Shop menü

METEOR LAKE PROCESSZOROK MILLIÓIT SZÁLLÍTHATJA LE JÖVŐRE AZ INTEL, FELBUKKANT AZ EGYIK MOBIL PROCESSZOR IS

A 14. generációs Core sorozatú processzoroknál nagy szerephez jut majd a dedikált VPU, amelynek segítségével a mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkafolyamatok gyorsítására nyílik lehetőség.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Meteor Lake processzorok millióit szállíthatja le jövőre az Intel, felbukkant az egyik mobil processzor is

Az Intel következő generációs processzorai, amelyek a 14. Core generációt képviselhetik, várhatóan még idén bemutatkoznak a piacon, ahogy az várható volt. A vállalat illetékesei a napokban megerősítették, a termékek a terveknek megfelelően idén tényleg bemutatkoznak, azt viszont egyelőre nem árulták el, pontosan mikor kerülhet sor a rajtra.

Jövőre több millió Meteor Lake processzor árasztja el a piacot

A gyártó mindenesetre bizakodó, a jelek szerint nagy reményeket fűznek az új központi egységekhez, azon belül is az AI területéhez kapcsolódó fejlesztésekhez, amelyeknek köszönhetően az újdonságok remek teljesítményt nyújthatnak a különböző, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó terhelésformák esetében.

Az AI feladatok elvégzését nemcsak a CPU és a GPU magok segítik majd, amelyek a chipletes felépítés jóvoltából külön-külön lapkán kapnak helyet, hanem a dedikált VPU is. Ez, vagyis a neurális hálózatokkal kapcsolatos dedikált feladatokra kifejlesztett Versatile Processing Unit különböző AI modelleket futtathat majd, méghozzá mindezt rendkívül hatékonyan teheti. A téma egyébként a Microsoft bejelentése kapcsán került elő, amikor kiderült, a Windows 11 esetében számos funkció kap AI támogatást, valamint a WinML és a DirectML gyorsítás is új szintre lép, hála az optimalizációknak és a fejlesztéseknek.

Galéria megnyitása

A Meteor Lake sorozat tagjainál a korábbi információk alapján új nevezéktan lép érvénybe, az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy ez csak a mobil verziókat érinti-e, vagy az asztali modelleket is. Utóbbiakkal kapcsolatban egyébként éppen nemrégiben érkezett friss információ, ami egy szivárgásra alapoz: úgy tűnik, az eddig pletykákkal ellentétben, amelyek szerint a Core i3-as és a Core i5-ös asztali processzorok piacára megérkezhet a Meteor Lake fejlesztés, végül mégsem látnak napvilágot az asztali Meteor Lake-S modellek. Helyükre majd az Arrow Lake-S processzorok érkeznek, de mivel azokra még várni kell egy kicsit, a köztes időszakban frissített Raptor Lake-S modellek érkezésére számíthatunk.

Az Intel tervei szerint a Meteor Lake processzorokból jövőre több millió darabot szállíthatnak le a piacon, így sokféle területen lehet majd profitálni a termékek dedikált VPU egységének előnyeiből.

Felbukkant egy Core Ultra 7 1003H típusú processzor

A PugetBench adatbázisában a napokban megjelent egy MTL-P processzor tesztje, ami már az új nevezéktant alkalmazza. A Core Ultra 7 1003H típusjelzéssel ellátott mobil központi egység a tesztplatform esetében 16 GB-nyi DDR5-5600 MHz-es fedélzeti memóriával karöltve zajlott a teszt, valamint egy Arc Graphics sorozatú videóvezérlő is jelen volt a fedélzeten, ami a Meteor Lake sorozatú mobil processzorok integrált videó vezérlőjét takarja.

Galéria megnyitása

Ez az iGPU, ami külön chipleten foglal majd helyet a tokozáson belül, az Xe-LPG architektúra köré épül, ami az Alchemist sorozatnál használt architektúrának az alacsony fogyasztású eszközökre optimalizált változata. A Puget Systems illetékesei azóta eltüntették a bejegyzést, ami igazából csak a tesztkonfiguráció adatait tartalmazta, sajnos konkrét teszteredményeket nem, pedig igény azért lett volna azokra is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére