszerekhez, utána már sem új funkciókat, sem biztonsági frissítéseket nem kapnak ezek a rendszerek. A régi operációs rendszerekhez az utolsó Microsoft Edge verzió is megérkezik, a 109-es, utána az a webböngésző sem frissül rajtuk többé, azaz egyre kockázatosabb lesz a rendszerek használata, már ami a biztonságot illeti.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére